Erna Solberg i Jordan:

Frykter at IS kan blusse opp igjen

JORDAN (TV 2): Statsminister Erna Solberg (H) kom lørdag kveld til Jordan. Et av de viktigste temaene under besøket blir kampen mot voldelig ekstremisme.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Statsministeren landet i Jordans hovedstad Amman i en urolig tid for regionen. Forrige uke invaderte Tyrkia de kurdisk-styrte områdene nord i Syria. En midlertidig våpenhvile er inngått mellom Tyrkia og kurderne, men stemningen er spent.

– Hvilke konsekvenser kan Tyrkias invasjon nord i Syria få for kampen mot IS?

– Vi kan risikere at vi får en oppblussing av IS. USA har trukket seg ut av området. Og dersom kurderne, som har stått for den største bekjempelsen på bakken av IS, blir svekket, så betyr det at grupper som IS kan få større makt og større mulighet til å bygge opp igjen nettverk, sier Solberg.

Samarbeid mot ekstremisme

Hun legger til at hun for øvrig ikke tror det er stor sannsynlighet for at IS på kort sikt kan bygge opp igjen et territorielt område.

– Men det er klart at de kan utøve flere aktiviteter som gjør det enda vanskeligere å få til gjenoppbyggingen av dette området, og gjøre det vanskeligere å skape fred for en befolkning som har vært rammet av en forferdelig krig i over åtte år.

Jordan er blant landene som har sett flest innbyggere slutte seg til IS. I 2017 etablerte Norge og Jordan "Vennegruppen for forebygging av voldelig ekstremisme" i FN. Gruppen har nå 40 medlemsland, og retter fokuset på de underliggende årsakene til problemet. Dette samarbeidet blir sentralt under Solberg sitt besøk i Jordan.

– Vi har i en årrekke samarbeidet med Jordan om å bygge internasjonale nettverk mot ekstremisme, og om å øke kunnskapen om temaet. Vi jobber blant annet for å finne de riktige mekanismene for å forhindre at unge mennesker blir fascinert av ekstrem ideologi, sier statsministeren.

Ungdommer kurses

Lengre nord i Jordan, litt sør for Syria-grensen, ligger byen Zarqa.

SELFIE-TID: Ungdomsgjengen skal bare ta en selfie før de går inn på kurset. Foto: Sonja Skeistrand Sunde
SELFIE-TID: Ungdomsgjengen skal bare ta en selfie før de går inn på kurset. Foto: Sonja Skeistrand Sunde

– Kom igjen, folkens! Fort dere!, Aner Al Shammrei (18) roper på kompisene sine, som sparker fotball ute i gaten. – Kurset begynner nå!

Ungdomsgjengen finner hoiende plassene sine i lokalene til organisasjonen We Participate. Organisasjonen driver flere programmer i lokalsamfunnet, som er støttet av blant andre Norge.

– Velkommen, alle sammen, sier programkoordinator Doaa Al Darawsheh, og går rett på sak:

– I dag skal vi snakke om samhold og ekstremisme. Hva tenker dere på når jeg sier ordet ekstremisme? Og hva tror dere årsakene til ekstremisme er?

NETT-REKRUTTERING: Hos We participate lærer ungdommene hvordan de skal oppdage og unngå rekruttering til ekstreme miljøer.
NETT-REKRUTTERING: Hos We participate lærer ungdommene hvordan de skal oppdage og unngå rekruttering til ekstreme miljøer.

Hun deler ut svære ark slik at alle skal skrive ned tankene sine, og det blir umiddelbart hektisk aktivitet i lokalet.

– De lokker oss med koner

Terrorgrupper som IS bruker Internett hyppig for å slå kloa i nye rekrutter, og kurset skal lære ungdommene hvordan de kan stå imot.

– Sosiale medier er en av årsakene til online rekruttering, sier Al Shammrei.

RADIKALISERT: Flere ungdommer forteller at de har opplevd radikalisering i nærmiljøet sitt.
RADIKALISERT: Flere ungdommer forteller at de har opplevd radikalisering i nærmiljøet sitt.

– De lokker oss med penger, de sier de skal gi oss en kone og en jobb. De sier alt vi trenger å gjøre er å leve i deres stat, utdyper 18-åringen.

Flere av kursdeltagerne kjenner selv til folk som har sluttet seg til terrorhæren:

– I nabolaget mitt var det plutselig flere fyrer som begynte å isolere seg. Tenkemåten deres endret seg. Litt senere hørte vi at de hadde blitt med i terrorstaten. Men de ble tatt på grensen til Syria. To av dem ble arrestert, den siste klarte å stikke av. Jeg aner ikke hvor han ble av, seier kursdeltager Ahmed Saleem (17).

– Onklene til en bekjent av meg ble også med i IS, stemmer Al Shammrei i.

Opp mot tre tusen jordanere sluttet seg til IS

Mellom to og tre tusen jordanere har sluttet seg til terrorhæren IS, ut av en befolkning på omlag 10 millioner.

Zarqa er en av byene som blir sett på som et arnested for ekstremisme. En av verdens mest beryktede terrorledere, Abu Musab Al Zarqawi, var herfra. Han ledet det som var kjent som Al Qaida i Irak frem til han ble drept i 2006. Gruppen blir ansett som forløperen til IS, og etter at IS oppstod lokket de til seg mange fra nettopp Zarqa.

Mahmoud Al Shaihat
Mahmoud Al Shaihat

– Fattigdom og arbeidsledighet er blant de viktigste årsakene til at folk herfra sluttet seg til IS, sier lederen for We Participate, Mahmoud Al Shaihat.

– Men vi har jobbet hardt for at innbyggerne skal forstå hvordan det ekte IS er, så nå er problemet langt mindre, mener han.

Kursdeltageren Noor Al Naimat (15) sier hun blir oppriktig lei seg av tanken på at så mange jordanere ble med i terrorgruppen.

– Det er veldig trist, og dette er noe vi er nødt å snakke om. Derfor er det kjempebra med slike kurs der vi lærer mer om ekstremisme og radikalisering. Det er utrolig viktig å utdanne ungdom, og alle andre grupper, sier hun.

SAMLET: Ungdommene i Jordan er klare på at det å stå samlet er vitkig i kampen mot ekstremisme.
SAMLET: Ungdommene i Jordan er klare på at det å stå samlet er vitkig i kampen mot ekstremisme.

– Ungdommen står samlet

I Zarqa har ungdommene fått en pause fra undervisningen og de samles under oliventrærne. Selv om de innrømmer at nyhetene om rømte IS-fanger er skremmende, er de klare på at dagens ungdom ikke vil la seg lokke inn i terroristenes klør:

Noor Al Naimat
Noor Al Naimat

– Ungdommen er langt bedre forberedt nå, sier Noor Al Naimat.

En av ungdommene begynner å synge, og det tar ikke lang tid før det er full konsert på gang. Noor leder an på klingende engelsk:

“I’m gonna take my horse to the old town road, I’m gonna ride it until I can’t no more”. Resten av gjengen stemmer i landeplagen fra den amerikanske artisten Lil Nas X. Trusselen fra IS virker med ett veldig langt unna:

– Ungdomsgruppen vokser her i Jordan, og vi skal stå samlet og bekjempe voldelig ekstremisme uansett hva som skjer, avslutter 15 år gamle Noor.