UPROVOSERT VOLD: Natt til lørdag var det 20 voldshendelser i Oslo sentrum.
UPROVOSERT VOLD: Natt til lørdag var det 20 voldshendelser i Oslo sentrum. Foto: Goran Jorganovich/TV 2

volden i oslo:

– Det er ingen logikk i hvem som rammes

Politiet har pågrepet 16 personer i forbindelse med voldshendelsene i Oslo i helgen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Siste: Politiet opplyser at 16 personer er pågrepet i forbindelse med voldshendelsene i Oslo helgen.

I helgen meldte politiet i Oslo om en rekke voldshendelser i hovedstaden. Både natt til lørdag og natt til søndag måtte de rykke ut til flere situasjoner.

Politiet fortalte søndag at det natt til lørdag var rundt 20 voldshendelser i Oslo sentrum.

– De har gått hardt til verks og slått ned folk og sparket dem mens de har ligget nede, sa operasjonsleder Tor Jøkling i helgen.

Felles for mange av sakene er at gjerningspersonene er unge menn med utenlandsk opprinnelse.

16 pågrepet

Mandag opplyser politiet at de har registrert elleve voldshendelser gjennom helgen som fremstod som uprovoserte.

Mandag ettermiddag opplyser politiet at 16 personer er pågrepet i forbindelse med syv av de elleve sakene. De pågrepne er fra 16 til 30 år gamle.

Flere av de pågrepne er kjent av politiet fra før, mens andre ikke er registrert med tidligere straffbare forhold.

«Videre etterforskning må avklare mer om omstendigheter og eventuelle mot», opplyser politiet i en pressemelding.

– Skremmende

Generalsekretær Lars Norbom i Natteravnene sier til TV 2 at dette ikke er et engangstilfelle, men en utvikling de har lagt merke til.

– Det er en utvikling vi synes er skremmende, sier han og fortsetter:

– Vi ser ingen økning i voldsepisoder, men vi ser at de blir grovere og at de i større grad går ut over folk som ikke er involvert i noe fra før.

Natteravnene har vært aktive siden 1990 og jobber for å gjøre byens nærmiljøer trygge å oppholde seg i. Tidligere var det ifølge Norbom som regel slik at de som var involvert i voldsepisoder, hadde et forhold til hverandre fra før. Slik er det ikke lenger.

– Nå er inntrykket at det er ingen logikk i hvem som rammes, og det synes vi er kjempeskummelt, sier han.

Leder av Natteravnene, Lars Norbom.
Leder av Natteravnene, Lars Norbom. Foto: Stian Lysberg Solum/Scanpix

– Har en dempende effekt

Flere av helgens voldshendelser fremstår som uprovoserte. Lars Norbom forteller at han har tanker om nødvendige tiltak.

– Vi ønsker selvfølgelig å styrke Natteravnene fordi det er et forebyggende, defensivt tiltak som virker, sier han.

– Vi opplever at vi har en dempende effekt når vi er ute og går. Det skjer veldig lite akkurat der vi er, vi treffer ofre etter at vedkommende er utsatt for en voldshandling. Vi har biler og kjører jevnlig til folk til legevakt, som er utsatt for vold.

– Er det snakk om hver helg?

– Det er hver helg, og det er flere turer. Det er voldsrelatert, rusrelatert eller en kombinasjon. Og det er stort sett unge menn, sier han.

– Feier under teppet

Generalsekretærene i Natteravnene sier at byrådet i Oslo har redusert bevilgningen fra 620.000 til 400.000 kroner, en reduksjon på 35 prosent.

– Har dere de midlene dere trenger for å gjøre det dere skal?

– Vi har ikke det. Vi har et relativt lite budsjett og klarer oss helt greit med det. Vi har et budsjett på 3,5 millioner kroner. Fra Oslo kommune har vi bedt om 740.000 kroner og har fått 400.000. Det er så lite i den store sammenhengen at det er veldig spesielt av kommunen å gjøre det, sier han og fortsetter:

– Skal man gjøre noe med problemet, må man erkjenne at det eksisterer, sier Norbom til TV 2.

Politiet har registrert elleve voldshendelser gjennom helgen som fremstod som uprovoserte.
Politiet har registrert elleve voldshendelser gjennom helgen som fremstod som uprovoserte. Foto: Goran Jorganovich/TV 2

Norbom mener det er på tide å erkjenne at volden i hovedstaden faktisk er et problem. I helgen var det flere tilfeller av uprovosert vold: En mann ble angrepet og slått av ungdommer i en heis, og ofre ble sparket mens de lå nede.

Søndag sa byrådsleder Raymond Johansen (Ap) til Aftenposten at «en gjeng med noen få ungdommer skremmer folk i byen gjennom uprovosert vold og trusler.»

Det får Norbom til å reagere.

– Han får det til å høres ut som om det er et veldig begrenset problem. Det er åpenbart at dette dreier seg om flere gjenger og et økende antall personer.

– Å pynte på sannheten fører til at man ikke får gjort noe. Skal man gjøre noe må man erkjenne problemet og omfanget av problemet. Jeg registrerer at det er en skummel utvikling hvor man stadig prøver å feie dette under teppet og pynte på det, sier generalsekretæren i Natteravnene.

Gir honnør

På spørsmål om pengebevilgningen til Natteravnene, sier Raymond Johansen:

– De fikk 200.000 mer, jeg skjønner at de synes det var litt lite, men i dag har jeg hørt at jeg både bagatelliserer dette og at jeg slår alle over en kam, så her er det litt hvor man sitter, sier han og fortsetter:

– Samtidig vil jeg gi Natteravnene en honnør, de gir en god jobb og heldigvis har de fått noe flere penger og midler og de bidrar åpenbart trygghet rundt i bydelene og i Oslo sentrum ved å drive med nattevandring, så jeg gir dem honnør for det.

– Mange må jobbe sammen

Seksjonsleder Børge Erdal for Uteseksjonen i Oslo kommune, som er i kontakt med utsatte mindreårige som oppholder seg i Oslo sentrum, sier til TV 2 at de ser enkeltpersoner som kan trekke flere andre med seg.

– Det er viktig å ha en samordnet og helhetlig tilnærming til hvordan man kan klare å stoppe en negativ utvikling hos enkeltpersoner, sier han og understreker:

– Når jeg sier helhetlig handler det om at det er mange aktører som må jobbe sammen. Ikke minst er det viktig å jobbe sammen med de unge det gjelder og deres familier. Det kan hende at vi ikke alltid klarer å gjøre det som trengs, men i Oslo kommune har vi et samarbeid som gir mulighet for å trekke sammen rundt felles utfordringer, sier Erdal til TV 2.