politiet knallhardt ut mot justisministeren:

Nedbemanner samtidig som han varsler ny asylstrøm

Justisminister Jøran Kallmyr (Frp) påstår at en ny asylstrøm på vei til Norge. Han bygger opp beredskapen på Råde for millioner, men det rimer dårlig med at han samtidig kutter i antallet stillinger, raser de ansatte i Politiets Utlendingsenhet (PU).

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bakgrunnen for at at politiorganisasjonene nå går knallhardt ut mot justisministeren er Kallmyrs besøk på ankomstsenteret for asylsøkere i Råde i Østfold nylig.

Der er Utlendingsdirektoratet (UDI) i full gang med å bygge opp beredskapen for å kunne ta i mot en ny asylstrøm.

– Vi ser økte ankomsttall i Hellas allerede. Faktisk opp på nivå med 2015 i enkelte uker, så jeg tror asylkrisen har begynt å starte på nytt igjen, uttalte justisministeren til NRK Dagsrevyen 15. oktober.

De ansatte i PU reagerer sterkt på uttalelsen, og advarer om at de ikke engang er er beredt til å håndtere en liten økning i antallet asylsøkere.

– Vi har allerede nedbemannet ganske kraftig, og vi skal nedbemanne videre fram til første kvartal 2020, så vi vil ikke i det hele tatt være i stand til å ta imot et så stort antall som statsråden antyder, sier lokallagsleder Åsbjørg Gussgaard i Politiets Fellesforbund i PU til TV 2.

– Jeg må si jeg ble kraftig provosert over å se Kallmyr stå på tv og si at beredskapen er økt, og at vi skal være i stand til å ta i mot det antallet han sier, og spesielt nå som vi nedbemanner i PU, sier hovedverneombud Snorre Løvaas.

– Ut fra den situasjonen PU står i nå, så er det naturlig at både hovedverneombud og tillitsvalgte står sammen for å påpeke de feil og mangler som statsråden har gått ut med i media, sier leder i Norsk Tjenestemannslag i PU, Martin A. Simonsen til TV 2.

–Kan bli tøft

Justisministeren mener det haster med å få bygget opp beredskapen på ankomstsenteret.

I reportasjen viste Kallmyr til trusler fra Tyrkias president Tayyip Erdogan. Den tyrkiske presidenten har sagt at han vurderer å slippe 3,6 millioner flyktninger inn i Europa.

– Vi må forberede oss på ulike scenarioer i Norge. Det kan bli tøft, sa Kallmyr til NRK.

Oppgraderingen til over 200 millioner kroner skal gjøre Råde i stand til å ta i mot så mange som 300 nye asylsøkere daglig. Det er like mange som da det toppet seg i 2015, da over 30.000 asylsøkere kom til Norge.

Men samtidig som beredskapen trappes opp, fortsetter den tøffe nedbemanningen i Politiets Utlendingsenhet.

– Kallmyr sier at flyktningstrømmen allerede har begynt, og det synes vi står i sterk kontrast til nedbemanningen i PU, sier Gussgaard.

– Situasjonen er ikke god, vi er slitne som organisasjon, vi har hatt kutt i flere år på rad, og de ansatte føler at de jobber mer enn de bør gjøre, sier hovedverneombudet.

Sammenbrudd

RÅDE: Ankomstsenter Østfold i Råde skal settes istand til å ta i mot 300 asylsøkere om dagen. Foto: Morten Kristiansen
RÅDE: Ankomstsenter Østfold i Råde skal settes istand til å ta i mot 300 asylsøkere om dagen. Foto: Morten Kristiansen

Det er politiet som tar i mot asylsøkerne når de kommer til ankomstsenteret.

De ansatte i PU har som jobb å registrere registrere dem, klarlegge identiteten og undersøke om de virkelig er asylsøkere eller om de skal avvises og sendes ut.

– Vi synes at statsråden burde høre på fagkompetansen og fagmiljøet, der er det veldig klart at som det er i dag er vi ikke klare til å ta imot en ny asyltilstrømning i Norge, sier Simonsen.

Da TV 2 besøkte Råde denne uken var det rundt 30 asylsøkere på det 10.000 kvadratmeter store ankomstsenteret. Antallet asylsøkere som kom dagen før var fire.

Tall fra midten av oktober viser at det hittil i år har kommet 1683 asylsøkere til Norge. Det har vært en økning i høstmåneden, og det kommer nå i gjennomsnitt rundt åtte asylsøkere per dag, opplyser UDI.

– For noen uker siden fikk vi 88 på en uke, og allerede da så vi at det raknet. Vi er ikke i stand til å håndtere den mengden per nå, sier Gussgard.

– Hvordan vil du beskrive situasjonen for de ansatte i PU?

– Situasjonen for de ansatte i PU er veldig tøff. Som det er i dag, sliter vi allerede på visse områder med å drifte forsvarlig. Sånn som jeg ser det.

Krever at Kallmyr bremser

Siden 1. januar 2017 har antallet faste ansatte i PU blitt redusert med over 150 personer, og etter planen skal antallet ansatte kuttes videre fra 615 i dag til 555 ansatte i mars 2020.

– Jeg tenker vi nå skal sette bremsene på, og vente med en så kraftig nedbemanning på så kort tid. Kanskje avvente for å se hva som skjer ute i Europa. Hvis det statsråden antyder slår til, så må vi være i stand til å løse den oppgaven, og da vil det kanskje være lurt å sette bremsene på, sier Gussgard.

Men Kallmyr mener det ikke vil være noe problem å oppbemanne PU igjen, dersom det viser seg at en ny flyktningstrøm er på vei.

– Da kommer vi til å oppbemanne i Politiets Utlendingsenhet. Vi har beredskapsmuligheter til å gjøre det, og det kan vi gjøre raskt, sier Kallmyr til TV 2.

– Men hvordan forklarer du at beredskapen trappes opp i Råde, mens PU kuttes?

– Det vi bygger opp i Råde er en beredskap i tilfelle det kommer flere, men vi kan ikke ha mange politifolk som står og venter på at det kommer flere. Da må de gjøre andre oppgaver, sånn som å patruljere i gatene, sier Kallmyr til TV 2.

Simonsen mener at både justisdepartementet og politidirektoratet bør avvente situasjonen, for å se hva som skjer i Europa.

– Så får man eventuelt avgjøre dette senere, for i dag er det altfor mye usikkerhet, sier Simonsen.

Slitne ansatte

Stemningen blant de ansatte i PU er dårlig, ifølge de tillitsvalgte.

Nå har de ansatte vært tålmodige. De har jobbet seg gjennom snart to år med nedbemanning. De ansatte er slitne. De er frustrerte over å ikke bli hørt av justisdepartementet, sier Simonsen.

Kallmyr viser til at PU har sendt ut 40.000 utlendinger uten lovlig opphold i Norge de siste årene. Når så få søker asyl i Norge, er det ikke mange å sende ut igjen, mener han.

– De har visst at oppbemanningen vi hadde i PU var fordi det var veldig mange utenlandske borgere i Norge som ikke hadde lov til å være her. Det er åpenbart at når de er sendt ut så er mye av den jobben er gjort, og da er det på tide å konsentrere seg om andre politioppgaver, sier han.

Men de tillitsvalgte mener det ville være paradoksalt om PU nå nedbemanner kraftig, for kanskje om kort tid må oppbemanne igjen.

– Det politiske bildet endrer seg nesten fra uke til uke, så vi oppfordrer politikere og statsråden spesielt, å ta inn over seg at blir feil å nedbemanne i PU i den tiden vi står i nå, sier Simonsen.