SVAK: Den norske kronen er historisk lav mot euroen. Det fører med seg flere konsekvenser.
SVAK: Den norske kronen er historisk lav mot euroen. Det fører med seg flere konsekvenser. Foto: Kasper Frøjd / TV 2

Kronen er rekordsvak – dette betyr det for deg

Her er det du trenger å vite om den rekordsvake kronen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag var kronen historisk lav mot euro, på 10,19 kroner. Fredag fortsetter kronen å svekke seg, og setter dermed nok en ny rekord.

På et tidspunkt fredag kostet en euro 10,23 kroner.

– Det er usikkerhet i verden på grunn av handelskrigen mellom USA og Kina. Dette har gradvis svekket de små valutaene, inkludert den norske kronen, sier Roger Berntsen, aksjeekspert og analytiker i Nordnet.

Oljeprisen

Så lenge handelskrigen pågår, sier Berntsen det er naturlig at investorer heller søker til dollaren som en mer trygg havn.

Når kronen er svak, er det lett å tenke at det er dårlige tider i norsk økonomi. Det er imidlertid ikke tilfelle.

Aksjeekspert og analytiker i Nordnet, Roger Berntsen. Foto: TV 2
Aksjeekspert og analytiker i Nordnet, Roger Berntsen. Foto: TV 2

– Norsk økonomi går relativt greit. Vi har en høyere rente enn våre handelspartnere. Hadde det ikke vært for den relativt høye renta som Norges Bank har satt, hadde kronen vært enda svakere, påpeker Berntsen.

I 2013 kostet en euro 7,34 kroner, og siden har euroen bare blitt dyrere. Berntsen mener forklaringen i stor grad ligger i oljeprisen.

– 2013 var et spesielt år, med en oljepris på over 100 dollar fatet. I 2014 og 2015 pøste OPEC ut enorme mengder olje på markedet, og oljeprisen gikk kraftig ned. Når oljeprisen går ned, vil det svekke de langsiktige evnene til norsk økonomi også. Det er det vi bærer preg av i dag, sier analytikeren.

OPEC er en internasjonal organisasjon av 14 land som eksporterer olje. Formålet skal være å samordne medlemslandenes oljepolitikk og sikre stabile priser i internasjonale petroleumsmarkeder.

OPEC skal til enhver tid ivareta produsentlandenes interesser og sørge for at de har stabile inntekter, samt se til konsumentlandenes behov for regelmessig tilførsel av petroleum og investorenes interesse i en rimelig avkastning av sine kapitalinnsatser.

Kilde: Store Norske Leksikon

Dyrt å være norsk turist

Kronen er rekordsvak, og flere eksperter spår at den vil svekke seg ytterligere i tiden fremover. Så hva betyr egentlig den svake kronen for deg?

– Den første og mest merkbare effekten er at det ikke er bra for lommeboka for de som skal til utlandet. Det blir dyrere å feriere og handle utenfor Norge, sier forbrukerøkonom Derya Incedursun i Nordea.

Det blir også dyrere å handle klær og andre varer på nett fra utlandet. Her advarer Incedursun i tillegg om noe annet du må huske på.

– Vær forsiktig, og pass deg for avgifter som moms og tollavgift som legges til prisen. Du tror kanskje du skal spare 20 prosent når du ser prisen på nett, men ender opp med å betale 10 prosent mer. Når du kjøper varer fra utlandet når kronen er svak, koster varen mer, i tillegg til alle avgiftene.

Hvis du planlegger en reise i nær fremtid, mener Incedursun det kan være lurt å velge andre land enn de med euro og dollar som valuta. I stedet kan du spare mye ved å for eksempel undersøke reiser til land i Øst-Europa, råder forbrukerøkonomen.

Dyrere varer

Samtidig som det blir dyrere for deg å reise til utlandet, blir det billigere for turister å komme til Norge.

– Flere turister som bruker pengene hos oss, betyr mer penger inn til den norske kassen. Det kan hjelpe på vår økonomi, sier Incedursun.

Forbrukerøkonom i Nordea, Derya Incedursun. Foto: Nordea
Forbrukerøkonom i Nordea, Derya Incedursun. Foto: Nordea

En svak krone er i utgangspunktet også gode nyheter for norske eksportbedrifter.

– De som selger norske varer ut av landet, får bedre konkurranseevne ut i markedet. Norske selskap får flere kroner for varene de selger. En svak krone er godt for den norske eksportindustrien, sier Incedursun.

For den norske importindustrien er historien en annen. Med svak krone blir det dyrere å kjøpe inn varer fra utlandet, som igjen kan gjøre utslag på din lommebok.

– Hvis importindustrien må betale mer for varene, må de selge varene for en høyere pris for å bevare fortjenesten. Den svake kronen kan altså gjøre at varer blir dyrere her hjemme. Det tar gjerne en del måneder før man ser denne effekten.

Skaper uroligheter

Svak krone gir gode tider for eksportindustrien, som bidrar til å stimulere næringslivet. Det kan igjen bidra til å stimulere jobbveksten.

– Det går godt i norsk økonomi, og arbeidsledigheten er allerede veldig lav. Høyere aktivitet i næringslivet kan gi enda lavere arbeidsledighet, sier Incedursun.

Samtidig som den svake kronen skaper noen positive effekter for nordmenn, er den også med på å skape usikkerhet.

– Det er ikke bra om kronen fortsetter å gå ned, for det skaper uroligheter i markedet. Men Norge har ikke blitt påvirket av den internasjonale uroen i samme grad som andre land, så det er ingen grunn til panikk.