Det blir vilt og vått langs deler av kysten når den første store høststormen treffer i dag. Det vil blant annet gi svært krevende forhold for mange bilister. Dette bildet er fra Vennesla for to år tilbake, da regn og uvær førte til store problemer.
Det blir vilt og vått langs deler av kysten når den første store høststormen treffer i dag. Det vil blant annet gi svært krevende forhold for mange bilister. Dette bildet er fra Vennesla for to år tilbake, da regn og uvær førte til store problemer. Foto: Scanpix

Forsikringsselskap advarer mot uvær: – Hold deg inne i dag

Nå blir det tøffe forhold flere steder.

Høsten er godt i gang – og med den værtyper som virkelig kan gi utfordringer mange steder.

Det blir vilt og vått langs deler av kysten når den første store høststormen treffer i dag. Lokalt kan det komme svært kraftige vindkast og opp mot 100 mm nedbør.

– Tirsdag kan man risikere at ferger og fly blir kansellert, broer kan bli stengt og trær kan falle over veibanen. Bilister bør tenke seg om før de legger ut på veien, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Snøfokk og redusert sikt

For bilførerne kan uværet gi flere utfordringer:

– Det er fare for vannplaning, og i høyden risikerer du snøfokk og redusert sikt, i verste fall kolonnekjøring, sier Brandeggen.

Det som ytterligere kan komplisere dette er at mange nok ikke har byttet til vinterdekk ennå. Dermed risikerer de store problemer når snøen kommer. Her er imidlertid rådet klart: Er du i tvil om du er skodd etter forholdene? Da skal du la bilen stå!

Gufne kjørefohold? Da er dette gull verdt!

Brått snøfall kan skape store utfordringer, særlig for de som ikke har lagt om dekk i tide.
Brått snøfall kan skape store utfordringer, særlig for de som ikke har lagt om dekk i tide. Foto: Scanpix

Vann- og flomskader

NVE har utstedt oransje farevarsel og advarer mot svært kraftige vindkast på Helgeland . Det er også utstedt gult farevarsel for jord- og flomskred på Vestlandet og Møre og Romsdal. Farevarslene gjelder hele tirsdag.

– Med opp mot 80 til 100 mm regn på kort tid bør folk generelt holde seg unna bratte skråninger, bekker og elveløp som kan få stor vannføring. Av erfaring frykter vi mange vann- og flomskader da det er overhengende fare for mye overvann, spesielt i byer og tettbygde strøk, sier Brandeggen, i en pressemelding.

Det er NÅ du skal bytte disse!

Mye vann i veibanen kan gi svært utfordrende kjøreforhold: Foto: Shutterstock/Tryg Forsikring.
Mye vann i veibanen kan gi svært utfordrende kjøreforhold: Foto: Shutterstock/Tryg Forsikring.

Sikre løse gjenstander

Flomskader på bygninger dekkes av forsikringen så lenge bygget har en brannforsikring. Flomskader på biler dekkes av forsikringen kun hvis en har full kaskodekning.

– Det er bare å stålsette seg for heftig ruskevær fra Rogaland og nordover, ikke minst på Helgeland. Ta en siste sjekk at ikke høstløv har tettet igjen avløpsrør, og se til at regnvannet kan renne der det skal. Sikre alt av løse gjenstander som kan blåse avgårde i vinden. Helst bør man helst holde seg innendørs, avslutter Brandeggen.

Slik så det ut da Jonny ble presset ut i grøfta

Se video: Her er den første elbilen fra Volvo