– RYKKER NED: Jesper Mathisen spådde en tung sesong for Ranheim og Mjøndalen. Hittil har det blitt slik, og seks runder før serieslutt er Mathisen blitt tryggere på at tabelltipset hans går inn.
– RYKKER NED: Jesper Mathisen spådde en tung sesong for Ranheim og Mjøndalen. Hittil har det blitt slik, og seks runder før serieslutt er Mathisen blitt tryggere på at tabelltipset hans går inn. Foto: Ned Alley

Disse klubbene spås til å rykke ned: – Kan godt være det er riktig det, svarer treneren

– Det får vi bruke som motivasjon, sier Ranheim-treneren.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Seks serierunder før sesongslutt ligger det an til å bli et rotterace i bunnstriden av Eliteserien.

– Bunnkampen kommer til å leve helt inn. I fjor var det enormt med spenning og nerver blant bunnlagene i den siste serierunden, og jeg er ganske sikker på at det samme vil skje i år, sier TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen.

Aller verst ser det per dags dato ut for tabelljumbo Ranheim, som har 21 poeng. Men opp til Mjøndalen – som også er på direkte nedrykksplass – er det bare ett poeng. Opp til Strømsgodset er det to poeng.

– Jeg tippet Mjøndalen og Ranheim på direkte nedrykk før sesongen startet, og med seks runder igjen tror jeg fortsatt det er disse to lagene som kommer til å rykke ned, sier TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen.

Mjøndalen-trener Vegard Hansen reagerer slik på spådommen til Mathisen:

– Jeg synes ikke det er så rart at han tipper oss ned. Jeg blir ikke noe fornærma over det. Det kan godt hende at han får rett. Vi ligger jo under streken, og det er ikke unormalt over det, men vi skal kjempe med nebb og klør for å berge plassen. Vi ser muligheter, sier Vegard Hansen til TV 2.

Heller ikke Ranheim-trener Svein Maalen blir overrasket over tipset.

– Det er ikke noe overraskende at folk spår oss ned. Fram til nå har vi et poengsnitt som ikke holder til noe annet enn nedrykk, da er det lett å forstå dem utenfor som sier det. Men vi som er tilstede her hver eneste dag, vi vet at vi matcher de fleste lagene. Så vi tror at vi gjennom prestasjonene våre, om vi blir litt og litt bedre, tar nok poeng til at vi berger oss, sier Maalen.

Sju kamper uten seier

Selv om det er Ranheim, Mjøndalen og Strømsgodset som per dags dato ligger mest utsatt til på tabellen, er det ikke mange poengene opp til flere lag.

Sarpsborg ligger foran Strømsgodset på målforskjellen. Tromsø har 25 poeng, Lillestrøm 27 og Stabæk og VIF 29.

– Ranheim har ikke vunnet på syv kamper, og har kun scoret tre mål på sine fem siste kamper. Jeg sliter med å se at de skal ha nok kvalitet og energi i laget sitt til å heve seg mot slutten av sesongen. Det at Ranheim i det hele tatt rykket opp til Eliteserien og leverte en fantastisk sesong i 2018 er noe hele klubben kan være stolte av, men neste år tror jeg dessverre mine venner fra Ranheim er tilbake i 1. divisjon, sier Jesper Mathisen.

Det positive for Ranheims del er at de har igjen flere kamper der de i utgangspunktet bør kunne få med seg poeng. Odd (H), Tromsø (B), Stabæk (H), Mjøndalen (B), Lillestrøm (H) og Rosenborg (B) er de gjenværende kampene.

– Det som taler for at vi berger plassen slik jeg ser det, er at vi jobber ganske godt i hverdagen. Både på trening og i garderoben er vi flinke til å identifisere hva vi må bli bedre på. I tillegg er vi enige. Vi trekker i samme retning. I slike situasjoner tror jeg man ofte blir uenige og gjør veldig forskjellige ting, men jeg opplever at vi er en samkjørt spillergruppe som er enige om hva vi vil, sier Svein Maalen.

I flere år har Ranheim imponert fotball-Norge tross begrensede ressurser.

– Jeg velger å se på det som spennende og artig at vi får lov til å spille disse avgjørende kampene. Så er det en stor gulrot at vi kan berge plassen, sier Maalen.

– Så er det bare å bruke Jesper tips som motivasjon?

– Ja, vi må bare bruke det som det. Det er flere som har spådd oss ned. Det må de bare gjøre, for det har vi likt før. Vi trives som utfordrere, sier han.

Tror erfaringen kan være en fordel

I likhet med Ranheim har faktisk Mjøndalen et kampprogram igjen som både Vegard Hansen og Jesper Mathisen mener gir muligheter.

– Det som gir Mjøndalen håp om at dette faktisk er mulig er at de skal møte Ranheim, Sarpsborg og Stabæk - og så avslutter de sesongen mot et Vålerenga som sannsynligvis ikke har så mye å spille for, sier Jesper Mathisen.

Likevel mener han totalen er for svak. Først og fremst skylder han på det defensive - og deretter på formutviklingen til de brune.

– I fjor slapp Mjøndalen inn 24 mål i 1. divisjon, og det at de var så utrolig solide defensivt var hovedgrunnen til at de rykket opp. Nå er det spilt 24 kamper av årets sesong i Eliteserien, og Mjøndalen har sluppet inn flest mål av samtlige lag med sine 44. De mangler en skikkelig leder i de bakre rekker, og det har som ventet blitt tøft for Mjøndalen når de har fått skader og karantener på sine viktigste spillere. På sine seks siste kamper har de kun tatt tre poeng, og på mandag skal de møte et godt Bodø/Glimt, sier han.

Vegard Hansen er enig i at laget hans har sluppet inn for mange mål. Likevel mener han at han har sett bedring i det siste.

– Vi var bedre defensivt mot Strømsgodset sist. Da slapp vi til en sjanse og slapp inn ett mål. Vi har gått mer tilbake til basic, og spiller med en firer som tidligere har brukt å slippe inn lite mål. Vi håper det skal klare å snu rekken av negative resultater. Sånn sett var Godset-kampen oppløftende, sier Hansen og påpeker at skadesituasjonen er bedre enn på lang tid.

Mjøndalen har de siste årene kjempet enten i toppen av 1. divisjon eller i bunnen av Eliteserien.

– Det at vi har erfaring med denne typen kampen tror jeg kan bli viktig. Jeg tror vi beholder roen uansett. Vi blir ikke veldig stresset av dette og jobber på vår måte, sier han.

Tror Strømsgodset må ut i kvalifisering

Jesper Mathisen tror Lillestrøm slipper unna den verste nedrykksstriden. Dermed tror han kvalifiseringsplassen vil stå mellom Strømsgodset, Sarpsborg, Stabæk og Tromsø.

– Selv om Strømsgodset har hevet seg den siste tiden tror jeg de må spille kvalik, for de har et meget tøft kampprogram igjen. Og da ender det vel med at Lars Jørgen Salvesen redder plassen for Strømsgodset og sender Start ned..., sier Jesper Mathisen om spissen favorittklubben Start kvittet seg med i fjor.