SKAL UTVEKSLES: Frode Berg sitter fortsatt fengslet i Russland.
SKAL UTVEKSLES: Frode Berg sitter fortsatt fengslet i Russland. Foto: Øystein Bogen/TV 2

Advokat: Spiondømte Frode Berg (64) kjent med ryktene om avtale

Tirsdag stemmer Litauen for en ny lov som åpner for spionbytte.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag trår det litauiske parlamentet sammen, og klokken 13 i dag starter behandling av lovendringen som kan bane veien for en spionutveksling der Frode Berg sannsynligvis vil bli sluppet ut av russisk fengsel.

En avstemning om lovendringen er ventet å starte rundt klokken 16.40 i ettermiddag.

Dette skriver en talsperson for presidentskapet i parlamentet til TV 2.

Det er ventet at loven bli vedtatt med stort flertall.

Pågår forberedelser

Det var forrige uke at det ble kjent at Litauen, Russland og Norge har sittet i hemmelige forhandlinger om et spionbytte.

TV 2 har snakket med egne kilder i statsapparatet i Litauen som bekrefter at det pågår forberedelser til en spionutveksling.

En rådgiver for den litauiske presidenten sier til TV 2 at landets statsoverhode anser en lovendring som helt nødvendig før en utveksling kan finne sted.

Loven skal blant annet gi presidenten helt spesifikke fullmakter til å benåde personer som er dømt for spionasje.

Ifølge både russiske og litauiske medier skal to litauiske statsborgere dømt for spionasje i Russland, samt norske Frode Berg, etter planen byttes mot to russiske statsborgere som sitter fengslet i Litauen.

Litauen er det baltiske landet som Norge trolig tettest bånd til, både militært og politisk, og den takknemlighetsgjelden mange her føler overfor Norge er ifølge flere eksperter årsaken til at Frode Berg snart kan bli en fri mann.

Den litauiske nasjonalforsamlingen skal stemme over et lovforslag som kan være nøkkelen til et spionbytte.
Den litauiske nasjonalforsamlingen skal stemme over et lovforslag som kan være nøkkelen til et spionbytte. Foto: Aage Aune/TV 2

– Berg kjent med avtalerykter

Den spionasjedømte nordmannen Frode Berg venter utålmodig på nyheter om sin egen situasjon og er kjent med ryktene om en avtale, ifølge advokat Brynjulf Risnes.

64-åringens norske advokat sier tirsdag formiddag at det ikke er noe nytt om en eventuell løslatelse og utveksling av nordmannen.

– Nei, ambassaden besøkte ham i går. Han er kjent med ryktene om avtalen og er naturligvis utålmodig, skriver Risnes i en SMS til NTB.

– Vi vet dessverre ikke noe mer om når en utveksling vil skje, sier han.

Berg ble i april dømt til 14 års fengsel for spionasje. Han ble pågrepet i Moskva i desember 2017 og har sittet fengslet siden.

Samtidig har det vært spekulert på om en løslatelse av Berg kan skje i tilknytning til 75-årsmarkeringen av frigjøringen av Finnmark fredag. Kong Harald, statsminister Erna Solberg (H) og Russlands utenriksminister Sergej Lavrov er blant gjestene under markeringen. (TV 2/NTB)