Ristet brød med sopp og provencalsk bouillabaisse
Kokk og kokebokforfatter Tommy Østhagen lager nydelig forrett med ristet brød og sopp, og fransk fiskesuppe til hovedrett.
Toast med skogsopp
- 4 toast
- 400gr skogsopp
- 1 ss smør
- 1 stk sjalottløk i tynne skiver
- 1 bit hard lagret norsk ost
Stek sopp og løk i smør på middels varme. Skru ned platen og la det surre i tre minutter til.
Fordel sopp på toasten og riv over osten.
Blåskjell
Til 4 personer
- 500g blåskjell
- 800g hvit fisk med skinn og bein, f.eks lange, skatevinge eller annen bifangst.
- 3dl hvitvin av billigste sort
- 1ss tomatpurè
- 2ss olivenolje
- 1stk persillerot, skrelt og delt i fire
- 1stk fenikkel kuttet i strimler
- 1stk hakket kepaløk
- 2stk appelsinbåter
- 3stk stjerneanis
- 1/4ts med safran
- Salt og pepper
Ha 1 ss olivenolje i en kjele og varm forsiktig opp. Ha i avskjær fra fisken (bein ol.) og brun forsiktig. Ha i hele blåskjell (de som er knust eller allerede åpne kaster du) hell over 3 dl hvitvin og la det småkoke 3-5 minutter før du skrur ned varmen og lar det syde i ca 30 minutter. Sil av kraften og sett den til side. Blåskjellene renses og du tar vare på innmaten.
Fres persillerot, løk og fenikkel i panne til det er gyllent. Ha i tomatpuré, appelsinbåter, anis og safran. Hell over fiskekraften og rør godt sammen. Kok opp og når persilleroten er mør er gryten ferdig. Før servering har du i fiskebiter og blåskjell og lar dette trekke i sausen til fisken er ferdig.
Smak til med salt og pepper og pynt med det grønne fra fenikkel eller dill.
Serveres med ristet brød og safranaioli.