FORTSETTER: Oslo-ordfører Marianne Borgen (SV) fortsetter som ordfører de neste fire årene.
FORTSETTER: Oslo-ordfører Marianne Borgen (SV) fortsetter som ordfører de neste fire årene. Foto: NTB scanpix

Fortsetter som ordfører i Oslo

Oslos ordfører Marianne Borgen (SV) fortsetter som ordfører de neste fire årene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Avgjørelsen ble klar mandag, i forhandlingene som nå pågår mellom byrådspartiene, opplyser en kilde til NTB.

Også Aftenposten og Nettavisen erfarer at Borgen fortsetter som ordfører.

MDG, Ap og SV i Oslo legger fram sin politiske plattform trolig allerede tirsdag, etter rundt en måned med byrådsforhandlinger.

– Veldig glad

– Jeg er veldig glad for at jeg nå er innstilt til å få fire nye år som ordfører i Oslo og har fått den tilliten som ligger i det fra det som ser ut som er et flertall i bystyret. Det som er viktig er at det er bystyret i sitt konstituerende møte på onsdag som fatter det endelige vedtaket, sier Borgen til NTB.

Hun understreker at ingen formelt sett kan si at hun er ordfører for fire nye år før hun faktisk velges av flertallet i bystyret onsdag.

Borgen har sittet i bystyret sammenhengende siden 1995. I tillegg satt hun satt også i bystyret i perioden 1979–83. Hun ble ordfører i 2015.

Presenterer politisk plattform tirsdag

Ifølge Aftenposten har Høyre strukket seg langt for Miljøpartiet De Grønne i forsøk på å få dannet et alternativt byråd i Oslo, men har ikke fått gehør, ifølge avisas kilder i Venstre og Høyre.

20. september begynte MDG, SV og Ap byrådsforhandlingene. Torsdag var siste planlagte dag for møter i forhandlingsutvalgene. Det er ventet at avtalen vil bli presentert tirsdag, når forhandlingsresultatet er godkjent av de tre partienes fylkesledelser i Oslo.

Det ikke klart hvilke byrådsskifter som vil skje eller om noen nye byrådsposter vil bli opprettet. Men det er imidlertid klart at Raymond Johansen (Ap) fortsetter som byrådsleder, ifølge Aftenposten.

Uklart hvem som blir varaordfører

De tre byrådspartiene har sammen med Rødt flertall i bystyret. Mandag la de fram et forslag til fordeling av vervene i bystyret som inkluderer ordfører, varaordfører, fem utvalgsledere og fem nestledere i utvalg.

SV vil kun få ordførervervet, skriver Aftenposten. Dette betyr i praksis at Borgen får fornyet tillit som ordfører.

Ap og MDG får to verv hver, men det er fremdeles uklart hvem som skal ha dem. Det er vervene som varaordfører, leder av finansutvalget, leder av samferdsels- og miljøutvalget og nestleder av byutviklingsutvalget som ligger i potten.

Rødts gruppeleder Eivor Evenrud får ledervervet i kultur- og utdanningsutvalget, mens Senterpartiets representant Bjørg Sandkjær får nestledervervet i helse- og sosialutvalget, skriver avisen.

Høyre, Venstre, Frp, KrF og FNB får fem av vervene.

(©NTB)