Solskjær hylles for mestergrep mot Klopp

Ole Gunnar Solskjær får mye ros for de taktiske grepene mot Liverpool.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se sammendrag av kampen i vinduet øverst!

Kristiansunderen gjorde endringer for å stanse Liverpool. Han vraket den innøvde 4-2-3-1-formasjonen, og gikk heller for å spille med tre midtstoppere og to brede spisser.

Erkerivalen fra Merseyside, som hadde vunnet 17 Premier League-kamper på rad, skapte knapt en målsjanse.

– Stor fremgang

TV 2s fotballekspert Brede Hangeland mener at kampen var et steg i riktig retning for Solskjær.

– I min bok er det stor fremgang på det som går på kampledelse. Solskjær gjorde flere trekk underveis som svar på Klopps forsøk på å vippe kampen i sin favør, roser Hangeland.

– Inngangen til United, formasjonen og kampplanen, var også helt riktig. Alt i alt perfekt disponering av mannskapet, fortsetter den tidligere Premier League-stopperen.

Dagen derpå får Solskjær også mye ros i britiske medier.

Tidligere United-profil Darren Fletcher tror prestasjonen kan «kickstarte» sesongen. Skotten mener at Solskjær la opp en plan ikke bare for å stanse Liverpool, men som utnyttet svakheter hos serielederen.

«Taktisk traff Solskjær blink. Å spille slik mot et klasselag som Liverpool, burde gi laget hans mye selvtillit», skriver skotten i en analyse for BBC.

– Mesterverk

Avisspaltistene følger opp.

«Mange gledet seg over Uniteds intensitet, men arbeidsmoral og vinnerlyst burde komme som en selvfølge. Det som var mer imponerende, var Solskjærs taktiske plan for å stoppe Liverpools mange kreative krefter, og intelligensen til hans to spisser, Marcus Rashford og Daniel James», skriver The Times' Henry Winter.

«I denne kampen – og med personellet han hadde tilgjengelig – var det et taktisk mesterverk fra Solskjær», skriver London Evening Standards Manchester United-korrespondent James Robson.

TV 2s fotballekspert synes mesterverk er å dra den litt langt.

– Det er kort vei fra himmel til helvete i engelsk media. Du genierklæres det ene øyeblikket, og slaktes med skarpe redskaper det andre, ler Petter Myhre, før han følger opp:

– Det er lite nyanser. Å kalle det et mesterverk av en kamp, er jeg ikke tilhenger av. Men at han traff på taktikken og inngangen til kampen, er det ikke tvil om. Samtidig var det ikke så mange andre måter å angripe kampen på, heller. De visste at de måtte være kompakte, legge seg godt inn på egen halvdel da Liverpool hadde kontroll på ballen og variere presshøyden.

Planen ble imidlertid fulgt til punkt og prikke, roser Myhre. Særlig i første omgang. I andre omgang la de seg mer bakpå, noe TV 2s fotballekspert mener var fornuftig etter den energikrevende førsteomgangen.

– Da gir de på en måte bort det meste av initiativet. Liverpool maler, maler og maler til de klarer å bryte gjennom, og det klarte de til slutt. Men alt i alt var det bra tatt sesonginnledningen i betraktning. At det med skadeutfordringene de har og manglende prestasjoner var en god prestasjon mot ligaens beste lag, er det ikke tvil om, konstaterer Myhre.

Vil ikke friskmelde United

Han vil ikke friskmelde Solskjærs mannskap med det første, og påpeker at Manchester United har gjort det bra i den type kamper tidligere: Når motstanderen vil ha initiativet i kampen, og de røde djevlene får kontringsrom å boltre seg i.

Myhre trekker Chelsea (4-0-seier), Leicester (1-0-seier) og søndagens derby frem som eksempler.

– Gir du United kontringsrom og boltringsplass, passer det United per dags dato bedre enn motstanderne som gjør det trangt for dem. Der er det fortsatt en vei å gå. Vi får vente og se hvordan det fungerer mot antatt svakere motstand som prøver å gi United initiativet, påpeker Myhre.

Han får støtte av Hangeland.

– Spørsmålet om United kan dominere og spille ut en lav motstander gjenstår. Foreløpig ser det ut som det passer United best å møte bedre lag som forsøker å angripe, vurderer Hangeland.

Fire bortekamper

Nå venter fire bortekamper på rappen for Solskjær. Partizan (Europaligaen), Norwich (Premier League), Chelsea (Ligacupen) og Bournemouth (Premier League).

– De har vært veldig svake borte. Dette blir på en måte en mulighet til å snu den trenden òg, for det er de nødt til. Fire bortekamper er aldri en ideell greie, men det blir lettere å evaluere etter de fire kampene hvorvidt de har klart å snu trenden. Og ikke én enkeltkamp, understreker Myhre.

Han mener likevel at Liverpool-kampen gir Solskjær litt sårt tiltrengt pusterom.

– Det var en perfekt match når du møter din argeste rival, og hvor Liverpool var store favoritter inn til kampen. Det var en positiv opplevelse for spillerne. Du merket det på stadion. De fikk med seg fansen. Det var surt for dem at de mistet to poeng på slutten, men i sum var det nok en opplevelse de hadde tatt på forhånd. Gitt de forutsetningene de hadde, var det en positiv «restart» etter landslagspausen. Så får vi gi laget noen kamper til før vi sier at de er på rett vei. Men det var en god start, i hvert fall.