ÅSTED: Påtalemyndigheten mener voldtekten skjedde på et busstopp på Jernbanetorget.
ÅSTED: Påtalemyndigheten mener voldtekten skjedde på et busstopp på Jernbanetorget. Foto: Margrethe Håland Solheim / TV 2

Skal ha blitt voldtatt i Oslo sentrum: – Flere folk sto like ved, men så bare på telefonene sine

OSLO TINGRETT (TV 2): En mann er tiltalt for å ha voldtatt en ung kvinne midt på Jernbanetorget i Oslo sentrum i sommer. Mannen nekter straffskyld.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rundt klokken 04.30 lørdag 22. juni i år satt en ung kvinne i begynnelsen av 30-årene og ventet på bussen ved Jernbanetorget i Oslo.

Hun hadde sommerferie, og hadde vært på Pride-festivalen med vennene sine. På dette tidspunktet skulle hun ta nattbuss hjem etter en kveld på byen.

– Jeg sitter og hører på en podcast, så setter det seg en mann ved siden av meg på den lille benken på busstoppet. Han snakker, men jeg snur meg bort for å signalisere at jeg vil være i fred. Så tar han meg på korsryggen, og da fryser jeg helt, forklarte kvinnen, som er i begynnelsen av 30-årene, i retten onsdag morgen.

Søkte blikk-kontakt

Kvinnen forteller at hun frøs fullstendig da mannen tok på henne, og at han begynte å beføle henne.

Det hele endte med en voldtekt.

– Jeg klarte ikke gjøre noen motstand, sier hun.

Mannen er tiltalt for seksuell omgang med noen som var bevisstløs eller av annen grunn ikke var i stand til å motsette seg handlingen, straffelovens paragraf 192.

– Det var mange folk rundt meg. Det var vel sånn seks til syv stykker som jeg så, og jeg søkte blikkontakt, men alle så på telefonene sine, så jeg fikk ikke kontakt, sier hun.

Kvinnen beskriver særlig en mann som sto veldig nær.

– Han sto på et kumlokk like ved meg, og jeg tenkte vi ville få kontakt om han så opp, men han gjorde ikke det. Jeg var helt apatisk på dette tidspunktet, sier hun.

Til slutt kom det en annen mann gående mot busstoppet, som så at kvinnen trengte hjelp, forteller hun.

– Han hjalp meg opp, og da forsvant gjerningsmannen. Politiet ble kontaktet, og jeg ble tatt med på legevakta, sier hun.

Nekter straffskyld

Gjerningspersonen løp vekk etter hendelsen, og etter vitneobservasjoner klarte politiet å pågripe mannen som nå er tiltalt.

– Han nekter straffskyld, men knytter seg noe til hendelsen, sier mannens forsvarer, Anita Inga Hessen.

Ifølge Hessen blir et sentralt tema for hovedforhandlingene hvilke seksuelle handlinger som faktisk ble begått, samt hvilken motstand fornærmede gjorde eller hadde mulighet til å gjøre.

Signaliserte du på noe vis at du ikke ønsket å bli utsatt for disse handlingene? spurte hun fornærmede.

– Jeg klarte ikke gjøre noen motstand, men jeg hadde jo snudd meg ganske demonstrativt vekk da han snakket, så ingenting skulle antyde at jeg var interessert i det heller, sa den fornærmede kvinnen.

Varetektsfengslet

På spørsmål om hun var full denne kvelden, svarer fornærmede at hun hadde drukket øl den kvelden, men at hun ikke anså seg å være overstadig beruset.

Mannen har vært varetektsfengslet siden hendelsen 22. juni.

Etter hendelsen ble kvinnen tatt med på overgrepsmottaket i Oslo, der hun har fått oppfølging siden. Kvinnen er fremdeles sykemeldt fra jobben sin etter det som skjedde i sommer.

– Tiden etter hendelsen var helt kaos. Nå skal jeg få psykologhjelp for å komme meg tilbake i jobb, sier hun.

Det er satt av tre dager til saken i Oslo tingrett.