RIKSREVISOR: Per Kristian Foss sier mange domstoler ikke når målene for saksbehandlingstid.
RIKSREVISOR: Per Kristian Foss sier mange domstoler ikke når målene for saksbehandlingstid. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix

Riksrevisjonen mener domstolene bruker for lang tid: – Svært alvorlig

Tingrettene og lagmannsrettene er ikke effektive nok. De bryter lovpålagte frister og bruker for lang tid på å behandle saker, ifølge Riksrevisjonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Utfordringene gjelder både i straffesaker og i tvistesaker.

– At mange domstoler ikke når målene for saksbehandlingstid, særlig i straffesaker, er svært alvorlig. Det kan få konsekvenser for rettssikkerheten til enkeltmennesker og for tilliten til rettssystemet, sier riksrevisor Per-Kristian Foss.

Ferske undersøkelser Riksrevisjonen har gjort, viser at ingen av de seks lagmannsrettene nådde målet om gjennomsnittlig behandlingstid på tre måneder i straffesaker i fjor.

Varetektsfengslede og personer under 18 år måtte vente lengre enn fristen tilsier i halvparten av tingrettssakene i 2018, mens lagmannsrettene brøt fristen i over 60 prosent av sine saker.

− Det er sterkt kritikkverdig at varetektsfengslede og personer under 18 år må vente langt utover lovens frister før behandlingen av deres sak starter. Dette er spesielt sårbare grupper, så her må domstolene bli bedre, sier Foss.

(©NTB)