Oslo 20191022. 
Lan Marie Berg fra Miljøpartiet de Grønne under pressekonferansen om byrådsforhandlingene i Oslo.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Bergen  20190904.
Partilederdebatt i TV2. Her deltar Bjørnar Moxnes, Rødt, 
Audun Lysbakken, SV, Jonas Gahr Støre, Ap, Trygve Slagsvold Vedum, Sp, Une Bastholm,  MDG, Trine Skei Grande,V, Kjell Ingolf Ropstad, KrF, Erna Solberg, H og  Siv Jensen, Frp. Programleder er Arill Riise.
Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

sp-vedum ut mot byrådet:

– La bestemor spise kjøttkakene sine

Byrådet i Oslo vil halvere kjøttforbruket på Oslo kommune sine institusjoner innen 2023. – Fanatisme, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag la Arbeiderpartiet, SV og MDG frem byrådserklæringen de har forhandlet frem etter valget.

Byrådet vil halvere kjøttforbruket i Oslo kommune sine kantiner og institusjoner innen utgangen av 2023.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum tror nesten ikke det han hører.

– Å ta fra bestemor kjøttkakene er hysteri. La bestemor spise kjøttkakene sine. Det er et større samfunnsproblem at mange i den eldste delen av befolkningen ikke får i seg nok næring, sier Vedum til TV 2.

Sp-lederen kaller det «fanatisme».

– Folk har spist kjøttkaker hele livet. Om folk spiser kjøttkaker eller koteletter de siste årene av sitt liv, så er det ikke det som skaper klimaproblemer. Matglede er viktig.

Baconbiter

Han mener symbolpolitikken blir viktigere enn realitetene.

– Det er garantert for mange som spiser ensidig. Variasjon er det viktige.

I utgangspunktet ønsket et utvalg i MDG å redusere kjøttforbruket i kommunens kantiner og institusjoner med 80 prosent innen 2023, skrev VG i desember.

– Det er fantastisk om de kan servere gode salater om det er det folk vi ha, men det er viktig med nok næring. Et rent vegetarisk kosthold gjør det krevende å få i seg nok næringstoffer. Svaret er et balansert og variert kosthold.

– Om det er noen baconbiter i blomkålsuppa skaper ikke det klimaproblemer, men gir ekstra smaksglede. At man spiser fårikal på høsten er vårt naturlig, jordnære forhold til mat.

Berg: – Må halvere

Lan Marie Berg sier til TV 2 at det er nødvendig å halvere kjøttforbruket.

– Vi er tydelige på at vi må halvere kjøttforbruket i kommunenes institusjoner. Det er fordi vi spiser mer kjøtt enn vi gjorde for noen år tilbake. Det er dårlig for helsen og miljøet. Vi skal tilby bedre veganske alternativer. Det tror jeg også harmonerer med hvordan man spiste for noen år tilbake, sier MDG-toppen.

– Så du sier det skal bli sånn det var da bestemor og bestefar var unge?

– Også hvordan man spiste da jeg var yngre, vi har spist mer kjøttfritt før. Min generasjon er verstingene. Vi ser en motreaksjon i befolkningen, det er mange som velger kjøttfritt når det blir tilgjengelig. Det er bra for kroppen.

– Så man skal ikke få spise kjøtt på sykehjem når man vil?

– Det vil være et tilbud som bedre. Akkurat hvordan vi skal gjennomføre dette må vi komme tilbake til. Nå blir jeg revet mellom folk her, så nå må jeg gå videre, sier Berg.

– Men hva betyr det for folk på sykehjem?

– Nå skal vi snakke med fagfolkene våre om hvordan dette skal gjøres.