Forsvarsminister Mark Esper under et besøk på Prince Sultan Air Base i Saudi-Arabia tirsdag 22. oktober. Foto: Lolita Baldor / AP / NTB scanpix
Forsvarsminister Mark Esper under et besøk på Prince Sultan Air Base i Saudi-Arabia tirsdag 22. oktober. Foto: Lolita Baldor / AP / NTB scanpix

–Tyrkia kan ha begått krigsforbrytelser

USAs forsvarsminister Mark Esper sa tirsdag at Tyrkia ser ut til å ha begått krigsforbrytelser i Syria og bør stilles til ansvar.

Uttalelsen kommer etter de mange tyrkiske angrepene nordøst i Syria. Angrepene var rettet mot USA-støttede kurdiske styrker og ekstremistgruppen IS, men flere sivile skal også være rammet, ifølge rapporter.

– Jeg har sett rapportene. De er forferdelige, og om de er korrekte, jeg antar at de er korrekte, ville de være krigsforbrytelser, sa Esper i et intervju med den amerikanske TV-kanalen CNN.

Siden den tyrkiske offensiven startet 9. oktober, er minst 114 sivile drept, og 300.000 mennesker er drevet på flukt, ifølge eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR). Over 250 SDF-krigere og 190 tyrkiskstøttede krigere er drept i samme periode, ifølge SOHR.

Esper sa at de ansvarlige bør stilles til ansvar, og at det i mange tilfeller vil være Tyrkias regjering.

– Vi kan ikke la disse tingene skje, la han til.

I en uttalelse forrige uke sa Esper at Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan «bærer fullt ansvar» for Tyrkias offensiv i Syria, inkludert «mulige krigsforbrytelser».

Tirsdagens intervju markerer slik en tydeligere holding overfor Tyrkia.

På tirsdag ble Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan og Russlands president Vladimir Putin enige om å forlenge våpenhvilen nordøst i Syria med seks dager.

(©NTB)