
Her har trikkesporene ligget ubrukt i fem år – er «plen» i minst ett år til
Det er minst ett år til trikkene begynner å gå i Oslos plagede prestisjegate – Dronning Eufemias gate.
Den 43 meter brede gaten i Bjørvika var ferdig i 2014 og ble offisielt åpnet i 2015. Her er det vakre trær og brede fortauer, sykkelfelt og kjørefelt for kollektivtrafikk og biler – pluss trikkespor.
Gaten har blitt heftig kritisert, blant annet fordi bussene stoppet midt i sykkelfeltene og tvang syklister til å bruke bilenes kjørefelter for å ta seg fram.
Nå bygges gaten om nok en gang for å redusere faren for konflikt mellom syklister og busser. Siden gaten åpnet i 2014 har Vegvesenet gjennomført små og store tiltak for nær 10 millioner kroner i gaten, ifølge en oversikt Aftenposten har laget.
Blindspor
Mens biler, busser og sykler kjemper om plassen, er det stille i trikketraseen midt i gaten. Trikken glimrer nemlig med sitt fravær – fem år etter at gaten ble tatt i bruk.
Årsaken heter Bispegata. Den 350 meter lange strekningen er en fortsettelse av Dronning Eufemias gate i østlig retning.

Her skal det bygges trikkespor som kobler traseen i Dronning Eufemias gate til traseen i Oslo gate. Før denne biten blir ferdigstilt, er det et blindspor.
Politioverbetjent Finn Erik Grønli i trafikkorpset i Oslo politidistrikt mener den tomme trikketraseen i Dronning Eufemias gate kunne vært brukt til for eksempel busser i påvente av at trikken begynner å kjøre.
– Fra et trafikksikkerhetsmessig synspunkt er det helt feil at man har plassert den svakeste trafikantgruppen – syklistene – skulder til skulder med bussene. Det er 20 centimeters klaring mellom syklistene og bussene. Det synes jeg er uheldig. Det var derfor jeg i sin tid foreslo å legge asfalt på duk i trikketraseen så bussene kunne kjøre der, sier Grønli til TV 2.
Slåsskamp
Politiet har vært kjent med problemstillingene knyttet til Dronning Eufemias gate helt siden åpningen i 2014. En av utfordringene heter Oslo S, et av Norges travleste trafikknutepunkter.
I forbindelse med ferier og perioder med buss for tog kan det oppstå en «ganske intens trafikal situasjon», som Grønli kaller det. Alle bussene må nemlig skvise seg ut i Dronning Eufemias gate gjennom et allerede belastet kryss, hvor det i tillegg er et digert parkeringshus.
I august ble en kundeveileder hos Vy angrepet av en drosjesjåfør i trafikk-kaoset utenfor Oslo S.
– Det var tilnærmet kaotiske tilstander og stort tidspress. Det kan trigge sånne ting. I tillegg er det for dårlig avsetning i Dronning Eufemias gate. Trafikken stopper opp, det blir ikke noe flyt. På toppen av det kjører masse biler der ulovlig, påpeker Grønli.
Når trikken begynner å gå i Dronning Eufemias gate, får alle trafikantene enda et element å ta hensyn til.
– Vi ser helt klart det. Det blir spennende å se hvordan de løser det i et relativt stort kryss med mange tilførselspunkter, sier Grønli.

Kollektivselskapet Ruter opplyser til TV 2 at det ikke vil komme nye trafikklys når trikkene kommer.
Ny jernbane
I 2008 ble det bestemt at transportsystemet i det som omtales som Fjordbyen i Oslo skulle tilrettelegges for skinnegående løsning. Dronning Eufemias gate ble bygd ferdig i 2014.
Bispegata ble satt på vent i påvente av Follobaneprosjektet og at det bygges nye jernbanespor til Oslo S. Follobanens trasé krysser nemlig Bispegata, og man ville unngå å grave opp gaten flere ganger.
Nå er opprustningen av Bispegata i full gang. Her skal det anlegges trikketrasé, holdeplasser og sykkelfelt.

Kulturminner over og under bakken og ustabile grunnforhold gjør arbeidet utfordrende. Veien må fundamenteres ved hjelp av peler som bores ned i bakken.
Ferdig om et år
Arbeidet er rundt tre måneder forsinket som følge av uforutsette hendelser i forbindelse med utbyggingen av Follobanen, opplyser Bymiljøetaten i Oslo kommune til TV 2. Ved utgangen av oktober 2019 ligger det an til at trikketrafikken flyttes til Dronning Eufemias gate høsten 2020.
– Planlagt ferdigstillelse av prosjektet er i slutten av 2020, skriver pressevakt Øystein Dahl Johansen i Ruter i en epost til TV 2.
I enda et år får gresset gro uforstyrret i trikketraseen. Det er ikke aktuelt å følge politiets forslag om å flytte busstrafikken dit.
– Trikkesporene er blitt brukt til buttspor i ulike avvikssituasjoner. Det har ikke vært aktuelt å bruke trikkesporene til buss, heter det i eposten fra Ruter.
Opprustningen av Bispegata har en kostnadsramme på 500 millioner kroner.
