STOR FLOKK: Esther Benedicte (45) og Trond Helge Vabø (45) elsker å ha mange barn. Bak f.v.: Miriam Mariell (18), Rebekka Daniella (21), William LEander (11), Emilie Linnea (13), Joachim Leonard (14), Caroline Mikaela (21), Ruben Natanael (16). Foran f.v.: Aron Nickolai (9), Leah Othelia (7), Benjamin Jeremy (5) og Talitha Amelia (2).
STOR FLOKK: Esther Benedicte (45) og Trond Helge Vabø (45) elsker å ha mange barn. Bak f.v.: Miriam Mariell (18), Rebekka Daniella (21), William LEander (11), Emilie Linnea (13), Joachim Leonard (14), Caroline Mikaela (21), Ruben Natanael (16). Foran f.v.: Aron Nickolai (9), Leah Othelia (7), Benjamin Jeremy (5) og Talitha Amelia (2). Foto: Privat / TV 2 montasje.

Esther og Trond Helge har elleve barn – slik får de hverdagen til å gå rundt

Esther (45) og Trond Helge Vabø (45) har blitt eksperter på å tenke praktisk og økonomisk. De har nemlig 13 munner å mette.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Esther Benedicte Vabø (45) har aldri født med bedøvelse. Aldri vært sykemeldt. Alltid dratt hjem fra sykehuset og jobbet noen timer etter en fødsel. Hun har født 11 barn. Hva er hun laget av?

– Jeg har kanskje litt høy smerteterskel, tror Vabø.

– Og så har jeg vært utrolig heldig da. Jeg tar det ikke som noen selvfølge at jeg har hatt kjempeflotte svangerskap. Ingen av fødslene tok særlig lang tid eller gjorde spesielt vondt, sier hun.

Gravid i 21 år

Vabø har røft regnet gått gravid omtrent sammenhengende i 21 år, etter at hun fødte sitt første barn som 22-åring. I dag har de elleve barn mellom to og 21 år, hvorav ti av dem bor hjemme.

Familien har blitt vant til at folk får sjokk når de får høre hvor mange de er, men tenker sjelden over det selv.

– Vi har vært veldig mange i så mange år. Vi tenker ikke over det. Det er bare oss, liksom.

Vabø synes det er helt fantastisk å ha så mange barn, og ville aldri valgt annerledes. Likevel er det ikke alltid like lett for familien på tretten.

Flyktningbolig

For knappe fire år siden hadde familien tenkte å flytte fra Bergen til Østlandet, etter å ha sett flere småbruk de kunne tenke seg å flytte til. Drømmen var å starte en besøks-gård hvor familier og barn kunne komme og hilse på husdyr, leke med pil og bue og få en skikkelig «Farmen»-følelse.

LEKEKAMERATER: Barna elsker å være sammen, ifølge mamma Esther. Foto: Privat.
LEKEKAMERATER: Barna elsker å være sammen, ifølge mamma Esther. Foto: Privat.

Det gikk ikke helt som planlagt.

Like etter at de hadde solgt huset i Bergen, ble Trond Helge (45) alvorlig syk av kreft, og kunne ikke fortsette i jobben som bussjåfør. Dermed fikk ikke familien mer huslån enn 800.000 kr, og ble plutselig tvunget til å flytte til en liten flyktningbolig på Kongsberg.

– Det er en litt pinlig situasjon, og det var jo ikke planen i det hele tatt. Både vi og barna savner sengene våre og en stabil bosituasjon, forteller Vabø.

Heldigvis har far i huset endelig blitt frisk, og kan begynne å jobbe som sjåfør igjen. Familien håper dermed at økonomien bedrer seg snart, og ser et nytt håp for å få småbruket de ønsker seg.

Løsningsorientert

Dagens norske kjernefamilie består vanligvis av tre til fem familiemedlemmer. Det er lett å tenke at det kan bli både dyrt og kaotisk å være tretten, men fru Vabø har funnet løsninger på det meste.

– Jeg er veldig opptatt av regler og rutiner, det har vi hatt hele veien. Vi legger oss og står opp til faste tider. Alle klærne skal legges frem på kvelden, og når vi står opp så vet man hvem som gjør hva. Vi er veldig rutinert på sånt, for da går ting på skinner, mener hun.

GODT OG LØNNSOMT: Esther deler flere av rettene hun lager på sin egen blogg, –Vabofamily. Foto: Privat.
GODT OG LØNNSOMT: Esther deler flere av rettene hun lager på sin egen blogg, –Vabofamily. Foto: Privat.

Esther er opptatt av ryddighet og har lært barna å rydde opp i rot umiddelbart. Det vaskes også to klesvasker hver dag, og dermed unngår de at det hoper seg opp med skittentøy.

Gode tilbud

Ellevebarnsmoren sparer mange kroner ved å følge med på ukestilbud i butikker og tilbudsapper. Ikke sjelden kan hun finne åtte-ni middager for hele familien til 300 kr.

På daglig basis har hun regnet ut at middagene som metter hele familien koster rundt 70 kr – totalt.

Hun forteller også at en del av hemmeligheten er å kjøpe tilbudsvarer i store kvantum, mat som holder på å gå ut på dato og hos utenlandske frukt- og grønthandlere.

Klær, bursdags- og julegaver til alle kunne også fort blitt en kostbar affære, men der har Esther også svar: Finn.no, bruktbutikker og arving av klær.

– Mange tenker at det er så fælt og at det er nesten litt «fattig», men vi sparer faktisk miljøet og finner mye fint og trendy som nesten ikke er brukt.

– Jeg liker også å kjøpe gavekort så de kan kjøpe det de vil selv. En gang fikk de to eldste tur på spa. Hvis man leter og planlegger litt så kan man få mange gode tilbud, tipser hun.

Tid til alle

Ellevebarnsmoren forteller at hun møter mange som er skeptiske til at de har så mange barn, og tror at de blant annet ikke får tid til alle.

– Vi har rutiner på det også. De siste fem årene har jeg valgt å være hjemme på heltid. Jeg hadde en 50 prosent stilling på et sykehjem før. Jeg bruker tid på de små når de er våkne og er hjemme med de minste. Når de andre kommer hjem fra skolen bruker jeg mye tid med lekser, og på ettermiddagen og etter leggetid klokken 19 får de eldste litt tid. Det blir tid til alle, forteller hun.

UT PÅ TUR: Familien reiser ofte på spontane turer i marka. Foto: Privat.
UT PÅ TUR: Familien reiser ofte på spontane turer i marka. Foto: Privat.

Familien finner ofte på spontane ting sammen, og er svært glade i å være ute. De kan ofte finne på å hoppe i bilen, kjøre til marka, grille bål og steke pannekaker ute. Ellers liker de å reise på ferietur med campingvognen som har åtte senger. Da sover de bare litt ekstra trangt uten problem.

Spania-tur har det også blitt to ganger, senest i høst – med alle tretten.

Sliter seg ut med mye program

Esther ser at flere vennefamilier med langt færre barn er helt utslitt på kveldstid, etter at alle dagens aktiviteter og gjøremål er over. Selv mener hun flere burde droppe mange av de organiserte aktivitetene og tilbringe tid sammen.

– Alle må jo finne sin egen måte som passer best. Våre barn er veldig flinke i mye men de har aldri vært så engasjert i kulturskole og aktiviteter på fritiden. De er flinke til å spille fotball og elsker det, men de har aldri vært med på noe. Jeg har spurt de om de vil, men de har alltid svart nei. Men de har liksom hatt hverandre, så de gleder seg til å komme hjem.

Barnløshet

I dag er fruktbarheten i Norge rekordlav med 1,56 barn per kvinne ifølge SSB, og i årets nyttårstale kunne man høre statsminister Erna Solberg be befolkningen om å få flere barn.

Samtidig synes Vabø at det ikke legges godt nok til rette for de som ønsker å få mange barn.

– Da vi søkte boliglån, mente noen av bankene at det ikke var noe problem å gi lån hvis begge var i 100% jobb. Men barna våre ødela ifølge dem budsjettet, så derfor fikk vi maks 800.000 i lån, forteller hun.

Det samme problemet oppstår også på en del andre ting familien vil gjøre.

– Nå er det ikke en selvfølge at man skal dra på kino eller badeland og sånne ting, men mange steder har ikke familierabatter til store familier med mange barn, sier hun.

Hun tror flere ville valgt å få flere barn hvis samfunnet la bedre til rette for det, for eksempel ved økt økonomisk støtte.

Mangler tvillinger

Vabø forteller at hun har fått flere slengbemerkninger fra folk fordi de har mange barn.

– Folk sier «Dere er så egoistiske, tenk så mange som sliter», sier hun og legger til hun har vært like takknemlig for hvert barn som har kommet og har aldri tatt noen av graviditetene for gitt.

Det «verste» med å ha mange barn, er ifølge 45-åringen at de en dag kommer til å flytte ut. Men da håper hun det allerede har kommet mange barnebarn.

Samtidig utelukker ikke 45-åringen at hun selv kan få flere barn.

– Vi har jo sagt på spøk at vi skulle prøvd et tvillingpar, så kan vi si stopp. Kommer det en til, så er det bare helt fantastisk, ler hun.