– Frode Berg mistenkt som spion siden 1992

OSLO/KIRKENES (TV 2): – Dette fremstår som en etterretningsmessig fadese av et kaliber som jeg aldri har sett maken til, sier den tidligere spionsjefen Ola Kaldager til TV 2.

– Helt siden 1992 hadde han flere ganger vært i søkelyset til de russiske sikkerhetstjenestene, mistenkt for å utføre etterretningsoppdrag på vegne av den norske etterretningen.

Dette sier statsadvokat Milana Digajeva om spiondømte Frode Berg (64), i et intervju til internkanalen til den russiske påtalemyndigheten.

Digajeva var aktoren som fikk dømt den tidligere grenseinspektøren til 14 års fengsel for spionasje.

I videointervjuet, som Aftenposten først omtalte, forteller Digajeva at den russiske sikkerhetstjenesten FSB i 2014 ble kontaktet av en person ved navn Zemljakov, som jobbet ved et skipsverft utenfor Arkhangelsk.

Hadde full kontroll

En utenlandsk statsborger hadde henvendt seg til ham og tilbudt et samarbeid. Forslaget gikk ut på at Zemljakov skulle sende informasjon om selskapets virksomhet til Norge, forteller statsadvokaten.

– På bakgrunn av dette ble det besluttet å sette i gang skjulte etterforskningsskritt. Dette arbeidet avslørte at norsk etterretningstjeneste hadde forsøkt å verve Zemljakov. De ville at han skulle samle og sende dem hemmelige dokumenter om skipsverftet Zvjozdotsjka, sier hun videre.

Ifølge statsadvokaten hadde Russland Frode Berg på radaren helt fra begynnelsen av, før han dro på sitt første oppdrag for norsk etterretning.

Berg jobbet som grenseinspektør i 24 år, og gikk av med pensjon i 2014. Fra 2014 til oktober 2016 hadde han pensjonistkontrakt med Grensekommissariatet.

– En fadese

Ifølge russiske FSB hadde Berg vært på en tur for E-tjenesten til St. Petersburg i november 2015, da han var der med grensekommisjonen. Mens han var på et møte i ekspertutvalget til grensekommisjonen i St. Petersburg i mai 2016, gjorde han ifølge FSB også et oppdrag for E-tjenesten.

– Vi begynte å sjekke hvilke nordmenn som befant seg i Moskva og St. Petersburg de gangene nye forsendelser ble sendt. Da viste det seg at på hver av disse dagene, var det en og samme person som var på besøk: Frode Berg. Han hadde over flere år tjenestegjort som offiser ved det norske grensekommissariatet, sier Milana Digajeva i intervjuet.

FSB og aktoren i spionsaken mener med andre ord at Frode Berg spionerte for Etterretningstjenesten mens han jobbet for grensekommisjonen.

Ola Kaldager, den tidligere lederen av E14, spionnettverket som på 1990-tallet sendte agenter på oppdrag i utlandet, sier at det burde ha vært opplagt for norsk etterretning at motparten ville se på en norsk grenseinspektør som en potensiell spion.

Ola Kaldager ledet den topphemmelige etterretningsgruppen E14.
Ola Kaldager ledet den topphemmelige etterretningsgruppen E14. Foto: Andreas Dahlmo/TV 2

– Dette fremstår som en etterretningsmessig fadese av et kaliber som jeg aldri har sett maken til, sier Ola Kaldager til TV 2.

Kaldager mener at det er veldig oppsiktsvekkende og spesielt uvanlig å velge en grenseinspektør til klandestine operasjoner.

– Talentløst og amatørmessig

I Finnmark jobbet den sentrale etterretningsoffiseren Halfred Skau både i Grensekommissariatet og i norsk etterretning i over 30 år. Da Frode Bergs tidligere sjef, grensekommissær Leif-Arne Ljøkjell overtok i 2003, ville han holde vanntette skott både til PST og til E-tjenestens folk i Kirkenes.

– Å velge folk som er så synlige på etterretningsradaren er både talentløst og amatørmessig. Det må ha blinket en rød lampe hver gang Frode Berg passerte passkontrollen, sier tidligere spionsjef Kaldager.

Da Frode Berg ble pågrepet utenfor sitt stamhotell i Moskva 5. desember 2017 med 3.000 euro i kontanter på seg, hadde FSB i over tre år hatt full kontroll på både Berg og opplysningene norsk etterretning fikk, ifølge den russiske statsadvokaten.

VILLE HA UBÅTHEMMELIGHETER: Ifølge den russiske statsadvokaten forsøkte norsk etterretning via Frode Berg å få tak i hemmeligheter om russiske atomubåter.
VILLE HA UBÅTHEMMELIGHETER: Ifølge den russiske statsadvokaten forsøkte norsk etterretning via Frode Berg å få tak i hemmeligheter om russiske atomubåter. Foto: Russisk påtalemyndighet

– Etterforskningen vår dokumenterte at Frode Berg var involvert i etterretningsvirksomhet på vegne av den norske etterretningstjenesten på russisk jord. Det ble slått fast at han under oppdragene bodde på ulike hoteller i Moskva og St. Petersburg. Der klargjorde han forsendelsene til Zemljakov og puttet dem senere i postkasser, forteller hun om Bergs rolle som kurér.

Kilden ble kontrollert av FSB

Zemljakov, som jobbet ved skipverftet der det bygges atomubåter for Nordflåten, var ifølge den russiske statsadvokaten under kontroll av offiserer i FSB, da han begynte å pleie kontakt med norsk etterretning via internett.

– I meldingsutvekslingen foreslo den norske etterretningen å bruke vanlig post som kommunikasjonskanal. De ga Zemljakov en konkret postadresse i Kiev som han skulle bruke til å sende dem meldinger. Han på sin side ga dem postadressen til sin søster som bor i Moskva, sier Milana Digajeva.

I intervjuet sier hun at den norske etterretningen sendte Zemljakov åtte forsendelser. Seks av dem var lagt i vanlige postkasser i Moskva og St. Petersburg, og ytterligere to forsendelser skulle sendes 5. desember 2017.

Skjermdump fra spiondømte Frode Bergs Facebook-vegg.
Skjermdump fra spiondømte Frode Bergs Facebook-vegg. Foto: Facebook

Disse forsendelsene inneholdt en bunke med 3.000 euro i kontanter, som skulle legges i en konvolutt og sendes til en adresse i Moskva, og et elektronisk lagringsmedium med krypterte, skriftlige instrukser som skulle sendes i en annen konvolutt til en annen adresse.

Like før han ble arrestert og anklaget for spionasje, hadde Frode Berg postet et bilde fra julemarkedet på Den røde plass på sin offentlige Facebook-profil: «Christmas time in Moscow!»

– Gradert som statshemmeligheter

Da han gikk ut for å postlegge de to konvoluttene, ble han omringet, pågrepet og ført bort i en ventende bil.

– Den informasjon de ba om i disse meldingene, var gradert som statshemmeligheter, og hadde et skadepotensial for Russland, siden det de var interessert i var opplysninger om atomubåter tilknyttet den russiske marinen, sier statsadvokat Milana Digajeva om innholdet i de to konvoluttene.

– Frode Berg brukte bevisst hemmelige metoder når han klargjorde disse forsendelsene. Jeg vil påpeke at alle forsendelsene ble oppdaget og beslaglagt, inkludert dem han hadde på seg da han ble pågrepet 5. desember 2017, sier hun.

Berg ble i april dømt til 14 års fengsel for spionasje. Han nektet straffskyld etter spionasjetiltalen, men erkjente kontakt med norsk etterretning før reisen. Torsdag ble det kjent at en russisk kommisjon som håndterer benådninger, anbefaler at president Vladimir Putin benåder Frode Berg.

Ifølge statsadvokaten benektet ikke Berg de faktiske forhold da saken gikk for lukkede dører, men forklarte at hans hensikt var aldri å skade den russiske stats interesser.

– Han hevdet at han ikke visste hva det var han sendte til denne konkrete postadressen. Forsvaret argumenterte at Frode Berg var blitt manipulert av den norske etterretningstjenesten til å tro at det han sendte var pengehjelp til en vanlig russisk familie, sier Milana Digajeva.

Ikke overrasket

Bergs advokat, Brynjulf Risnes, sier at han ikke er overrasket over intervjuet med den russiske statsadvokaten.

– Det som var mest overraskende med det var at ingen hadde sett det før. Det lå jo åpent på den russiske riksadvokatens hjemmeside, og hadde gjort det siden 16. april. Jeg hadde ikke sett det, og det var mange detaljer der som ikke var kjent for norsk offentlighet, sier han til TV 2.

– Er du overrasket over det som har kommet frem?

– Nei, egentlig ikke. Det stemmer veldig godt med de anklagene som har vært fremme i Russland. Det var bare mange flere detaljer enn vi har hørt før. Hovedfokuset mitt har aldri vært på detaljene, men på å få han hjem, og er det fortsatt, sier Risnes.

– FSB og aktor i spionsaken mener at Frode Berg jobbet for grensekommisjonen da han spionerte for etterretningstjenesten. Altså at han hadde en dobbeltrolle. Hva betyr det?

– Jeg tror kanskje at det russiske sikkerhetspolitiet har litt overdrevne forestillinger rundt hvor lenge Berg har hatt denne rollen eventuelt overfor norsk etterretning. Jeg har ikke mulighet til å kommentere det, annet enn at dette åpenbart er en del av det bildet som det russiske sikkerhetspolitiet sitter med, sier Risnes.