Erna Solberg er på besøk i Irak, blant annet for å besøke norske soldater
Erna Solberg er på besøk i Irak, blant annet for å besøke norske soldater Foto: Sonja Skeistrand Sunde

på hemmelig besøk:

– Ser frem til å se hvordan de norske styrkene har det

BAGDAD, IRAK (TV 2): Statsminister Erna Solberg besøker Irak, kun et par uker etter at voldsomme demonstrasjoner endte med minst 110 drepte. Her skal Solberg møte irakiske myndigheter og norske styrker.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Sikkerhetssituasjonen i Irak er ustabil. Det er stor fare for terror». Slik begynner Utenriksdepartementet sitt reiseråd om Irak til norske borgere. Konklusjonen er at alle reiser frarådes.

Reiserådet fortsetter slik:

«Terroraksjoner i form av bombeangrep og væpnede angrep forekommer relativt ofte».

Besøker norske styrker

Statsministeren sier sikkerhetssituasjonen er krevende, men mener sikkerheten for hennes besøk er ivaretatt.

– Trusselnivået er selvsagt noe vi vurderer, men vi opplever at risikoen med det programmet jeg har er minimert så mye at det er i orden, sier Solberg.

– Irak er et av verdens farligste land, blir du litt nervøs?

– Nei, jeg har valgt å ikke være det. Jeg tenker at noen andre får være nervøs på mine vegne. Jeg er sikker på at sikkerheten min ivaretas av de som er satt til det.

Enormt sikkerhetsoppbud ventet på statsministeren. Hele motorveien fra flyplassen til sentrum er stengt ned for å slippe frem kortesjen med 14 pansrede kjøretøy og egen ambulanse.

Solberg legger til at besøket kom i stand etter invitasjon fra den irakiske statsministeren Adel Abdul Mahdi.

NORSK NÆRVÆR: Norske styrker bidrar i Anbar-provinsen. FOTO: Tom Rune Orset/TV 2
NORSK NÆRVÆR: Norske styrker bidrar i Anbar-provinsen. FOTO: Tom Rune Orset/TV 2

– Vi ønsker å høre hvordan Irak opplever utviklingen for øyeblikket. De er midt i et konfliktområde med både utfordringer i eget land, men også utfordringer som naboland til Syria, der hvor Tyrkia nå går inn, sier Solberg.

Erna Solberg og Iraks kultur- og turistminister, Abdul-Ameer Al Hamadani.
Erna Solberg og Iraks kultur- og turistminister, Abdul-Ameer Al Hamadani.

Hun understreker at det er like viktig å besøke de norske styrkene i Anbar-provinsen.

– Jeg ser frem til å høre hvordan de har det. Det er veldig viktig å høre hvordan deres situasjon er, sier Solberg.

– Kjernen i et demokratisk samfunn

Under en pressekonferanse med den irakiske statsministeren, Adel Abdul Mahdi, pekte Solberg på viktigheten av å verne om fredelige demonstrasjoner.

– Jeg har understreket at det er viktig å verne om retten til fredelige demonstrasjoner, og jeg har forstått det slik at dette også er den irakiske regjeringens posisjon, uttalte hun under pressekonferansen.

Videre beskrev Solberg retten til å demonstrere som kjernen i et demokratisk samfunn.

– Retten til å demonstrere er kjernen i et demokratisk samfunn, og Norge ønsker etableringen av en granskingskommisjon velkommen, sier Solberg, og viser til kommisjonen som skal undersøke bruken av vold under de nylige demonstrasjonene.

Statsoverhodene diskutere også konflikten i Syria og kampen mot IS, samt Norges rolle i konfliktene.

– I vår støtte til Irak fokuserer vi på rettighetene til minoriteter, kjønnsbasert vold, godt styresett og ytringsfrihet. Dette er fundament som også bidrar til å bekjempe årsakene til konflikter, sa Solberg under pressekonferansen.

Herjet av voldsbølge

På grunn av det høye trusselnivået har besøket vært strengt hemmelig frem til statsministeren landet i Bagdad. Det er på ny en spent stemning som rår i den krigsherjede hovedstaden.

OPPRØR: Protestene mot Iraks regjering har blitt slått kraftig ned på.
OPPRØR: Protestene mot Iraks regjering har blitt slått kraftig ned på. Foto: Wissm al-Okili/REUTERS

Protestbølgen tidligere i måneden startet i Bagdad, og spredte seg til en rekke byer. Demonstrantene krevde tiltak mot korrupsjon og sosiale reformer.

Etterhvert ble kravene utvidet til at regjeringen måtte gå av. Men det endte i et blodbad. Minst 110 ble drept og rundt seks tusen skadet, de aller fleste ofrene var demonstranter.

De fleste av dem ble skutt og drept, mange av skudd rettet mot hodet. Myndighetene har lagt skylden på «uidentifiserte snikskyttere», men både demonstranter og menneskerettighetsaktivister klandrer sikkerhetsstyrkene: Enten ved at de skjøt selv eller ved at de ikke klarte å beskytte demonstrantene.

Voldsbruken utløste en storm av kritikk mot myndighetene, i første rekke nasjonalt, men også representanter fra FN gikk hardt ut.

BESØK: Erna Solberg besøker Iraks statsminister Adil Abdul-Mahdi. Foto: Ole Ebbesen / TV 2
BESØK: Erna Solberg besøker Iraks statsminister Adil Abdul-Mahdi. Foto: Ole Ebbesen / TV 2

Erna ønsker dialog

Statsminister Mahdi har lovet å granske drapene og straffeforfølge de ansvarlige. Han har også sagt at myndighetene vil innføre enkelte reformer. Men situasjonen er fremdeles spent, og det er stor frykt for at uroen blusser opp igjen.

OMSTRIDT: Statsminister Adel Abdul Mahdi har blitt sterkt kritisert for voldsbruk.
OMSTRIDT: Statsminister Adel Abdul Mahdi har blitt sterkt kritisert for voldsbruk. Foto: Iraks statsministerkontor

– Det er en utfordring at Irak leverer dårlig på det å skape arbeidsplasser og håp til ungdom. Det krever mye mer stabilitet enn det myndighetene har klart å få til så langt, sier Solberg.

– Er ditt besøk med på å legitimere en regjering som har fått knallhard kritikk for utstrakt voldsbruk mot demonstranter?

– Nei, det vil det ikke. Det er viktig for oss å ha samtaler med Iraks regjering rett og slett fordi at i disse områdene er vi avhengige av at regjeringene fungerer, og at de klarer å levere sikkerhet for resten av verden også.

Uroen tidligere i måneden var den mest omfattende på to år, helt siden kampen mot IS ble erklært som over. IS utgjør fremdeles en betydelig trussel, men rår ikke lenger over noen landområder etter at det såkalte kalifatet ble knust høsten 2017, blant annet med hjelp fra norske styrker.