VITNET: Bill Taylor forlater kongresshøringen tirsdag.
VITNET: Bill Taylor forlater kongresshøringen tirsdag. Foto: Alex Wroblewski/AFP

Ambassadør hevder Trump krevde gransking for militærbistand

Ambassadør Bill Taylor vitnet tirsdag om at president Donald Trump krevde gransking av en politisk rival for at USA skulle støtte Ukraina militært.

USAs fungerende ambassadør til Ukraina, Bill Taylor, er et sentralt vitne i riksrettsprosessen mot den amerikanske presidenten. Saken handler om hvorvidt Trump ba Ukraina om tjenester som skulle hjelpe ham politisk på hjemmebane.

Bak lukkede dører vitnet Taylor om at Trumps krav om at «alt» Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ønsket seg, inkludert militær støtte, var avhengig av et løfte fra Ukraina om å etterforske Joe Biden og sønnen Hunter for korrupsjon.

I en 15-siders åpningsuttalelse som er publisert i flere amerikanske medier, skisserer Taylor en kampanje som ble iscenesatt av Trumps personlige advokat Rudy Giuliani.

Taylor forklarte at Trump forsøkte å holde tilbake militærhjelp til Kiev med mindre den ukrainske presidenten offentlig kunngjorde en etterforskning av det ukrainske naturgasselskapet Burisma.

Oppsiktsvekkende forklaring

Flere demokrater som deltok i høringen i Kongressen, beskrev ifølge The New York Times Taylors vitnesbyrd som oppsiktsvekkende. Demokraten Debbie Wasserman Schultz uttalte at det var «en av de mest urovekkende dagene» hun har hatt i Kongressen.

– Det er som om du har et stort puslespill med tusenvis av brikker på et bord. Dette fyller mange brikker i det puslespillet, sa Wasserman Schultz til avisen.

Bakgrunnen for skandalen, som nå har ført til at demokratene i Representantenes hus har innledet riksrettsgranskning av Trump, er at Hunter Biden ble valgt i styret i gasselskapet Burisma, og at Joe Biden presset Ukraina til å kaste en korrupt riksadvokat.

Det hvite hus: En svertekampanje

Taylor fortalte videre at han i Kiev oppdaget at Trump-administrasjonens «uregelmessige» bakkanaler var ledet av presidentens personlige advokat, Rudy Giuliani. Han pekte i forklaringen også på «alarmerende omstendigheter» som truet med å ødelegge USAs forhold til en viktig østeuropeisk alliert.

Vitnemålet til Taylor står i sterk kontrast til de gjentatte påstandene fra Trump og hans republikanske allierte om at det aldri var en direkte kobling som involverte undersøkelser av selskapet Burisma eller andre demokrater.

Det hvite hus kaller vitneforklaringen som en svertekampanje mot president Trump.

– President Trump har ikke gjort noe galt. Dette er en koordinert svertekampanje fra venstreorienterte politikere og radikale ikke-valgte byråkrater som fører krig mot grunnloven, sa pressesekretær i Det hvite hus, Stephanie Grisham, i en uttalelse.

Ambassadør i mai

Taylor var ambassadør til Ukraina under presidentene George W. Bush og Barack Obama fra 2006 til 2009. Før det hadde en rekke diplomatiske poster i Midtøsten, var rådgiver for USAs ambassadør til NATO og jobbet for tidligere senator Bill Bradley. Taylor ble fungerende ambassadør til Ukraina etter at Marie Yovanovitch mistet posten i mai.

Yovanovitch krevde at Det hvite hus' brukte offisielle kanaler når de skulle be Ukraina etterforske Joe Biden og sønnen Hunter for korrupsjon. Yovanovitch har alt vitnet for Kongressen og hevdet da at Trump presset utenriksdepartementet til å få henne fjernet.