Varslet myndighetene om at norske baner ble solgt ulovlig til utlandet

NFF og norske myndigheter har fått titalls tips om utslitte kunstgressbaner som er fraktet ut av landet for videresalg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 avslørte denne uken at over 20 utrangerte, norske kunstgressbaner er på avveie, og at Bodø/Glimts ødelagte kunstgress ble smuglet ulovlig ut og solgt videre i Kroatia.

Nå viser det seg at norske miljømyndigheter gjentatte ganger har blitt informert om praksisen – uten å ha gjort noe som helst.

– Vi har snakket med Miljødirektoratet om dette, så de er klar over at dette kan skje, sier anleggssjef i Norges Fotballforbund, Ole Myhrvold.

Om at kunstgressbaner fraktes ulovlig ut av landet og kan bli solgt videre?

– Det har vi opplyst i samtaler med myndighetene, ja. Det er også gjort i samtaler med Kulturdepartementet, som også er en av aktørene.

Miljødirektoratet avviser at de har fått konkrete tips om praksisen.

– Vi har ikke oppfattet noe som konkrete tips. Vi mottar tips i en rekke saker, som vi alltid vurderer, men vi har ikke alltid kapasitet til å følge alle opp, sier Hege R. Olbergsveen i Miljødirektoratet.

– Her må vi passe på

Flere andre har også fortalt norske myndigheter om at utslitte norske kunstgressbaner som kommuner betaler for skal avhendes på en miljøvennlig måte, blir videresolgt.

Deriblant Dennis Andersen, som driver Europas eneste fabrikk med sertifisert teknologi til å resirkulere kunstgressbaner.

– Vi har et regelverk som er meget klart, man har bare glemt å håndheve disse, sier Andersen.

Anleggssjef i Norges Fotballforbund, Ole Myhrvold, forteller til TV 2 at han selv har sett det utslitte kunstgresset fra Nordlandshallen til salgs i utlandet for 141.516 euro, rundt 1,3 millioner norske kroner.

Hva tenkte du da du så annonsen?

– Jeg ble veldig overrasket. Og tenkte at her må vi passe på!

Advarte

Overfor TV 2 avslører anleggssjefen at han har fått titalls tips om at det er flere baner som er fraktet ut av landet for videresalg.

Han frykter at det er flere tilfeller enn Nordlandshallen som er smuglet ut av landet ulovlig.

– Vi ble også oppmerksom på at dette firmaet hadde en internettside der de annonserer for brukt kunstgress, og det advarte vi i mot, sier Myhrvold.

Hvorfor gjorde dere ikke noe, når dere fikk vite om hva som hadde skjedd med Nordlandshallen?

– På seminarer og kurs som vi arrangerte, fortalte vi om at det var firma som opererte på denne måten slik at kunstgressbaneeiere fikk vite hva som skjedde.

Og de banene som nå ingen aner hvor er. Hva skal gjøres med det?

– Ja, hva skal gjøres med det? Det vet jeg ikke. Når man ikke vet hvor de er hen, er det litt vanskelig å gjøre noe med det.

Kunstgressleverandører, kommuner, installatører og klubber ble i følge NFF sin anleggssjef tydelig advart.

– Vi sa at det finnes selskaper som tar det gamle kunstgresset og sier at de skal gjenvinne det, men som isteden selger det videre.

Hvorfor valgte dere ikke å gjøre noe noe konkret med disse tipsene og advare mot dette konkrete selskapet?

– Å advare mot et spesielt selskap, det sitter langt inne. Vi har også mange kunstgressleverandører som vi skulle gått ut og advart litt mot. Men med hensyn til det juridiske, skal litt mer til for å kunne advare offentlig mot et spesifikt selskapsnavn.

Hvem skal ta ansvar for at utrangerte, norske kunstgressbaner er på avveie?

– Altså det er jo forurensningsmyndighetene som har et tilsyn. Og som kan gripe inn overfor dette her. Eventuelt kan byggherren som har bestilt kunstgresset avhendet på en ordentlig måte, anmelde det.

Minister ga ordre

I vår avslørte TV 2 at mange baner blir gravd ned og dumpet i norsk natur. På bakgrunn av dette, ga Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V), en ordre til Miljødirektoratet om å gjennomgå det gjeldende regelverket for håndtering av gamle kunstgressbaner i Norge.

I gjennomgangen ble det, blant annet, sett nærmere på reglene for eksport av kunstgress, som er felles for alle EU- og EØS-land.

I utgangspunktet kreves det kostbare tillatelser for å frakte kunstgress ut av landet som søppel, men det gjeldende regelverket åpner for at kassert kunstgress kan omdefineres til en salgbar vare dersom strenge kriterier oppfylles.

Fordi det ikke finnes noen rapporteringskrav, er systemet basert på tillit. Miljødirektoratet, som til syvende og sist bestemmer om kriteriene er oppfylt, gjør bare tilsyn basert på risiko og tips.

– Vi må legge til grunn at både enkeltpersoner og firmaer følger det lovverket og regelverket som vi har. Det vi må passe på er å gi god veiledning, slik at aktørene kjenner til regelverket, og føre et tilsyn som er tilstrekkelig, sier Elvestuen, som understreker at Miljødirektoratet i sin gjennomgang har konkludert med at regelverket er bra.

Har gitt opp

Klima- og miljødepartementet har selv fått opplysninger om at kunstgress blir fraktet av landet i strid med regelverket og videresolgt for store summer.

Informasjonen kom til daværende minister Vidar Helgesen (H), før Elvestuen tok over ministerposten i 2018.

– Vi mottok forespørsler om møter knyttet til dette. De er ikke blitt gjennomført. Årsakene til det, vet ikke jeg, sier miljøministeren.

TV 2 har fått tilgang til flere e-poster Dennis Andersen har sendt til norske myndighetene om den ulovlige praksisen.

– Vi har forsøkt å belyse overfor myndighetene hva som skjer, men når vi har gjort det, har de ikke gjort noe med det. Jeg har gitt opp å gå den veien, sier dansken.

Nasjonal talsperson i Miljøpartiet de Grønne (MDG), Arild Hermstad, mener situasjonen er uakseptabel. Han etterlyser strengere krav og hyppigere kontroller fra myndighetene.

– Her er det et tydelig hull i både i regelverket og kontrollsystemet, så vi må ha flere kontroller. Jeg liker det ikke, for jeg skulle helst sett at alle har ærlige hensikter, men det må til, sier Hermstad.

Hvordan kan tilsynet føres bedre, Elvestuen?

– Det må Miljødirektoratet se på, sammen med tollvesenet, svarer Klima- og miljøministeren.