UTSLIPP: Selv om Bill Gates gjør mye bra med sine flyreiser, som å delta på pengeinnsamlinger og lignende, har han fortsatt et langt større CO2-utslipp enn både Paris Hilton og Jennifer Lopez.
UTSLIPP: Selv om Bill Gates gjør mye bra med sine flyreiser, som å delta på pengeinnsamlinger og lignende, har han fortsatt et langt større CO2-utslipp enn både Paris Hilton og Jennifer Lopez. Foto: NTB/Scanpix

forskning:

Kjendiser flyr tusen ganger mer enn folk flest

Analyser av flyreisene til ti utvalgte kjendiser viser blant annet at verstingen har et utslipp på 1600 tonn CO2.

Professor Stefan Gössling jobber for Vestlandsforskning, og har den siste tiden arbeidet med å samle reisedata fra ti internasjonale kjendiser.

Funnene mener han er urovekkende.

Milliardær på verstinglisten

«Mannen i gata» forurenser i snitt 100 kilo CO2, ifølge forskeren. Dette er en brøkdel av hva kjendisene i denne forskningen har stått for.

Av de ti kjendisene Gössling har forsket på, var det milliardær og Microsoft-grunnlegger Bill Gates som var verst.

Han hadde et utslipp på 1600 tonn CO2. Paris Hilton og Jennifer Lopez hadde ansvar for 1260 tonn og 1050 tonn. Emma Watson fløy minst av de utvalgte kjendisene, med 15 tonn CO2.

Til TV 2 forklarer Gössling at kjendisene han fulgte i forskningen, var nøye utvalgt.

PROFESSOR: Stefan Gössling er tilknyttet Vestlandsforskning og to universiteter i Sverige. Foto: Privat
PROFESSOR: Stefan Gössling er tilknyttet Vestlandsforskning og to universiteter i Sverige. Foto: Privat

– Det var både et praktisk og strategisk valg. Vi ønsket kjendiser i forskjellige kategorier: Skuespillere, musikere, influencere og forretningsmenn. Det var også et spørsmål om datatilgjengelighet. Det er ikke alle som skriver jevnlig om sine reiser.

Frykter påvirkningskraften

Forskningsmetoden til Gössling har gått ut på å granske kontoene til kjendisene på Instagram, Twitter og Facebook.

Alle innlegg relatert til reiser ble samlet, og flykilometer og utslipp ble kalkulert etter en analyse av de mest direkte flyrutene.

– Er det å hente data fra sosiale medier en vitenskapelig forskningsmetode?

– Ja. Det kalles «netnography» på engelsk. Det ble utviklet en spesiell metode for akkurat denne artikkelen.

Gössling har også tidligere forsket på hvor viktig flyvning er for unge mennesker. Ser han funnene i den forskningsrapporten opp mot de nye funnene, frykter han at kjendisene påvirker i feil retning.

– Vi tror kjendisene har stor påvirkningskraft på unge mennesker. En indikasjon er at noen har hundre millioner følgere på Instagram alene. Det er tydelig at deres jevnlige kommunikasjon, som omhandler alle deres fantastiske reiser, vil ha innvirkning.