Eliteserie-profilene totalt uenige

Kunstgressdebatten har for alvor blusset opp igjen og der Pål André Helland er krystallklar på at det er gress som gjelder, får han motstand fra Viking-leiren.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Sporting Lisboa-Rosenborg på TV 2 Zebra og Sumo torsdag fra kl. 20.30.

I Eliteserien benytter 11 av 16 lag seg av plastunderlaget, bedre kjent som kunstgress, og i går advarte landslagsprofil Alexander Sørloth om bruken av dette dekket:

– Jeg kan forstå at det er kunstgress i Norge på grunn av klimaet. Men jeg tror det gjør det vanskeligere å få solgt spillere til utlandet – for alle lagene ute spiller på gress.

Men ikke alle er enige med utenlandsproffen. Viking-sjef Bjarne Berntsen fnyser av trønderens uttalelser.

– Jeg har registrert den debatten som går nå om at det blir vanskeligere å selge spillere, men det har jeg ingen tro på. Sarpsborg er vel det beste eksempelet. De har hatt kunstgress lenge, og etter sin suksess i Europa i fjor solgte de spillere som bare det. Så er du godt nok, blir du solgt, er den klare beskjeden fra Viking-treneren.

– Smålig

«Æ står på græssplæna.» Sitatet tilhører Rosenborg-profil Pål André Helland, som lenge har vært en forkjemper for naturgress. Det er en kamp han fortsatt kjemper med glede.

– Jeg er gressentusiast og synes egentlig at alle toppklubber sør for Bodø burde vært pålagt å spille på gress. Det er enkelte unntak, som for eksempel Ranheim, som av naturlige og økonomiske årsaker ikke regnes som en toppklubb i den grad, sier han, før han fortsetter:

– Men Viking, Start, Vålerenga og Sarpsborg... Altså om vi i Trøndelag klarer å ha en så fantastisk gressbane som vi har, og du skal lete lenge før du finner et mer værhardt sted, nei, da synes jeg det er litt smålig at de ikke har gress andre plasser.

Viking fikk lagt et splitter nytt kunstgressdekke på SR-Bank Arena i fjor. Det er en avgjørelse som støttes av lagets kaptein, Zlatko Tripic.

– Alle lagene her til lands burde ha kunstgress, det er det som er framtiden. På den måten kan vi sikre gode baner fra første til siste seriekamp, og det blir likt for alle, sier 26-åringen.

Frykter skader

Vår landslagsspiss Joshua King har tidligere uttalt at «Kunstgress er for hardt». Det er noe en svært skadeplaget Pål André Helland har fått kjenne på kroppen, kanskje én gang for mye.

– Jeg har sikkert hatt mitt å stri med uansett, men man ser at det er en voldsom økning i antall akillesskader på toppnivå. Det tror jeg ikke er tilfeldig, sier RBK-vingen, som får støtte fra Viking-unggutt Kristian Thorstvedt.

– Jeg har spilt på kunstgress nesten hele livet, og da blir man vant til underlaget. Men det finnes mange gamle kunstgressbaner som er harde å spille på, og da er det lettere å få skader, forklarer Thorstvedt.

Gress er best

Selv om gjengen i Viking-troppen trives godt med å spille på kunstgress, er det ingen hemmelighet at de trives aller best på gress.

– Det finnes kunstgressbaner som er veldig gode, men det er selvfølgelig ingenting som slår en god gressmatte, men dessverre spiller vi sjeldent på en god gressbane i Norge, forklarer Tripic, noe lagkompis Thorstvedt er enig i.

– Jeg foretrekker en fin gressbane foran en god kunstgressbane, og hadde banene i Norge vært fine året rundt, ville jeg hatt gress, men de banene finner man ikke mange av her til lands.

Håper på hjelp fra forbundet

Rosenborg er én av fem klubber i Eliteserien som spiller på naturgress, selv om laget befinner seg lenger nord en brorparten av sine konkurrenter.

– Vi både trener og spiller på gress, og har suverene forhold. Jeg håper at forbundet går inn og stipulerer og oppfordrer, slik at det blir lettere å velge gress. Det er vel det de spiller på de klubbene vi prøver å strekke oss etter også, sier Helland.

Men Viking-sjef Bjarne Berntsen tror ikke det hadde vært mulig å gjennomføre Eliteserien, med det oppsette sesongen har i dag, dersom man ikke har hatt kunstgress.

– Det er helt nødvendig med kunstgress, siden sesongen er så lang. Det er sikkert flere lag som kunne hatt gress, men heller har valgt kunstgress, avslutter Berntsen.