REDDET: Den utenlandske turisten skadet seg på tur på fjellet Børtind utenfor Bodø i sommer og ble plukket opp av et redningshelikopter fra 330-skvadronen i Bodø.
REDDET: Den utenlandske turisten skadet seg på tur på fjellet Børtind utenfor Bodø i sommer og ble plukket opp av et redningshelikopter fra 330-skvadronen i Bodø. Foto: Hjelmkamera 330-skvadronen.

Stor økning i redningsoppdrag:

Ti personer har mistet livet i ulykker i fjellet – hittil i år

ÅLESUND/BODØ (TV 2) Fallulykker i fjellet har kostet nesten like mange liv som snøskred. Hittil i år har 10 turgåere blitt drept i ulykker på fjelltur.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– I sommer har det vært ekstremt mye utheising av folk i fjellet og i bratt lende, forteller Roy-Inge Nygaard-Jenssen, sjef for 330-skvadronen i Bodø.

Trenden er at stadig flere går i fjellet, og med økt aktivitet blir det også flere ulykker.

Antallet søk- og redningsaksjoner har økt med 20 prosent på to år, og i 2019 er det allerede satt ny rekord i antall oppdrag hos skvadronen i Bodø.

– Avdeling Bodø er de som flyr mest oppdrag totalt sett av alle redningsbasene i Norge, og i år har vi hatt en økning i forhold til tidligere år. Vi ser at vi blir sliten når det står på. Spesielt på sommeren når vi fly to til tre oppdrag i døgnet, sier Nygaard-Jenssen.

SEA KING: Redningsskvadronen i Bodø har hatt en særdeles travel sommer med ekstraordinært mange søk og redningsoppdrag. Foto: Terje Olsen/330-skvadronen.
SEA KING: Redningsskvadronen i Bodø har hatt en særdeles travel sommer med ekstraordinært mange søk og redningsoppdrag. Foto: Terje Olsen/330-skvadronen.

Hverken Hovedredningsentralene eller politiet fører noen statistikk over ulykker med turgåere.

Ti dødelige ulykker

TV 2 har kartlagt medieomtalte ulykker og hittil i år har ti personer på fjelltur mistet livet. Sju av disse var turgåere som har falt i døden, en person fikk en stein over seg på fjelltur mens to personer var på skitur og falt utenfor en skrent.

10. mars:

Fallulykke ved Fjaler i Sogn og Fjordane. Utenlandsk statsborger funnet død. Mannen hadde sendt bilder og video til bekjente underveis fra turen. Da han ikke kom tilbake om kvelden ble det slått alarm.

9. april:

Fallulykke i Lyngen i Troms. 52-åring fra Tromsø omkom etter et skavelbrudd på fjellet Sultinden. Mannen var i et følge på fire personer da skavelen knakk og mannen falt over hundre meter.

22. april:

Fallulykke ved Kjøsterudjuvet i Åssiden. Mann i 30-årene omkom etter å falt ned i et juv. Mannen gikk sammen med et turfølge da ulykken skjedde.

15. mai:

Fallulykke ved Kinnartangen på Hurum. Kvinne i 70-årene døde etter at hun skal ha sklidd og deretter falt ned en skrent på 6-7 meter. Ifølge politiet var hun i et følge på ca 100 personer på tur i regi av DNT.

18. mai:

Mann på ski omkom etter å ha sklidd utfor skrent og ramlet 500 meter ved Hurrangene i Jotunheimen. Mannen ble fraktet til Haukeland sjukehus med helikopter, men døde senere av skadene.

17. juli:

Kvinne på fjelltur døde etter å ha fått stein over seg på Litledalhornet i Ørsta kommune på Sunnmøre. 33-åringen var på tur med ei venninne da steiner løsnet og traff turgåeren.

6. august:

Mann ramlet i døden på Straumshornet i Sykkylven på Sunnmøre. Han var på tur ned fra fjellet sammen med en kvinne, som varslet om ulykken.

13. september:

45 år gammel mann mistet livet etter en fallulykke i Dalsbygda i Skien. Ifølge politiet ble mannen funnet i bunnen av et 70 meter høyt stup.

18. september:

Mann i 60-årene på tur mistet livet etter fallulykke ved Hovden nordvest for Florø. Ifølge politiet skjedde ulykken i et fjellterreng.

30. september:

27 år gammel kvinne i døde i fallulykke ved Offersøykammen i Vestvågøy. Andre turgåere slo alarm da det ble funnet en mobiltelefon på toppen.

I tillegg er det et 20-talls ulykker med større eller mindre alvorlighetsgrad som er omtalt i både lokale og nasjonale medier. Ifølge NGi mistet 13 mennesker livet i snøskred sist vinter.

(Kilder: TV 2, NRK, Retriever)

Therese overlevde

En av de som på en mirakuløs måte kom fra den dramatiske fallulykken med livet i behold, er veterinær Therese Sjursen. Hun falt som en filledukke 60 meter ned en stupbratt fjellside i Romsdalen 15. august i sommer, og ble svært alvorlig skadet.

HARDT SKADET: Christian Brurås tar bilde av seg selv og kjæresten Therese Sjursen etter det dramatiske fallet i fjellet Romsdalshorn.
HARDT SKADET: Christian Brurås tar bilde av seg selv og kjæresten Therese Sjursen etter det dramatiske fallet i fjellet Romsdalshorn. Foto: Christian Brurås

Kjæresten Christian Brurås var vitne til at Therese stupte ned fjellsiden, og var sikker på at hun døde. Mens de ventet på at luftambulansen skulle frakte Therese til sjukehus, tok han dette dramatiske bildet.

– Jeg kjenner en fantastisk glede over at jeg lever, sier Therese til TV 2.

I denne reportasjen kan du lese hennes utrolige historie om fallet i fjellet og veien tilbake som fjell-løper.

Nøl ikke

I sommer har det blitt mange turer til fjellene i Lofoten og Vesterålen for 330-skvadronen for å hente ned turfolk.

– Hvert eneste oppdrag tar tid. Sikkerheten for de som både redder og skal reddes er ekstremt viktig.

Denne sommeren har de opplevd turister som ikke har vært forberedt på utfordringene og endringer i værforholdene som kan endre seg raskt. Redningstjenesten mener folk kan bli flinkere til å ta sine forholdsregler

HEKTISK: Roy-Inge Nygaard-Jensen forteller om en svært hektisk sommer for mannskapene på redningshelikopterne. Foto: Andreas Dahlmo/TV 2.
HEKTISK: Roy-Inge Nygaard-Jensen forteller om en svært hektisk sommer for mannskapene på redningshelikopterne. Foto: Andreas Dahlmo/TV 2.

– Kle dere godt og ha godt skotøy. Ha med dere ryggsekk med mat for å være ute en dag eller to og vær forberedt på at ting kan skje, sier Roy-Inge Nygaard-Jenssen, sjef for 330-skvadronen i Bodø.

Redningsmannskapene understreker at turgåere ikke må bli redd for å be om hjelp.

– Nei, Ikke vær redd for å varsle. Det er et positivt trekk som vi ser i samfunnet at turgåere varsler når de går seg bort i fjellet eller ser en som er skadet. Så ta kontakt med 113 eller varsle Hovedredningssentralen slik at man kan komme tidlig nok for å hente folk i dagslys når det nå er høst, sier Nygaard-Jenssen.