VIL FORSETTE: Trine Skei Grande ønsker å fortsette som leder I venstre. Søndag ga hun beskjed til valgkomiteen i partiet om at hun ønsker gjenvalg, til tross for at flere fylkeslag har signalisert at de mener det er på tie med fornyelse i partiledelsen.
VIL FORSETTE: Trine Skei Grande ønsker å fortsette som leder I venstre. Søndag ga hun beskjed til valgkomiteen i partiet om at hun ønsker gjenvalg, til tross for at flere fylkeslag har signalisert at de mener det er på tie med fornyelse i partiledelsen. Foto: Heiko Junge/NTB scanpix

Ønsker gjenvalg som Venstre-leder

Trine Skei Grande har varslet valgkomiteen i Venstre om at hun ønsker å fortsette som partileder. Også nestlederne Ola Elvestuen og Terje Breivik stiller seg til disposisjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Selv om flere av fylkeslagene i Venstre har gitt uttrykk for at det er behov for fornyelse i ledelsen av partiet, ønsker Trine Skei Grande å fortsette som leder.

Hele sentralstyret tar gjenvalg

Samtidig ga et samlet sentralstyre bestående av nestlederne Ola Elvestuen og Terje Breivik i spissen søndag ettermiddag beskjed om at de stiller seg til disposisjon for valgkomiteen.

Sentralstyret sier i en samlet uttalelse at de har svært stor tillit til leder Per A Torbjørnsen og valgkomiteen.

«Nå er det viktig at valgkomiteen får satt i gang arbeidet med intervjuer og samtaler for å sette sammen en innstilling til nytt sentralstyre og landsstyre som kan presenteres i god tid før landsmøtet 2020. Dagens medlemmer av sentralstyret kommer derfor til ha all dialog utover at de stiller seg til disposisjon, direkte med valgkomiteen og ikke via media», heter det i uttalelsen.

Valgkomiteens leder Per A. Thorbjørnsen ønsker søndag ettermiddag ikke å kommentere hva de ulike sentralstyremedlemmene har svart.

Vil bytte ut ledelsen

Lengst i kravet om fornyelse har Unge Venstre gått, som ønsker Sveinung Rotevatn og Guri Melby som det nye paret på topp i partiet. Også Venstrekvinnelaget har varslet at de ønsker Rotevatn og Melby.

Tidligere i uken sa Guri Melby at hun stilte seg til disposisjon for valgkomiteen.

– Jeg stiller meg til disposisjon for valgkomiteen, sa Guri Melby til TV 2 tidligere i uken.

– Betyr det at du stiller deg til disposisjon som ny partileder i Venstre?

– Jeg har svart at jeg stiller meg til disposisjon. Hva det betyr vil jeg ta i dialog med valgkomiteen.

Også Sveinung Rotevatn som i dag sitter i partiets sentralstyre har svart at han stiller seg til disposisjon for valgkomiteen.

Det betyr at han ikke utelukker at han er aktuell for større oppgaver og en plass i ledelsen av Venstre.

Det samme gjelder de øvrige sentralstyremedlemmene Petter N. Toldnæs (Agder), Ida Johnsen (Nordland) og Solveig Schytz (Akershus).

Også statsråd Iselin Nybø (Rogaland) som er varamedlem til sentralstyret har stilt seg til disposisjon for valgkomiteen.

Krav om fornyelse

Flere av fylkeslagene har gitt uttrykk for at de ønsker fornyelse i ledelsen. Avisen iFinnmark.no meldte tidligere i helgen at Troms og Finnmark Venstre ønsker å bytte ut Skei Grande til fordel for Abid Raja.

For en drøy uke siden gikk også Venstres populære ordfører Alfred Bjørlo i det som blir nye Stad kommune høyt på banen i lederkampen i partiet.

I et intervju med TV 2 tok han til orde for en «skikkelig fornyelse» i ledelsen, og lanserte Abid Raja som en kandidat til den nye partiledelsen. Han vil ikke frede Trine Skei Grande.

Rogaland Venstre ønsker sin egen statsråd, Iselin Nybø inn i ledelsen av partiet.

Konkluderer ikke før jul

Selv om fristen for tilbakemeldinger til valgkomiteen i Venstre går ut søndag kveld, kommer ikke komiteen til å konkludere før over nyttår.

– Tiden frem til jul kommer vi til å benytte til flest mulig samtaler med kandidater, medlemmer og tillitsvalgte. Først på nyåret starter arbeidet med selve innstillingen, sier Per A. Thorbjørnsen, som er leder i valgkomiteen.

Som TV 2 tidligere har meldt planlegger valgkomiteen i partiet å levere innstilling på hvem som skal lede Venstre videre først 6. mars neste år.

Veteran i Venstre

Trine Skei Grande har vært leder i Venstre siden 2010, og ble valgt til nestleder i 2000. Allerede i 1990 ble hun valgt inn sentralstyret.

Hun har siden januar 2018 vært Kulturminister i Erna Solbergs regjering. I 2001 ble hun valgt inn på Stortinget som vara for Odd Einar Dørum som var både justisminister i Kjell Magne Bondeviks andre regjering.