TUNGT: Pål André Helland og Rosenborg har fått en tøff start på årets Europaliga, med null poeng på to kamper.
TUNGT: Pål André Helland og Rosenborg har fått en tøff start på årets Europaliga, med null poeng på to kamper. Foto: Svein Ove Ekornesvåg

Helland mener Rosenborg er blitt avslørt i Europa

Rosenborg har startet årets Europaliga enda dårligere enn i fjor. Nå innrømmer spillerne at laget ikke har kommet seg noe særlig videre det siste året.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Sporting CP - Rosenborg på TV 2 Zebra og TV 2 Sumo i kveld fra klokken 20.30!

Pål André Helland er knallhard mot seg selv og egne lagkamerater når han skal forklare hvordan Rosenborg skal lykkes i Europa:

– Vi må henge sammen som et lag, prøve og skape en farlighet eller to i hvert fall. Så må vi snøre igjen, det renner gjennom som en sil bak der. Det er ikke bra, da blir du avslørt i Europa, sier Helland til TV 2.

RBK står med 0 poeng og -4 i målforskjell etter to gruppespillkamper i Europaligaen. Det er enda dårligere enn på samme tidspunkt i fjor. Da sto trønderne med 0 poeng og -3 i målforskjell etter to kamper – i en antatt tøffere gruppe (Red Bull Salzburg, Celtic og RB Leipzig).

– Har Rosenborg kommet seg noe videre det siste året?

– Med fakta i hånda har vi ikke det. Vi vinner ikke cupen, vinner ikke serien og er hakket dårligere i Europa enn i fjor. Det er for dårlig, vi må ta oss sammen, sier Helland.

Han får støtte av stopperkjempen Tore Reginiussen, som allerede har sett fem baller gå inn i målet bak forsvarsrekka på de to første gruppespillkampene.

– Resultatmessig ser det ikke ut til at vi har kommet videre. Det har vært noen tøffe måneder, det har blåst litt, sier Reginiussen.

Dalt nedover etter sommeren
En av hovedgrunnene til at Eirik Horneland ble hentet inn som Rosenborg-trener var for å få trønderne til å lykkes i Europa igjen. Det så lenge lyst ut, da de tok seg videre helt til Champions League-playoff i sommer.

– Jeg synes vi var veldig gode i sommer. Vi spilte to gode kamper mot Dinamo Zagreb, som hevder seg godt i Mesterligaen nå, og så feide vi over de tre andre lagene vi møtte i kvalifiseringen. Vi var veldig solide, lignet det vi ønsker å være. Etter det har det gått nedover, så får vi se om vi klarer å stramme oss opp, sier Horneland.

Sentrale spillere tilbake fra skade
RBK-treneren har hatt litt ekstra hodebry de siste ukene. I forkant av Kristiansund-kampen lørdag sleit flere sentrale spillere med skader. Tore Reginiussen, Anders Konradsen, Gjermund Åsen og Samuel Adegbenro var alle usikre. I tillegg er Anders Trondsen skadet til november.

Foran oppgjøret i Lisboa ser det langt lysere ut.

– Status er at det kun er Yann-Erik de Lanlay som er ute (skadet i KBK-kampen), resten kan vi velge fra øverste hylle. Vi har en bra og sterk tropp å velge fra, sier Horneland.

Stopperbauta Reginiussen har slitt med en skulder ute av ledd siden oppgjøret mot LASK i midten av september. Lørdag spilte han igjen.

– Det er ikke helt 100 prosent, men jeg kom meg gjennom kampen i Kristiansund, det var mye usikkerhet inn mot den. Jeg fikk en trygghet i at det gikk bra, så jeg har trent etter det. Jeg er klarert for kamp, opplyser altaværingen til TV 2.

– To lag som leter etter formen
Kveldens motstander, Sporting CP, ligger rett foran Rosenborg i gruppe D, med en seier.

– Fordelen er at det blir en kamp hvor vi definitivt er underdogs, vi har ingenting å tape. Ingen forventer at vi skal reise herfra med noe som helst, så det er ikke noe press på oss. Vi må prøve å senke skuldrene og spille på den måten vi kan på våres beste, sier Reginiussen.

Det kan også være en annen fordel med å møte Sporting CP akkurat på dette tidspunktet. Klubben ligger kun på en sjetteplass i hjemlig serie, og for en uke siden røk de ut av den portugisiske cupen.

– Jeg tror det er to lag som leter etter formen sin. To lag som har veldig lyst til å få til noe, så får vi se hvem som har det som skal til for å skru det til, sier Horneland.