GRUNN TIL Å SMILE: Lan Marie Berg (MDG) og Hanna E. Marcussen (MDG) sammen med MDG sin nye byråd Einar Wilhelmsen.
GRUNN TIL Å SMILE: Lan Marie Berg (MDG) og Hanna E. Marcussen (MDG) sammen med MDG sin nye byråd Einar Wilhelmsen. Foto: Berit Roald

tv 2 erfarer:

Byrådet utvides – MDG får mer makt

Byrådet i Oslo utvides med en ekstra person. Lederen i Oslo MDG, Einar Wilhelmsen blir byrådets tredje mann, ifølge TV 2s kilder.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Når byrådsleder Raymond Johansen onsdag morgen klokken ti presenterer sitt byråd, er det ifølge TV 2s kilder et utvidet byråd som møter pressen utenfor Rådhuset.

VårtOslo har snakket med kilder som mener det er naturlig at SV også får en ekstra post. Dette har ikke TV 2 fått bekreftet av kilder.

SV har i dag bare byråd for oppvekst og kunnskap, Inga Marte Thorkildsen.

Ved kommunevalget 9. september nær doblet MDG sin oppslutning fra åtte til 15,2 prosent i hovedstaden.

Det er derfor naturlig at valgresultatet reflekteres i det nye byrådet, som altså utvides med en mann fra MDG.

Einar Wilhelmsen, som nå går inn i byrådet, har vært leder i Oslo MDG siden mars i fjor. Han kjenner også godt til byrådets arbeid fra før, ettersom han har vært byrådssekretær både for finansbyråden og byråd for miljø- og samferdsel. Han har tidligere jobbet som fagansvarlig i miljøstiftelsen ZERO.

Wilhelmsen har ikke vært tilgjengelig for kommentar tirsdag kveld.

Etter det TV2 forstår fortsetter både Hanna Marcussen og Lan Marie Berg fra MDG i byrådet. Marussen er byråd for byutvikling, mens Berg er byråd for miljø og samferdsel.

Raymond Johansen og forhandlingslederne presenterer den nye platformen. Einar Wilhelmsen nummer tre fra høyre.
Raymond Johansen og forhandlingslederne presenterer den nye platformen. Einar Wilhelmsen nummer tre fra høyre. Foto: Finn Ove Hågensen/ TV 2

Kjønnsbalanse

Ifølge kommuneloven skal det være minst 40 prosent fra hvert kjønn i byrådet.

Dette har det nåværende byrådet ikke klart å oppfylle med bare to menn av åtte byråder, som er 25 prosent. Disse to er Robert Steen og Raymond Johansen. Resten av byrådet har bestått av seks kvinner. Med en utvidelse til ni medlemmer og en ekstra mann vil det fremdeles være under 40 prosent menn i det nye byrådet (33 prosent).

Kjønnsbalansen har vært et viktig argument for utvidelsen, får TV 2 opplyst.

Ryker flertallet?

TV 2 er føreløpig ikke kjent med endringer i Arbeiderpartiet. I dagens byråd har Arbeiderpartiet fire byråder i tillegg til byrådsleder Raymond Johansen. Dermed har de 5 av 8 i dagens byråd, men valgresultatet tilsier at flertallet ryker. Med 20 prosent, er MDG (15,3) og SV (9,1) samlet sett større enn Arbeiderpartiet.

I tillegg til finansbyråd Steen og byrådsleder Johansen, har Arbeiderpartiet i dag disse tre byrådene:

  • Rina Mariann Hansen, byråd for kultur, idrett og frivillighet.
  • Tone Tellevik Dahl, byråd for eldre, helse og arbeid
  • Marte Scharning Lund, byråd for næring og eiendom

MDGs økte oppslutning har også medført større gjennomslag i forhandlingene. Både punktet i byrådsplattformen om kjøttfri skolemåltid og planting av 100 000 trær, satt langt inne hos Arbeiderpartiet å godta. Som Raymond Johansen sa til TV 2 ved fremleggelsen av plattformen:

– Jeg godtar gjerne at salamien forsvinner fra brødskiva, så lenge vi klarte å få inn gratis skolemat til alle i Oslo-skolen.

Rettelse: TV 2 meldte først at Arbeiderpartiet beholder flertallet i byrådet. Det er ikke bekreftet.