Suverene Jakob Ingebrigtsen satte norges- og løyperekord

Jakob Ingebrigtsen slo den gamle norgesrekorden med ett sekund på Hytteplanmila, mens Filip Ingebrigtsen ble nummer tre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Jakob Ingebrigtsen løpe inn til rekord i vinduet øverst!

Med regn, knappe seks grader og glatt underlag lå ikke forholdene til rette for å sette rekorder på årets utgave av Hytteplanmila.

Men det skal mer til en litt utfordrende værforhold for å stoppe Jakob Ingebrigtsen, som i forkant av lørdagens løp ikke la skjul på at det hadde vært gøy å slå den norske rekorden.

19-åringen løp i mål på tiden 27,54 til ny Norgesrekord og løyperekord.

Storebror Filip Ingebrigtsen ble nummer tre på 28,43, som var en raskere tid enn han hadde i 2018.

– Det er vel egentlig ganske fint vær for å løpe ti kilometer gateløp. Jeg kom ikke her for og nødvendigvis løpe fort, men jeg kom her for å kjempe om seieren. Jeg fikk dessverre ikke vært med i fjor, men i år var det veldig kjekt å være med, sier en fornøyd Jakob Ingebrigtsen til TV 2.

Den forrige rekorden på 10 kilometer gateløp var Sondre Norstad Moens tid 27,55 minutter.

– Det var ikke hvem som helst som hadde den Norgesrekorden før meg, så dette er stort, sier 19-åringen.

– Hadde dere en plan som dere fulgte?

– Jeg var ikke klar over den planen. Jeg skjønte jo hva Filip holdt på med. Han sprang ut i langt raskere en norsk rekord-fart. Så etter tre kilometer snudde han seg til meg og spurte om jeg ville opp å dra. Egentlig ikke, sa jeg. Hadde det ikke vært for det, hadde det ikke gått så fort til slutt. Filip hadde bestemt seg, så da kunne jeg ikke gjøre annet enn å følge på.

At det gikk fort i regnværet på Ringerike var ikke tilfeldig ifølge vinneren.

– Det er mange som har ledd av meg de siste årene når jeg har sagt at jeg har lyst til å bli en maratonløper i fremtiden. Det er et stykke fra 1500 meter til maraton. Men jeg fikk vist her at det er vel egentlig det jeg er god på, og så springer jeg fort 1500 meter som en konsekvens av det, sier Jakob Ingebrigtsen.

Under fjorårets løp vant storebror Henrik Ingebrigtsen, som også satte ny løyperekord på 28.41 minutter. Den slo altså Jakob Ingebrigtsen med god margin.

– Så lekkert

Filip Ingebrigtsen gikk i tet fra starten av, men vekslet med lillebror Jakob underveis.

– Det er godt lagarbeid av Ingebrigtsen-brødrene, sier kommentator Johan Kaggestad om duoens taktikk.

De to passerte fem kilometer på 13.59 minutter. På det tidspunktet lå Jakob og Filip Ingebrigtsen 18 sekunder foran skjema til løyperekord.

Jakob fortsatte å dra foran Filip.

– Det er så lekkert å se på steget til den gutten. Det er nesten ikke motstand i steget hans. Han bare flyter avgårde, sier Kaggestad om Jakob Ingebrigtsen.

Da de passerte seks kilometer lå de fremdeles an til løyperekord og ny Norgesrekord. Men Filip Ingebrigtsen falt av med tre kilometer igjen, mens lillebror Jakob holdt teten.

Han viste ikke tretthetstegn på de siste kilometerne og løp alene over målstreken.

– Det er imponerende løping av Jakob Ingebrigtsen, sier Kaggestad.

Med lørdagens prestasjon kan Jakob Ingebrigtsen ta seg en velfortjent ferie, med 52.000 kroner i pengepremier i bagasjen.