Stadig flere kvinner på elgjakt: – På skytebanen er damene ofte bedre enn menn

Hver tredje person som tar jegerprøven, er nå en kvinne. Nå vil de også være med på elgjakta. Et lukket mannsdominert jaktmiljø og kvinners dårlige selvtillit, holder dem igjen.

Langt inne i Hedmark, på en koie langt ved svenskegrensen har Høljedalene jaktlag har nettopp stått opp, og det lukter egg og bacon fra kjøkkenet.

Jaktlaget skal ha med seg flere ferske kvinnelige jegere. De er en del av et introkurs på elg i regi av Hedmark Jeger- og Fiskerforbund.

Andrea Knagenhjelm er spent, i dag skal hun kanskje skyte sin aller første elg.

– Det er litt skremmende, det er et stor dyr og det vil alltid være en fare for å skade det. Man må være hundre prosent sikker før man skyter, sier Knagenhjelm.

– Prestasjonsangst

Rundt frokostbordet er også Marianne Bakken. Hun er en erfaren elgjeger og skjøt sin første elg for 35 år siden. I dag skal hun være med Andrea på post.

– De kvinnelige jegerne tror at de må være så mye flinkere enn de mannlige. De har prestasjonsangst. Men sannheten er at på skytebanen skyter damene ofte bedre enn mennene, forteller Marianne.

Jaktlaget går utover myra og blir fordelt på forskjellige poster. Noen alene og andre sammen med en veileder.

– Nå kan du lade og sikre børsa di, hvisker Marianne til Andrea.

Foto: TV 2/Ingvild Gjerdsjø
Foto: TV 2/Ingvild Gjerdsjø

– Det som er så bra med jakt er å være ute i naturen i timevis. Det er noe annet enn å bare gå en tur. Du er mer var på alt rundt deg. For meg er det som å meditere. Man må respektere det livet som er der ute, og ha respekt for å drepe et dyr for å høste av noe, sier hun.

– Dyktige på slakting

Jaktleder Thorbjørn Lysfoss, har startet i ytterkant av jaktområdet og leter etter ferske elgspor sammen med hunden sin.

Thorbjørn Lysfoss, jaktleder Høljedalen jaktlag. Foto: TV 2/Ingvild Gjerdsjø
Thorbjørn Lysfoss, jaktleder Høljedalen jaktlag. Foto: TV 2/Ingvild Gjerdsjø

– Jeg synes det er kjempeflott at kvinner har interesse for elgjakt. Kvinnelige jegere er veldig skikkelige. De hører etter og gjør det riktig. Dyktige på å slakte er de også, bare de få slippe til, sier Thorbjørn.

– Kanskje de til og med er bedre enn mennene på sånne ting. Jaktmiljøet er litt lukket. Det kan være vanskelig å få bli med. Vi menn vingler og skyter i hytt og pine, mens damene er gode på å skyte. For rekrutteringen er det viktig å inkludere jegere, både kvinner og menn.

– Har ikke vært kultur for det

Linea Sandbakk på vei inn i skogen.
Linea Sandbakk på vei inn i skogen.

Alene på post sitter Linea Sandbakk. Hun er med på introkurset for andre gang og har reist helt fra Vennesla for å kunne jakte med det lokale jaktlaget.

– Det handler om at det er vanskelig å komme inn i de etablerte jaktlagene. Det har ikke vært noen kultur for å ha med seg kvinner på elgjakt. Men jenter kan være like gode. Vi må komme dit hvor det er like naturlig med kvinnelige som mannlige jegere, mener hun.

I Norges Jeger og Fiskerforbund har de jobbet målrettet for å få flere kvinner ut på jakt. I dag har vi over en halv million registrerte jegere og av disse er i 73.651 kvinner.

Snart hver tredje person som tar jegerprøven er en kvinne, og kvinneandelen har økt med hele 24 prosent de siste fem årene.

– Vi kan jakte like bra som gutta og vi har like godt av det. Det skulle ikke være noen grunn til at damene ikke skal på jakt, sier Mari Tangen Evensen (NJJF).

For å jakte storvilt må man være del av et jaktlag. I Norge har vi lange jakttradisjoner, men også tradisjoner med at plasser i jaktlaget går i arv. Når bestefar er ferdig i laget, arver sønnen eller barnebarnet plassen.

– Det er en holdningsendring på gang. Det har blitt mer vanlig og akseptert blant de eldre gubbene, som har vært mest skeptiske, til å ha med kvinnelige jegere, sier Mari.

Tilbake på post begynner det å bli kaldt og det er lite elg å spore. Kanskje har ulven som gikk gjennom terrenget for noen dager siden skremt vekk elgen.

Andrea Knagenhjelm håper hun får mulighet til å skyte være med på elgjakt flere ganger. Foto: TV 2
Andrea Knagenhjelm håper hun får mulighet til å skyte være med på elgjakt flere ganger. Foto: TV 2
Mange tradisjoner i elgjakten. Foto: TV 2
Mange tradisjoner i elgjakten. Foto: TV 2

Andrea fikk ikke sett noen elg denne dagen. Likevel ga det mersmak.

– Jeg var kjempenervøs, men det har gått mye bedre enn jeg trodde. Man må bare kaste seg ut i det og ikke være redd. Vi tror det er en høy terskel, men det er ikke det. Det er sosialt og mange skrønerhistorier. Det er en viktig del av jakten tror jeg, forteller Andrea som håper hun kan være med jaktlaget neste år også.