Ristet brød med sopp og provencalsk bouillabaisse

Kokk og kokebokforfatter Tommy Østhagen lager nydelig forrett med ristet brød og sopp, og fransk fiskesuppe til hovedrett.

Toast med skogsopp

  • 4 toast
  • 400gr skogsopp
  • 1 ss smør
  • 1 stk sjalottløk i tynne skiver
  • 1 bit hard lagret norsk ost

Stek sopp og løk i smør på middels varme. Skru ned platen og la det surre i tre minutter til.

Fordel sopp på toasten og riv over osten.

Blåskjell

Til 4 personer

  • 500g blåskjell
  • 800g hvit fisk med skinn og bein, f.eks lange, skatevinge eller annen bifangst.
  • 3dl hvitvin av billigste sort
  • 1ss tomatpurè
  • 2ss olivenolje
  • 1stk persillerot, skrelt og delt i fire
  • 1stk fenikkel kuttet i strimler
  • 1stk hakket kepaløk
  • 2stk appelsinbåter
  • 3stk stjerneanis
  • 1/4ts med safran
  • Salt og pepper

Ha 1 ss olivenolje i en kjele og varm forsiktig opp. Ha i avskjær fra fisken (bein ol.) og brun forsiktig. Ha i hele blåskjell (de som er knust eller allerede åpne kaster du) hell over 3 dl hvitvin og la det småkoke 3-5 minutter før du skrur ned varmen og lar det syde i ca 30 minutter. Sil av kraften og sett den til side. Blåskjellene renses og du tar vare på innmaten.

Fres persillerot, løk og fenikkel i panne til det er gyllent. Ha i tomatpuré, appelsinbåter, anis og safran. Hell over fiskekraften og rør godt sammen. Kok opp og når persilleroten er mør er gryten ferdig. Før servering har du i fiskebiter og blåskjell og lar dette trekke i sausen til fisken er ferdig.

Smak til med salt og pepper og pynt med det grønne fra fenikkel eller dill.

Serveres med ristet brød og safranaioli.