Cher takes a bow on stage with designer Bob Mackie behind her during the curtain call for
Marlon Anderson poses for a photo Thursday, Oct. 17, 2019 in Madison, Wis. Anderson, a security guard at a Wisconsin high school who was fired after he says he repeated a racial slur while telling a student who had called him that word not to use it, has filed a grievance seeking his job back. (Steve Apps/Wisconsin State Journal via AP)

Ble rasehetset og fikk sparken – så kom hjelpen fra uventet hold

Da sikkerhetsvakten Marlon Anderson (48) fikk nok av at en student kalte ham «nigger», ba han ham om å stoppe. Så fikk han sparken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den kontroversielle hendelsen fant sted ved Madison West High School i delstaten Wisconsin i USA.

Anderson jobbet der som en sikkerhetsvakt, og ble bedt om å bistå assisterende rektor med å eskortere en student vekk fra skolens område, skriver CNN.

Studenten kjempet kraftig i mot, og Anderson tilkalte ytterligere hjelp da studenten begynte å sparke mot ham og kalte ham «nigger» gjentatte ganger.

Anderson ba ham flere ganger om å stoppe uten å selv bruke ordet, men ga ham til slutt direkte beskjed:

– Slutt å kalle meg en nigger!, sa han til den vanskelige studenten.

Den kommentaren sørget for at han fikk sparken.

– En epidemi

Anderson, som hadde jobbet ved skolen i 11 år, fatter ikke at han kan få sparken for å forsvare seg selv.

– Jeg forstår bare ikke hvordan jeg kan få sparken for å stå opp for meg selv. Jeg burde ikke bli straffet, fordi som en svart mann har jeg rett til å be folk om å ikke bli kalt det ordet, sier han.

Ved flere tidligere anledninger har sikkerhetsvakten opplevd å bli kalt det ordet og flere lignende nedsettende og rasistiske skjellsord.

– Jeg tok en bevisst avgjørelse om å adressere ordet fordi det er en epidemi. Barna bruker det hver eneste dag, sier Anderson.

Sammen med skolens lærerforening har Anderson krevd å få jobben sin tilbake, samt lønn for de dagene han ikke har fått jobbe.

Nulltoleranse

Skolen begrunnet avgjørelsen med at de har en nulltoleranse overfor ansatte som bruker slike begreper da CNN kontaktet dem for en kommentar.

– Vi jobber for å gjøre skolemiljøet så godt som mulig for alle studenter og ansatte. Vi har tatt et tydelig standpunkt mot rasisme, og mener den slags språk ikke hører hjemme i skolene, sier Gloria Reyes ved skolens styre.

Men den forklaringen mener ikke Anderson er god nok.

– Distriktet sier bare at man ikke kan bruke det ordet, punktum. Disse reglene er skadelige for både elever og ansatte. Uten kontekst skader det mer enn det hjelper, sier han.

Får popstjerne-hjelp

Anderson har ikke uventet fått massiv støtte både blant de ansatte ved skolen og skolens studenter. Fredag denne uken skulket elevene skolen og marsjerte gjennom byens gater for å protestere mot sparkingen av Anderson

Studentmarsjen ble ledet av Noah Anderson (17), den sparkede sikkerhetsvaktens sønn.
Studentmarsjen ble ledet av Noah Anderson (17), den sparkede sikkerhetsvaktens sønn. Foto: John Hart

Lederen for studentprotestene er ingen ringere enn Andersons egen sønn, Noah Anderson (17), som også er student ved skolen og leder av skolens forening for svarte studenter.

– Våre stemmer vil bli hørt i alle saker som angår oss. Fra nå av vil ingen avgjørelser bli tatt uten at vi blir konsultert. Marlons prosess pågår fortsatt. De har tatt det vi sa med i beregningen, sa Noah til folkemengden etter å ha hatt et møte med skolens ledelse.

Superstjernen Cher har også meldt seg på, og sier at hun ble sjokkert over mangelen på respekt overfor Anderson. Hun forsøker nå å komme i kontakt med ham.

– Hvis du vil saksøke skolen, så vil jeg betale alle kostnader, skriver hun på Twitter.

– De utdanner oss

Etter møtet med studentene sier Reyes at de lover å respektere deres meninger.

– Det var en sterk dag for oss alle. De utdanner oss. De er vår framtid, og vi må ta dem med i avgjørelsesprosessen når sakene angår dem, sier hun.

Rektor Jane Belmore har også kommet med en uttalelse der hun takker studentene, og at de støtter dem når de utfordrer dem til å bli bedre.

– Ansatte har alltid rett til å klage på en avgjørelse, og vi vil behandle denne saken raskt. Vi vil også gå gjennom rutinene våre rundt rasistiske skjellsord, sier hun.

Per i dag har skoledistriktet i Madison totalforbud mot at ansatte bruker rasistiske skjellsord. I fjor var det minst syv tilfeller der dette fant sted, og samtlige av de ansatte i slike saker ble enten sparket eller sa opp jobben sin.