50 av disse atombombene, B-61, skaper diskusjon i USA
50 av disse atombombene, B-61, skaper diskusjon i USA Foto: US Air Force

50 av disse atombombene skaper politisk hodebry for USA

Tyrkias offensiv i Nord-Syria har aktualisert et spørsmål som sjelden diskuteres åpent: Bør USA fjerne atombombene som landet har lagret på en tyrkisk flybase?

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Saken er kinkig av flere grunner, blant annet fordi USA i lang tid har valgt å ikke offentliggjøre hvor amerikanske atomvåpen i utlandet er lagret.

50 bomber

Likevel er det nærmest en åpen hemmelighet at USA har omkring 50 B-61-bomber lagret under svært strengt vakthold på Incirlik-basen sør i Tyrkia, skriver det amerikanske nyhetsbyrået AP.

President Donald Trump innrømmet dessuten implisitt at så er tilfelle da han i forrige uke fikk spørsmålet om hvorvidt han er sikker på at bombene ligger trygt.

– Vi er sikre, svarte Trump.

Trump har truet med å «knuse Tyrkias økonomi» på grunn av militæroperasjonen i Syria, og klimaet mellom Tyrkia og Vesten er anspent.

De amerikanske atomvåpnene skal ha ligget lagret i NATO-landet Tyrkia i nesten 60 år. USA deler Incirlik-basen med det tyrkiske forsvaret. Bombene kan slippes av amerikanske fly i en eventuell atomkrig.

Komplisert å flytte dem

At de er lagret i Tyrkia, er en del av NATOs politikk om å avskrekke andre land fra krig ved at Tyrkia og andre NATO-land i Europa har utplassert en relativt beskjeden mengde atomvåpen.

Å flytte dem vil derfor være en komplisert diplomatisk øvelse.

Det er ingen tegn til at atomvåpnene på Incirlik-basen er i direkte fare, men spørsmålet er aktualisert som følge av at forholdet mellom USA og Tyrkia anses å være på et historisk lavpunkt samtidig som krigen i Syria er blitt mer kompleks og uforutsigbar.

Det er nå snart to uker siden Tyrkia på egen hånd besluttet å iverksette en større offensiv mot kurdiskkontrollerte områder i Nord-Syria ved hjelp av tyrkiskstøttet milits, som blant annet består av tidligere syriske opprørere fra ytterliggående islamistiske grupper.