Fant tarmbakterie i butikksminke

Helsekontrollen (TV 2): Sminker du deg med testsminken i butikkene? Da bør du lese dette.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Gule stafylokokker i pudder, streptokokker i lipglosser, en mascara med tarmbakterier og foundation med muggsopp.

Helsekontrollens undersøkelse avslører at sminken du prøver i butikken kan inneholde bakterier som potensielt kan gi deg infeksjoner.

Se Helsekontrollen gratis på TV 2 Sumo

Hver femte sminkeprøve som ble analysert inneholdt bakterier fra slimhinner eller muggsopp.

Kjedene som ble undersøkt var Hennes & Mauritz, Cubus, The Body Shop og Vita i Oslo. Prøvene ble analysert av Institutt for mattrygghet og infeksjonsbiologi ved Veterinærhøgskolen.

På øyne og munn

Da Helsekontrollens reportere var ute i butikkene, så de kunder som bruker sminken rett på øyne og munn.

Professor i bakteriologi ved Veterinærhøgskolen, Henning Sørum, ville ikke brukt sminken som står på utstilling.

– Det er litt det samme som at jeg heller ikke ville delt tannbørste med noen andre. Dette er utstyr som tilhører slimhinner og deler av kroppen som kan bære sykdomsfremkallende bakterier i større grad enn for eksempel huden ellers, sier Sørum.

SOPP: Funn av muggsopp i foundation. Foto: Ingrid Nordheim
SOPP: Funn av muggsopp i foundation. Foto: Ingrid Nordheim

Kan føre til infeksjoner

I sju av 40 prøver var det funn av bakterier som kommer fra folks slimhinner.

– Det kan være at noen av de mikrobene som er på produktene kan etablere seg i din egen flora av bakterier og senere, eller eventuelt direkte, kan skape infeksjoner hos deg selv, sier Sørum.

Han understreker at det skal en del til, men at det er en viss risiko for at det kan skje, særlig om en har et svekket immunforsvar.

Det var ingen funn av multiresistente bakterier i undersøkelsen, men Sørum mener folk også bør tenke over slike bakterier før de tar butikksminke rett i ansiktet.

– Det er en av de litt alvorlige tingene med å bruke felles utstyr. Det er flere og flere mennesker også i Norge som bærer på multiresistente bakterier og de kan i teorien bli overført med produkter til neste person.

Mascara med tarmbakterie

I en mascara fra Vita på Oslo S var det enterokokker - altså tarmbakterier.

– Jeg kan tenke meg at det er noen som ikke var så flinke til å vaske hendene etter et dobesøk, og som kan ha klødd seg litt i øynene før de tok på mascara, sier Tatiana Ponton Tomaselli, som er ingeniør innen bakteriologi ved Institutt for mattrygghet og infeksjonsbiologi.

TARMBAKTERIER: I denne maskaraen på Vita Oslo S var det tarmbakterier. Foto: Ingrid Nordheim
TARMBAKTERIER: I denne maskaraen på Vita Oslo S var det tarmbakterier. Foto: Ingrid Nordheim

Skitne hyller og ingen servietter

Ifølge Sørum er utskifting og renhold av testere viktig, det samme er tilgang på servietter som kundene kan bruke til å tørke av sminken før testing.

Hos Hennes & Mauritz i Nygata i Oslo sto en del brukt og delvis ødelagt sminke fremme. Det manglet også servietter i sminkeavdelingen ved en hel rekke besøk Helsekontrollen utførte i butikken.

STØVETE: Disse leppestiftene stod klare til testing hos Cubus Oslo City, ødelagt og dekket av støv. Foto: Ingrid Nordheim
STØVETE: Disse leppestiftene stod klare til testing hos Cubus Oslo City, ødelagt og dekket av støv. Foto: Ingrid Nordheim

Dette svarer kjedene:

Hennes & Mauritz beklager at butikkene ikke har fulgt rutinene. De skriver blant annet: «Testere som fremstår brukt eller skadet skal fjernes og erstattes med nye. Stativ for servietter skal bli rengjort og etterfylt hver dag». Kjeden sier de skal gjøre alt de kan for at dette ikke skjer igjen.

Vita skriver at våre funn viser at de ikke har tilfredsstillende rutiner for rengjøring av produkttestere. De vil gjøre endringer for å forebygge at dette skjer igjen. Vita skriver også at de generelt har høy utskifting av testere.

Cubus sier dette har vært en oppvekker. De erkjenner at det har vært ulik praksis for renhold i butikkene, og at dette ikke er godt nok. Kjeden sier det nå er innført nye rutiner.

The Body Shop sier de tar saken veldig alvorlig. De sier også at de har hygienerutiner som utføres minst en gang per dag, og at disse nå skal forsterkes. Videre skriver kjeden: «Det anbefales at sminketestere blir benyttet med hjelp av våre medarbeidere, for å sikre at de er i ordentlig stand».

Også Cubus på Oslo City hadde gamle og ødelagte sminketestere fremme og skitne hyller i butikken over lengre tid.

Hos begge butikkene måtte en til kassen for å få servietter.

Her er alle funnene:

Det ble tatt fem prøver i hver butikk. Totalt ti prøver i hver butikkjede. Det var flest funn hos The Body Shop, med funn av bakterier fra slimhinner i fire av ti prøver.

The Body Shop, Oslo City

Prøver ble tatt av en øyenskygge, lipgloss, mascara, bronzer/pudder og av en krem. Det var funn av bakterier som potensielt kan utgjøre helserisiko i to av produktene. I lipglossen var det Acinetobacter og i bronzeren/pudderet var det Staphylococcus aureus (Gule stafylokokker).

The Body Shop på Karl Johan

Test av øyenskygge, lipgloss, mascara, leppestift og krem. Funn i to av prøvene også her. Øyenskyggen inneholdt Acinetobacter og lipglossen inneholdt streptokokker.

Cubus, Oslo City

Test av en øyenskygge, leppestift, foundation, concealer og krem. Ingen funn av bakterier som utgjør noen helserisiko.

Cubus, Karl Johan/Stortorget

Prøver tatt av øyenskygge, lipgloss, foundation, leppestift og krem. Funn av bakterier som potensielt kan utgjøre helserisiko i to av produktene. En foundationen som inneholdt Corynebacterium og en lipgloss som inneholdt streptokokker.

Vita, Oslo City

Test av øyenskygge, lip-plumper, leppestift , mascara, og av en krem. Ingen funn av bakterier som utgjør en helserisiko.

Vita, Oslo Sentralstasjon

Test av lipgloss, foundation, mascara, leppebalsam og en krem. Funn av bakterier som potensielt kan utgjøre helserisiko i ett av produktene, muggsopp i ett. Mascaraen inneholdt enterokokker (tarmbakterie). Det var muggsopp i en foundation.

Hennes & Mauritz, Oslo City

Test av lipgloss, leppestift, mascara, krem og øyenskygge. Ingen funn av bakterier som kan utgjøre helserisiko i produktene.

Hennes & Mauritz, Nygata, Oslo

Test av lipgloss, leppestift, mascara, brynsminke og foundation. Ingen funn av bakterier som kan utgjøre helserisiko i produktene.