– Det gjør det vanskeligere å bli solgt til utlandet

Norske landslagsprofiler mener miljøbomben kunstgress heller ikke er sportslig gunstig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 har den siste tiden hatt fokus på miljøutfordringene rundt gamle kunstgressbaner, men det er ikke den eneste utfordringen knyttet til kunstige gressmatter i Norge.

Det er også delte meninger om det er gunstig sportslig.

Klar tale

Blant landslagsspillere er det en ganske unison enighet om at naturgress er best.

– Fotball skal spilles på gress. Enkelt og greit, sier Joshua King.

Han er glad for at det ikke spilles på kunstgress i England.

– Hva er det du ikke liker med det?

– Det er for hardt.

Og han får støtte av flere medlemmer av den norske landslagsstammen til Lars Lagerbäck.

– Jeg er ikke kjempefan av kunstgress, det er jeg ikke, sier høyreback Jonas Svensson.

– For å være ærlig så ser jeg på det nesten som en annen idrett. Ballen oppfører seg annerledes. Jeg synes det er vanskelig å forsvare seg på kunstgress og veldig fordel for angrepspillere.

Salgstrøbbel

– Det er rett og slett mye bedre å spille på gress, sier Alexander Sørloth.

Men bortsett fra det rent praktiske, mener Trabzonspor-spissen at det også er andre problemer. Plastdekket gjør det vanskeligere for norske spillere å bli hentet til større klubber i utlandet.

– Jeg kan forstå at det er kunstgress i Norge på grunn av klimaet. Men jeg tror det gjør det vanskeligere å få solgt spillere til utlandet – for alle lagene ute spiller på gress.

Da Sørloth var i Bodø/Glimt trente og spilte han på det dårlige kunstgresset i Nordlandshallen. Som TV 2 har vist tidligere ble det dekket solgt videre til en klubb i Kroatia, til tross for at det egentlig var søppel.

– Det er jo litt spesielt, sier Sørloth til TV 2.

– Det var der vi trente i to-tre måneder mens jeg var i Bodø/Glimt. Da var kroppen min forholdsvis vant til å spille på kunstgress fordi jeg hadde gjort det gjennom hele barndommen. Så kom jeg til utlandet og da merket jeg at det var mye bedre å spille på naturgress. Derfor foretrekker jeg det.

Mener kunstgress trengs

U21-landslagssjef, Leif Gunnar Smerud, som har trent både Martin Ødegaard, Kristoffer Ajer og flere av Norges største stjerner, forstår kritikken mot kunstgress som spilleunderlag.

Men han tror ikke det er realistisk at man kun skal ha naturgress-baner rundt om i landet.

– Jeg tror ikke at vi lager så mange gode, raske og teknisk gode spillere hvis vi humper rundt på dårlige gressmatter, sier Smerud til TV 2.

– Samtidig tror jeg at alle innerst inne, både spillere, trenere og alle som ser på kunne tenkt seg en tipp-topp gressbane overalt. Slik er det ikke. Da tror jeg det er viktig at vi får spilt mye fotball, og god fotball. Da er kunstgress en del av det.