TREKKER SEG: Mazyar Keshvari går ut av Frp.
TREKKER SEG: Mazyar Keshvari går ut av Frp. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Melder seg ut av Frp

Frps stortingsrepresentant Mazyar Keshvari (38) trekker seg fra partiet.

Det opplyser Keshvari selv i en pressemelding.

– Det er med tungt hjerte jeg har meldt meg ut av Frp, sier stortingsrepresentant Mazyar Keshvari.

Han begrunner utmeldingen med at han ønsker å ansvar og konsekvensene av sine handlinger i reiseregningssaken.

I retten

Keshvari møtte fredag i Nedre Romerike tingrett for å tilstå grovt bedrageri.

Da Keshvari i retten fikk spørsmål om hva slags stilling han har, svarte han:

– Jeg er stortingsrepresentant ut denne stortingsperioden, enten jeg vil eller ikke.

I retten tilstod Keshvari at de reisene han er siktet for, gjelder reiser han har diktet opp. Han innrømte også at han skjønte at det han gjorde ikke var lovlig da han sendte inn falske refusjoner for reiser.

Aktor erkjenner at strafferammen for grovt bedrageri på 450.000 normalt er omkring fem måneders ubetinget fengsel. Når aktor krever 18 måneders ubetinget fengsel, skyldes dette Keshvaris posisjon som folkevalgt og stortingsrepresentant, hvor det finnes lite rettspraksis.

Uenig

Aktor Susie Langsem Bergstrand mener man i vurderingen av straff må ta straffeutmålingen i korrupsjonssaker i betraktning.

Keshvaris forsvarer John Christian Elden er uenig, og krever at Keshvari må behandles som enhver annen, og ikke straffes ekstra på grunn av sin posisjon som stortingsrepresentant. Elden mener en straff på 18 måneder er altfor strengt, og er mer enig med politiets tidligere innstilling om fem måneder.

– Korrupsjon er langt mer alvorlig for samfunnet og demokratiet enn bedrageri og underslag, mener Elden.

Dommeren trenger tid til å vurdere straffeutmålingen. Dommen vil etter planen forkynnes fredag 25. oktober klokken 14.

Mazyar Keshvaris forsvarer John Christian Elden i Nedre Romerike tingrett fredag. Foto: Stål Talsnes / TV 2
Mazyar Keshvaris forsvarer John Christian Elden i Nedre Romerike tingrett fredag. Foto: Stål Talsnes / TV 2

Det var høsten 2018 at Aftenposten avslørte hvordan Keshvari hadde jukset med reiseregninger for 450.000 kroner.

– Jeg har hele veien vært opptatt av å erkjenne det gale jeg har gjort, rydde opp og ta konsekvensene. Det er derfor jeg melder meg ut av Frp, slik at det jeg har gjort ikke kan på noen som helst måte hefte ved partiet jeg har bruk hele mitt voksne liv på, sier Keshvari i en pressemelding.

Beklager

Keshvari har tidligere erkjent forholdene, beklaget og tilbakebetalt pengene. I pressemeldingen gjentar han sin unnskyldning og beklagelse.

– Jeg vil igjen be min familie, kolleger, Stortinget som institusjon og det norske folk om unnskyldning for at jeg i en svært krevende og vanskelig periode i mitt liv har begått feil og handlet galt, sier Keshvari, og fortsetter:

– Dette er noe jeg er veldig lei meg for, angrer dypt på og beklager på det sterkeste. Det smerter meg stort at jeg gjennom mine gale handlinger har satt min familie, kolleger og vervet som stortingsrepresentant i forlegenhet og ikke vist meg tilliten jeg har fått verdig.

Elden sa fredag til TV 2 at hans klient gledet seg til å bli ferdig med saken.

Sykmeldt

38-åringen har vært Siv Jensens vararepresentant på Stortinget, ettersom partilederen sitter i regjering.

Keshvari har i en periode vært sykmeldt på ubestemt tid. Tidligere partileder Carl I. Hagen har vært vara for Keshvari på Stortinget i mesteparten av tiden.

Keshvari var formann i Fremskrittspartiets Ungdom (FpU) i Oslo fra 2004 til 2006, og sentralstyremedlem i FpU fra 2008 til 2010.

I 2007 ble han medlem av Oslo bystyre for Fremskrittspartiet. Siden 2017 har Keshvari vært leder i Oslo Frp.

I pressemeldingen ønsker Keshvari å takke for seg og de årene han har vært politiker i Frp. Keshvari har blant annet vært formann i Groruddalen FpU, sentralstyremedlem i FpU, leder av Alna FrP og varamedlem til Sentralstyret i FrP.

– Jeg vil benytte anledningen til å takke FpU og FrP for alle de årene jeg hadde gleden av å være medlem og tillitsvalgt i partiet. Jeg ønsker også å takke alle mine politiske kollegaer fra de andre partiene, organisasjoner og administrasjoner som jeg har samarbeidet med gjennom ulike roller over mange år, sier Keshvari.

– Jeg håper alt det gode ikke blir glemt og overskygget av det gale jeg har gjort i bunnløs fortvilelse. Jeg vil også takke for den omsorg, varme og støtte mange har vist meg i den krisen jeg har stått i.

– Klok beslutning

Selve utmeldingen skjedde torsdag. Frps parlamentariske leder Hans Andreas Limi mener Keshvari tok en klok og riktig beslutning.

– Hans handlinger har satt Stortinget, partiet og ikke minst han selv i en meget beklagelig situasjon. Samtidig er jeg glad for at han hele tiden har erkjent og bidratt til å oppklare forholdet, sier Limi.

– Han velger å melde seg ut av partiet idet rettssaken hvor han gir en uforbeholden tilståelse begynner. Hva betyr det for partiet?

– Foreløpig betyr ikke det så mye for det praktiske arbeidet på Stortinget. Keshvari er for tiden sykmeldt, han har vært det en lang stund og kommer sannsynligvis også til å være det en stund fremover. Da er det hans vara Carl I. Hagen som møter på Stortinget, sier Limi.

Når Keshvari kommer tilbake, vil Frps stortingsgruppe dermed ha én representant mindre. Frp har allerede mistet en annen stortingsrepresentant siden valget, da Ulf Leirstein meldte seg ut av partiet.

– Det er viktig å understreke at begge som har meldt seg ut, ikke har gjort det av politiske årsaker. Det er ikke noe som tyder på at dette vil skape noen store politiske problemer i Stortinget for regjeringens flertall, men det gjenstår selvfølgelig å se, sier Limi.