OPPTØYER: En demonstrant sparker bort en kanne med tåregass. Det har vært voldsomme sammenstøt mellom politi og sivilbefolkning søndag.
OPPTØYER: En demonstrant sparker bort en kanne med tåregass. Det har vært voldsomme sammenstøt mellom politi og sivilbefolkning søndag. Foto: Esteban Felix

Nytt portforbud i Santiago

For andre kveld på rad innføres portforbud i Chiles hovedstad Santiago. Voldsomme demonstrasjoner har preget byen de siste dagene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Portforbudet varer fra klokka 19 søndag kveld til sola står opp mandag morgen. Nærmere 10.000 soldater er utplassert i gatene, blant annet for å håndheve et portforbudet.

– Folk bør være rolige og holde seg hjemme, sier forsvarssjef Javier Iturriaga.

Søndag var demonstranter nok en gang samlet i Santiagos gater, etter en natt hvor uroen krevde to menneskeliv.

Frustrasjon

Opptøyene startet fredag etter studentledede protester som ble utløst av en økning i prisen på metrobilletter. Demonstrasjonene har etter hvert gått over til å være uttrykk for økende frustrasjon over andre sosiale og økonomiske problemer.

President Sebastián Piñera svarte på de voldsomme opptøyene fredag med å innføre en to uker lang unntakstilstand. Dermed patruljerer soldater i Santiagos gater for første gang siden general Augusto Pinochets militærdiktatur tok slutt i 1990.

Lørdag kunngjorde myndighetene at prishoppet utsettes, men demonstrasjonene fortsatte. Blant annet er mange misfornøyde med økende priser på helse- og tjenestetilbud, lavere pensjoner og økte forskjeller.

Soldater i gatene

Piñera har erkjent at folk i gatene har «gode grunner» til å demonstrere, men har bedt dem om å være fredelige.

To mennesker omkom natt til søndag da det brøt ut brann i et supermarked som ble plyndret under opptøyene. Myndighetene opplyste først at en tredje person døde på sykehus, men korrigerte senere seg selv. Vedkommende er innlagt med alvorlige brannskader.

Opptøyene har ført til store materielle ødeleggelser.

(©NTB)