EN STOR DAG: Paul Pogba og resten av de franske stjernene kom til kort mot Jonathan Joubert i september 2017.
EN STOR DAG: Paul Pogba og resten av de franske stjernene kom til kort mot Jonathan Joubert i september 2017. Foto: Franck Fife/AFP

fem ting å se opp for i Europaligaen:

Kan Europaligaens eldste spiller gjenskape mirakel?

40-åring i kamp mot turneringsgrossister, norske bidrag i flere toppoppgjør og RBKs møte med en superstjerne.
Dette er denne uken i Europaligaen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Målshow med alle mål og de beste listene kl. 23.00 på TV 2 Zebra!

Den europeiske klubbfotballen ruller igjen, og etter to dager med Champions League-moro er det torsdag kveld klart for Europaligaen.

18.55:

 • Gruppe L: Partizan- Manchester United, TV 2 Sport 1 og Sumo
 • Gruppe A: Qarabag-APOEL, TV 2 Sumo
 • Gruppe G: Porto-Rangers, TV 2 Sumo
 • Gruppe G: Young Boys- Feyenoord, TV 2 Sumo
 • Gruppe H: CSKA Moskva-Ferencváros. TV 2 Sumo
 • Gruppe H: Ludogorets-Espanyol, TV 2 Sumo
 • Gruppe I: Saint-Étienne- Oleksandria, TV 2 Sumo
 • Gruppe I: Gent-Wolfsburg, TV 2 Sumo
 • Gruppe J: Roma-Borussia Mömchengladbach, TV 2 Sumo
 • Gruppe J: Istanbul Basaksehir- Wolfsberger, TV 2 Sumo
 • Gruppe K: Slovan Bratislava-Wolverhampton, TV 2 Sport Premium og Sumo
 • Gruppe K: Besiktas- Braga, TV 2 Sumo
 • Gruppe L: AZ Alkmaar-Astana, TV 2 Sumo

21.00

 • Gruppe F: Frankfurt-Standard Liège, TV 2 Sumo
 • Gruppe A: Sevilla-Dudelange. TV 2 Sumo
 • Gruppe B: Malmö-Lugano, TV 2 Sumo
 • Gruppe B: Dynamo Kiev-FC København, TV 2 Sumo
 • Gruppe C: Trabzonspor-Krasnodar, TV 2 Sumo
 • Gruppe C: Getafe-Basel. TV 2 Sumo
 • Gruppe D: Sporting CP-Rosenborg, TV 2 Zebra og Sumo
 • Gruppe D: PSV-LASK, TV 2 Sumo
 • Gruppe E: Celtic-Lazio, TV 2 Sport 1 og Sumo
 • Gruppe E: Rennes-CFR Cluj, TV 2 Sumo
 • Gruppe F: Arsenal-Vitória SC. TV 2 Sport Premium og Sumo

I Europas nest gjeveste klubbturnering har Rosenborg kommet skjevt ut med to tap, og trenger virkelig å få med seg poeng fra den presumptivt tøffeste kampen i høst når de tar turen til Lisboa for å møte Sporting.

Trøndernes møte med gigantene på portugisisk jord er imidlertid langt ifra den eneste av stor interesse denne uken, og her er noen av elementene du bør være på utkikk etter i gruppespillsfasens tredje kampdag torsdag.

Denne uken har vi valgt å fokusere på gruppene fra A til E i vår forhåndsomtale.

Se samtlige Europaliga-kamper på TV 2 Sumo

Gruppe A:
APOEL-Qarabag (18.55) og Sevilla-Dudelange (21.00)

Sevilla har som ventet festet overtaket i gruppen og vunnet både borte mot Qarabag (3-0) og hjemme mot APOEL (1-0). Nå venter overraskelseslaget Dudelange, miniputten som forrige sesong ble tidenes første lag fra Luxembourg i denne turneringen. De sjokkerte med seier over APOEL på Kypros i første runde, men kan de gjøre det igjen i en av turneringens tøffeste bortekamper?

STJERNE: Argentinske Ever Banega var med på to av de tre siste Europaliga-suksessene for grossistene fra Sevilla.
STJERNE: Argentinske Ever Banega var med på to av de tre siste Europaliga-suksessene for grossistene fra Sevilla. Foto: Miguel Morenatti/AP

Arenaen Ramón Sánchez Pizjuán er nemlig en av de virkelige godbitene i Europaligaen, og spanjolene har vunnet turneringen ikke mindre enn fem ganger - inkludert tre på rad i 2013/14, 14/15 og 15/16. Denne gangen er de nok en gang blant favorittene, og anført av en målhungrig liten ert i Chicharito skal det nok bli nok å holde fingrene i for Dudelange-målvakt Jonathan Joubert, turneringens eldste spiller og en av de mest rutinerte i Europa med sine 40 år og 90 landskamper for Luxembourg på baken.

Og trolig må Joubert gjenskape en av sine største kvelder i karrieren dersom miniputtene skal ha sjanse i Europaliga-løvens egen hule. Spoler vi kalenderen tilbake til 3. september 2017, var det nemlig Dudelange-målvakten som stod mellom stengene da Luxembourgs landslag holdt selveste Frankrike og stjerner som Paul Pogba, Antoine Griezmann, Kylian Mbappe og Alexandre Lacazette til 0-0 på Stade Municipal i Toulouse. Avslutningsstatistikken viste 34-3 og ballbesittelsen 75-25, men Joubert, som er født i Frankrike, stoppet alt som kom i hans vei. Torsdag må veteranen trolig gjøre det samme på ny dersom et nytt luxembourgsk mirakel skal finne sted.

Gruppe B:
Dynamo Kiev-FCK (21.00) og Malmö-Lugano (21.00)

Toppoppgjør mot Dynamo Kiev for FC København og Ståle Solbakken, der begge lag står med fire poeng etter de to første kampene. Seier vil langt på vei skaffe nordmannen et enormt utgangspunkt forut for siste halvdel av gruppespillet.

Duellen om Skandinavia endte med poengdeling borte mot Malmö sist, og avansement står trolig mellom de tre nevnte lag, selv om Ståle Solbakken er klar på at heller ikke Lugano må avskrives.

– Man skal på ingen måte undervurdere Lugano. Det er et veldig bra pasningslag, som spiller en veldig ambisiøs ftball. Når de lykkes med den, kan de ta åoeng fra alle. Nå tok de poeng fra gruppens store favoritt, Dynamo Kiev, sa FCK-sjefen ifølge Expressen etter forrige kampdag der sveitserne spilte 0-0 hjemme mot storklubben fra øst.

I den meget jevne gruppe B har de fire kampene for øvrig til nå endt 1-0, 1-0, 0-0 og 1-1, men kanskje målfesten kommer nå når lagene nødvendigvis etter hvert må ofre litt mer for å henge med i gruppen?

Gruppe C:
Getafe-Basel (21.00) og Trabzonspor-Krasnodar (21.00)

Alexander Sørloth er virkelig på hugget for tiden, og sammen med sin nye angrepspartner Daniel Sturrige gjør han livet surt for samtlige motstandere. Kombinasjonen av engelskmannens smartness, rapphet og nøyaktige fot og Sørloths gjennombruddskraft og avslutteregenskaper ser ut til å bære frukter for tyrkiske Trabzonspor.

Åtte kamper ut i sesongen er de nummer to i tyrkisk Süper Lig, og Sørloth har scoret i samtlige av sine tre siste kamper i divisjonen (de to siste etter målgivende fra Sturridge). I tillegg scoret han også målet for Norge borte mot Romania forrige uke, og er garantert lysten på å åpne målkontoen også i ordinær Europaliga denne høsten (han scoret to i kvaliken mot Sparta Praha).

I den på forhånd jevnt spådde gruppe C har Sørloth og lagkameratene kommet noe skjevt ut med 0-1-tap borte mot Getafe og 2-2 hjemme mot Basel, og er avhengige av tre poeng hjemme mot jumbo Krasnodar (null poeng) for å henge med i kampen om avansementet.

I toppkampen i puljen vil nemlig enten Getafe (seks poeng) eller Basel (fire poeng) nødvendigvis måtte avgi poeng. Hos vertene - som for tre sesonger siden spilte på nivå to i Spania - har Ángel Rodríguez scoret samtlige av målene i de to triumfene til nå, og er med det delt toppscorer i turneringen med sine tre nettkjenninger totalt. Blir det flere mål torsdag kveld?

Gruppe D:
Sporting-Rosenborg (21.00) og PSV-LASK (21.00)

Rosenborg drar til den i utgangspunktet kanskje tøffeste bortekampen i gruppen med vissheten om at null poeng er det som er i banken fra de to første kampene mot LASK Linz og PSV Eindhoven. Dermed må et nytt norsk minimirakel på europeisk jord til for å skape spenning om avansement, og RBK-gjengen har litt av en oppgave foran seg.

På motsatt halvdel finner vi nemlig et Sporting-lag som selv tapte 2-3 i Eindhoven i den første av kampene i gruppespillet, og som dermed selv er avhengige av suksess for å gå videre i en turnering der de de to siste sesongene har vært med også etter nyttår.

Den største av profilene hos vertene er uten tvil den offensive midtbanespillere Bruno Fernandes, som forrige sesong fikk sitt definitive gjennombrudd med hele 31 scoringer på 52 kamper i alle turneringer og en mer og mer sentral rolle også i det portugisiske landslaget. Alt tydet på en overgang til en virkelig europeisk storklubb i sommer, og både Manchester United og Tottenham var sterkt linket, men i stedet ble 25-åringen værende i den portugisiske hovedstaden.

I januar kommer det etter alle solemerker nye bud i retning Vest-Europa, og senest i landslagspausen forrige uke skrev portugisiske medier om at Tottenham ville gjøre nye fremstøt mot mannen som er verdsatt til i overkant av 600 millioner kroner så snart overgangsvinduet åpner igjen. Frem til den tid forblir han imidlertid på portugisisk jord, og til tross for at storovergangen uteble, har han langt ifra sluttet å levere.

På seks kamper i portugisisk toppdivisjon står Fernandes med fire mål og fire målgivende denne høsten, mens tallene i Europaligaen er to mål og en målgivende på de to første kampene. Torsdag er det opp til et norsk lag å stanse hans offensive bidrag for Sporting.

PS! I den andre av kampene tar PSV og en av fire Europaliga-toppscorere Donyell Malen (tre mål på to kamper) imot LASK Linz. De tre andre som har nettet tre ganger er nevnte Ángel i Getafe, Andraž Šporar fra Slovan Bratislava og Claudiu Keșerü fra Ludogorets. Vertene har vunnet de to første kampene, mens østerrikerne fra Linz slo RBK og tapte for Sporting i sine to første.

Gruppe E:
Celtic-Lazio (21.00) og Rennes-CRF Cluj (21.00)

Det er duket for norsk duell i Skottland når Kristoffer Vassbakk Ajer og Mohamed Elyounoussi tar imot Valon Berisha. Vertene topper puljen med fire poeng etter oppgjørene mot Rennes og Cluj, der «Moi» scoret ett av de to målene i 2-0-triumfen i det sistnevnte av de to oppgjørene.

Berisha, som er oppvokst i Egersund og har aldersbestemte landskamper og 20 A-landskamper for Norge, bestemte seg for å representere Kosovo da de ble FIFA-godkjente og fikk eget landslag i 2016. Forrige måned scoret han blant annet to ganger mot England, og vender nå tilbake til britisk jord for nye bragder - denne gang med klubblaget.

Berisha spilte fra start i forrige kamp i turneringen, da Lazio tok sin første seier i gruppespillet denne høsten med 2-1-seier over Rennes. 1-2-tapet mot Cluj i første kamp betyr imidlertid at tingenes tilstand i gruppe E er helt åpen, og med tap mot skottene kan den italienske storklubben havne på etterkjelken allerede halvveis i gruppespillsfasen.

Se samtlige Europaliga-kamper på TV 2 Sumo

Se Målshow med alle mål og de beste listene kl. 23.00 på TV 2 Zebra!