SIKTET: Mo Robinson er identifisert som sjåfør og eier av lastebilen hvor det ble funnet 39 døde mennesker onsdag.
SIKTET: Mo Robinson er identifisert som sjåfør og eier av lastebilen hvor det ble funnet 39 døde mennesker onsdag. Foto: Sosiale medier via Enex

Nordirsk 25-åring hentet trolig henger full av døde folk på havna

Drapssiktede Mo Robinson (25) eier lastebilen hvor 39 mennesker ble funnet døde. En irsk kvinne står som eier av hengeren. Alle de døde var kinesiske statsborgere, ifølge politiet.

Onsdag ble 39 personer funnet døde i lastebilens henger, inne på et industriområde i byen Grays øst for London.

Det var åtte kvinner og 31 menn blant de døde. Alle var kinesiske statsborgere, opplyser politiet i Essex i en pressemelding.

Det var tidligere uttalt at det var en tenåring blant de døde. Dette omtaler politiet nå som en ung kvinne.

– Alle 39 må obduseres for å fastslå dødsårsak før vi prøver å identifisere hver og en av dem. Det er en omfattende oppgave, og vi kan ikke si hvor lang tid det vil ta, skriver politiet i pressemeldingen.

Trolig frøs menneskene i hjel i det som var en frysebil, skriver flere britiske medier. Mo Robinson fra Nord-Irland er identifisert som eier av lastebilen som hentet hengeren på havna.

Internasjonal etterforskning

Politiet i Storbritannia, Irland og Belgia er alle involvert i drapsetterforskningen.

Det er mistanke om at kineserne døde i forbindelse med menneskesmugling, men det er ikke slått fast. Reiseruten før og etter Belgia blir nå puslet sammen av politimyndigheter i flere land.

Tragedien vekker minner om en sak som rystet britene i juni 2000. Den gang ble 58 kinesiske immigranter funnet døde i en lastebil ved Dover. Den nederlandske sjåføren ble dømt til 14 års fengsel for drap.

Politiet frakter bort vogntoget der 39 mennesker ble funnet døde
Politiet frakter bort vogntoget der 39 mennesker ble funnet døde Foto: Ben Stansall

Varetektsfengslet

Det var ambulansepersonell som fant de døde og tilkalte politiet natt til onsdag, men først på formiddagen ble saken kjent i mediene.

Den 25 år gamle lastebilsjåføren, Mo Robinson, fra Nord-Irland er pågrepet og siktet for drap.

Han sitter torsdag varetektsfengslet. Det er ikke kjent om han har erkjent å være involvert i menneskesmugling.

Eier av lastebil

Lastebilen er registrert på et firma eid av 25-åringen selv, ifølge BBC. Selve styrhuset blir beskrevet som uvanlig, men dyr lakkering og chrome-detaljer som ikke er vanlig for lastebiler i vanlig trafikk.

Hengeren på lastebilen er registrert i Bulgaria av et selskap som er eid av en irsk kvinne, opplyser Bulgarias utenriksdepartement. Men hengeren skal ikke ha kjørt inn i Bulgaria siden 2017.

Irsk politi forsøker å finne ut om irer som eide et nå nedlagt transportfirma, også har opprettet et selskap i Bulgaria, som igjen kan ha hyrt inn sjåføren som nå er pågrepet, skriver Irish Times.

Tidslinje

Politiet mener hengeren kom til England på en ferge fra Zeebrugge i Belgia til havna i Purfleet ved Themsen ved midnatt natt til onsdag, og ikke via Wales sist lørdag, som først antatt.

  • Selve traktorenheten av lastebilen kom trolig til Waterglade fra Dublin via Holyhead i Wales søndag 20. oktober.
  • Klokken 23.30 tirsdag kveld plukket traktorenheten, kjørt av Mo Robinson, hengeren opp på havnen i Purfleet.
  • Klokken 01.05 natt til onsdag kjørte lastebilen med last ut av havneområdet og til Waterglad industripark.
  • Klokken 01.40 natt til onsdag ble politiet kontaktet av ambulansetjenesten og rykket til stedet.

Det betyr trolig at 25-åringen ikke kjørte hele transporten selv, men at han hentet hengeren full av døde mennesker da den ankom havnen i Purfleet. Siden kjørte han den korte avstanden til Waterglade industripark.

Ubesvarte spørsmål

Det er fremdeles mange ubesvarte spørsmål i saken. Hvem eier hengeren hvor de døde ble funnet? Hvem er de døde? Hvem organiserte reisen? Hvordan var reiseruten gjennom Europa, og hvem varslet nødetatene kun en halvtime etter hengeren var ankommet Storbritannia?

Belgisk påtalemyndighet opplyser at de også etterforsker saken.

– Vi aner ikke hvor lenge den var i Belgia. Det kan være timer eller dager, sier påtalemyndighetens talsmann Eric Van Duyse.

En overvåkingsvideo viser at lastebilen kjørte inn i Waterglade Industripark i Essex kort tid før de døde menneskene ble funnet av ambulansepersonell.

Et vitne, Andy Larkin, sier han observerte lastebilen uten henger parkert på industriparken tirsdag ettermiddag. Gardinene var trukket for, så han antok at noen sov der inne. Dette var ca ti timer før hengeren ankom havnen med ferge, og ble hentet.

En halvtime etter ankomst oppdaget ambulansepersonell de døde og varslet politiet. Det er ikke kjent hvorfor ambulansepersonellet rykket ut.

Torsdag melder Sky News at politiet ransaker to eiendommer i Armagh i Nord-Irland. Begge eiendommene er knyttet til den drapssiktede 25-åringen.