Bergen 20190909. 
Byrådsleder Roger Valhammer  på Arbeiderpartiets valgvake på Landmark , Rasmus Meyers alle 5
Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

nytt byråd i bergen klart:

SV raser: – Ap har opptrådt umusikalsk

Etter uker med forhandlinger er partiene i byrådet i Bergen klare. KrF er inne i byrådet, mens SV er ute av samarbeidet. Det får SVs gruppeleder i Bergen til å rase.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Siden valget har det pågått forhandlinger mellom Arbeiderpartiet, Miljøpartiet De Grønne, SV, KrF og Venstre. I helgen trakk KrF seg fra forhandlingene og begrunnet dette med at den politiske avstanden var for stor.

Men denne uken var på ny KrF ved forhandlingsbordet, på invitasjon fra Roger Valhammer.

– I helgen varslet KrF at de ønsket å gå ut av forhandlingene, og dermed også av det sittende byrådet. Grunnet usikkerheten i den parlamentariske situasjonen, og for at vi i fellesskap skal kunne ta ansvar for viktige saker for byen og for våre partier, har jeg i dag valgt å invitere KrF tilbake. Jeg er glad for at de har takket ja, og at vi nå er enige om å danne et nytt byråd for Bergen, sier byrådsleder Valhammer i en pressemelding.

Forhandlet på begge sider

KrF hadde søndag en uformell samtale med Høyre, Folkeaksjonen nei til mer bompenger, Frp og Pensjonistpartiet.

– Vi har hele veien sagt at vi er åpne for å samarbeide med alle partier som ønsker et mer miljøvennlig og mer rettferdig Bergen. Vi har de siste ukene hatt gode, men krevende, samtaler med fire andre partier, uten at vi har lykkes med målet om at vi sammen skulle danne byråd, sier Valhammer.

SKUFFET: Gruppeleder i Bergen SV, er svært skuffet etter de ble kastet til fordel for KrF. Foto: SV
SKUFFET: Gruppeleder i Bergen SV, er svært skuffet etter de ble kastet til fordel for KrF. Foto: SV

Men med KrF inn, røk SV ut av byrådsforhandlingene. Det synes gruppeleder i Bergen SV, Mikkel Grüner, er synd.

– Det er svært skuffende at de fire partiene i sluttfasen av forhandlingene har landet et forslag til en byrådsplattform uten SV. Vi har i forhandlingene strukket seg langt, og lagt stor vekt på å være konstruktive, med et ønske om å skape en god plattform for innbyggerne i Bergen i en krevende politisk situasjon. Og vi var fornøyd med resultatet av forhandlingene, sier Grüner til TV 2.

Svekker venstresiden

Han retter nå fingeren mot Venstre og MDG, som han mener har overbevist Arbeiderpartiet om at å invitere KrF inn igjen i partiet.

– Når dette nå strander, skjer det fordi Venstre og MDG har overbevist Arbeiderpartiet om å invitere inn igjen et parti som har brutt forhandlingene, gått ut av byråd, og hatt samtaler med høyresiden, sier Grüner.

Grüner sier videre at han tror byrådet vil svekkes av dette.

– Ap har igjen valgt bort venstresiden og plassert seg i sentrum for et svakt byråd, selv om venstresidens partier styrket seg i valget. Det er veldig skuffende, og umusikalsk av Ap, sier Grüner.