NARKODØMT: Juan Antonio
NARKODØMT: Juan Antonio "Tony" Hernandez, broren presidenten i Honduras, ble dømt for narkotikasmugling. Foto: Fernando Antonio

Presidentbror dømt for narkotikasmugling

En domstol i New York har funnet Juan Antonio «Tony» Hernandez, broren til presidenten i Honduras, skyldig i å ha smuglet tonnevis av kokain til USA.

President Juan Orlando Hernandez var ikke direkte anklaget i saken, men finansierte ifølge det amerikanske justisdepartementet deler av sin valgkamp med penger fra narkotikabander, blant dem det mexicanske Sinaloa-kartellet og dets leder Joaquin «El Chapo» Guzmán.

Hernandez kom til makten i Honduras i 2014 og ble gjenvalgt fire år senere, til tross for narkotika-anklagene. Han nekter for å ha mottatt narkotikapenger, men framstår som svekket etter brorens dom.

Juan Antonio Hernandez ble pågrepet i Miami i november i fjor og har sittet i amerikansk varetekt siden.

Ifølge dommen smuglet han i årene 2004 til 2016 tonnevis med kokain til USA, og deler av narkotikaen ble distribuert i pakker som var merket med TZ, som var initialene han benyttet.

Ifølge et av vitnene i saken betalte «El Chapo» 1 million dollar til Juan Antonio Hernandez, med beskjed om å overbringe pengene til broren som da drev valgkamp.

Aktor i saken omtalte gjentatte ganger den honduranske presidenten som medskyldig i saken, men det foreligger ingen siktelse mot ham.

Juan Orlando Hernandez skriver i en Twitter-melding at «det er med stor sorg» han har han har mottatt nyheten om dommen, men tar samtidig broren i forsvar.

– Hva skal man si om en dom som bygger på tilståelser fra drapsmenn, tvitrer han.

Straffeutmålingen i saken mot Juan Antonio «Tony» Hernandez finner sted 17. januar.

(©NTB)