SINNE: Demonstrantene i Hongkong har i måneder kjempet mot lovforslaget om utlevering til Kina. Nå er de hørt.
SINNE: Demonstrantene i Hongkong har i måneder kjempet mot lovforslaget om utlevering til Kina. Nå er de hørt. Foto: Tyrone Siu

Trekker lovforslag som har ført til Hongkong-kaoset

Myndighetene i Hongkong har trukket lovforslaget om utlevering av kriminelle til Kina.

– Jeg erklærer formelt at lovforslaget trekkes, sa sikkerhetsminister John Lee onsdag.

Han ville imidlertid ikke svare på spørsmål fra opposisjonen.

Ukentlige demonstrajoner

Den kontroversielle loven om utleveringsavtale med Kina ligger i bunn for de enorme demonstrasjonene som har preget Hongkong de siste månedene.

I over fire måneder har demonstranter gått ut i gatene og protestert utleveringsavtalen.

Selv om avtalen i sommer ble lagt på is, ble den ikke offisielt trukket, og dette har provosert massene.

Her trekker sikkerhetsminister John Lee det omstridte lovforslaget onsdag. Foto: AP
Her trekker sikkerhetsminister John Lee det omstridte lovforslaget onsdag. Foto: AP

Hongkongs leder, Carrie Lam, foreslo i sommer endringene i utleveringsreglene for å løse en sak hvor selvstyrte Taiwan ønsket en drapsmistenkt mann utlevert.

Beskytter selvstyret

Men forslaget skapte frykt for at innbyggere også kunne risikere å bli utlevert og straffeforfulgt i Fastlands-Kina, under andre lover og et annet rettssystem.

Hongkong er en del av Kina, men har stor grad av selvstyre. De har for eksempel ytringsfrihet, eget rettssystem og ingen utleveringsavtale med Kina, og slik vil de fleste hongkongere at det skal forbli.

Demonstrantene krever en valgreform for å ha muligheten til å velge sine egne ledere for å sikre at disse rettighetene blir bevart.

  • Den tidligere britiske kolonien Hongkong består av en større halvøy og en rekke øyer sør i Kina og har omtrent 7,4 millioner innbyggere.
  • Hongkong har hatt delvis selvstyre siden territoriet ble tilbakeført til Kina i 1997, etter prinsippet «ett land – to systemer».
  • Det innebærer at Hongkong har sitt eget rettsvesen og lovgivende forsamling, samt større presse- og ytringsfrihet og i større grad en åpen markedsøkonomi. Hongkong har også egen valuta.
  • Beijing har ansvar for forsvars- og utenrikspolitikk og har vetorett når det kommer til endringer i det politiske systemet.
  • Et lovforslag som åpner for å utlevere borgere til rettsforfølgelse i Fastlands-Kina, utløste masseprotester 9. juni 2019.
  • Lovforslaget ble lagt på is, men protestene fortsatte helt til det ble trukket. Lovforslaget ble offisielt trukket tilbake onsdag 23. oktober.
  • Protestene har siden fortsatt og demonstrantene krever større demokratisk frihet, at Hongkongs leder Carrie Lam går av, at politiets maktbruk granskes og at fengslede aktivister løslates. (NTB)