Dianne levde med manson-sekten i to år:

Slik var møtet med «vennene» rett etter de bestialske drapene

SKAVLAN (TV 2): I to år var hun medlem av sekten til Charles Manson, mannen bak en av verdenshistoriens mest omtalte drapssaker.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Los Angeles: En varm sommerdag i august 1969, ble fem mennesker på groteskt vis drept i sine egne hjem. En av dem var skuespiller og modell Sharon Tate (26), som var gravid i åttende måned.

Hun ble knivstukket 16 ganger i hjemmet der hun og ektemannen og filmregissør Roman Polanski bodde.

Natten etter dro samme gjeng ut, pluss to til. De utførte ytterligere to drap. Ofrene denne natten skulle bli ekteparet LaBianca.

Drapsnettene har blitt en av historiens mest omtalte saker.

En reinkarnasjon av Jesus

Seks personer ble dømt for å ha begått drapene. Likevel var det en sjuende person som også endte opp bak lås og slå for - selv om han ikke var til stede da alle drapene skjedde.

Den unge skuespiller-spiren var bare 26 år da hun fikk et skjebnesvangert besøk av Manson-tilhengere AP Photo/File
Den unge skuespiller-spiren var bare 26 år da hun fikk et skjebnesvangert besøk av Manson-tilhengere AP Photo/File

Den sjuende var Charles Manson som var leder av sekten som ble kalt familien. Den bestod av unge amerikanske hippier som han selv hadde oppsøkt og vervet inn.

Gjennom ritualer som ble praktisert på hjemstedet til sekt-medlemmene, evnet Manson å få sine undersåtter til å tro at han var en slags reinkarnasjon av Jesus.

Hippie-sekten elsket Manson og tilba han nok til å utføre mord på bestilling fra han. Det kostet ham livstid i fengsel for medvirkning til drap.

Politibetjenter utenfor huset der Sharon Tate og fire andre ble drept. Foto: AP Photo
Politibetjenter utenfor huset der Sharon Tate og fire andre ble drept. Foto: AP Photo

«Charlie ba meg om å gjøre det»

Tidligere medlem av den mye omtalte Manson-sekten husker godt da hun møtte Charles Manson for første gang. Foto: Johannes Berg/Skavlan
Tidligere medlem av den mye omtalte Manson-sekten husker godt da hun møtte Charles Manson for første gang. Foto: Johannes Berg/Skavlan

Femti år etter at tragediene fant sted i Hollywood, sitter en av de tidligere sektmedlemmene i stolen hos Skavlan.

Dianne Lake (66) var bare 14 år da hun ble medlem av sekten.

Hun var ikke involvert i tragedien som kostet sju liv og hun visste heller ikke hvem ofrene var før hennes tidligere venner drepte dem.

Hun husker godt da hun møtte de skyldige etter drapene, på et sted kalt Death Valley.

Der pleide de å oppholde seg, i tillegg til Spahn's Ranch - en gammel westernfilm-lokasjon, nord for Los Angeles.

– Jeg husker at jeg møtte Lesley (Van Houten). Men jeg visste ikke hva hun kom tilbake fra. Jeg ble umiddelbart revet med til Death Valley og vi møttes ved inngangsporten. Tex (Charles Denton Watson) var der og jeg dro. Når jeg kom tilbake hadde han aviser med overskriften på, og han slo på avisa og sa: «Jeg gjorde dette. Charlie ba meg om å gjøre det», forteller Lake.

Se Dianne Lake fortelle om Charles Manson i Skavlan på TV 2 lørdag klokken 22.30 og TV 2 Sumo nå.

Den åtte måneder gravide Sharon Tate blir flyttet ut av huset hvor hun og fire andre ble drept på groteskt vis. Foto: AP Photo/File
Den åtte måneder gravide Sharon Tate blir flyttet ut av huset hvor hun og fire andre ble drept på groteskt vis. Foto: AP Photo/File

De dømte

Sekt-medlemmet Lesley Van Houten (70) ble dømt til livstid i fengsel for drapene på LaBianca-ekteparet. Hun var da 19 år. Nylig søkte hun om prøveløslatelse for 22. gang. Det ble ikke innfridd.

Lesley Van Houten (70) ble dømt for å ha drept LaBianca-paret, natten etter at Tate ble drept.
Lesley Van Houten (70) ble dømt for å ha drept LaBianca-paret, natten etter at Tate ble drept. Foto: Stan Lim

I tillegg til Van Houten og Manson, ble Patricia Krenwinkel (71), Bobby Beasoleil (71), Charles «Tex» Watson (73) og Bruce Davis (77) dømt for de grusomme drapene. Kvinnen som utførte drapet på Sharon Tate, Susan Atkins, fikk også livslang dom, men døde i fengsel av hjernesvulst i 2009.

Manson døde i fengsel i 2017, 83 år gammel.

Lakes første møte med Manson

Manson har blitt et slags omstridt ikon på grunn av måten han klarte å manipulere tilsynelatende uskyldige ungdommer til å drepe mennesker.

Manson-sekten er blant annet helt sentral i Quentin Tarantinos nyeste film «Once Upon a Time In Hollywood». Der får hovedmannen selv riktig nok ikke mye skjermtid.

Lake husker godt da hun møtte den karismatiske sektlederen.

Her er tre av de dømte Manson-tilhengerne på vei inn til rettsak for å gjøre rede for sin rolle i drapene som skjedde i 1969. De har alle risset inn et symbol i pannen som skulle vise sin støtte til Manson. Fra venstre: Susan Atkins, Patricia Krenwinkel og Leslie Van Houten. Foto: AP Photo/George Brich, File
Her er tre av de dømte Manson-tilhengerne på vei inn til rettsak for å gjøre rede for sin rolle i drapene som skjedde i 1969. De har alle risset inn et symbol i pannen som skulle vise sin støtte til Manson. Fra venstre: Susan Atkins, Patricia Krenwinkel og Leslie Van Houten. Foto: AP Photo/George Brich, File

– Jeg var invitert på en fest med litt folk. Jeg dro med dem, og jeg gikk inn i et hus som jeg faktisk hadde bodd i tidligere. Noen jenter løp opp og de sa: «Dianne, Dianne, Charlie! Dianne er her!» Og jeg bare «Hæ?». Det var på sett og vis magisk. Han inviterte meg til å være med dem i sirkelen der han spilte gitar. De fikk meg til å føle meg veldig velkommen, forteller hun i Skavlan.

Fikk marijuana av faren

Dianne Lake røyket marijuana for første gang med sin far, som var kunstner. Han ga også datteren sin første dose med syre. Da hun var 14 så ikke foreldrene noen problemer i at hun skulle flytte ut.

– Jeg hørte Gud si at det var på tide at jeg dro hjemmefra, og jeg snakket med foreldrene mine om det. De skrev et notat hvor de myndiggjorde meg, selv om jeg var mindreårig. Det er sprøtt, men det er det som ledet meg inn i dette, forteller Lake.

Trodde han var Jesus

Det er ikke lett for noen å forstå hvordan Manson klarte å oppnå innflytelsen han hadde på sine medlemmer. Mens de ruset seg praktiserte han korsfestelsen av Jesus ved å strekke ut armene til siden. Medlemmene ble lammet av beundring.

På grunn av sitt etternavn Manson, var han overbevist om at «Man-Son» betydde at han var satt til å utføre oppgaver på vegne av hellige krefter.

Hos Skavlan erindrer Lake hva som gjorde at hun ble tiltrukket av ham.

– Det lange bølgete håret hans, det store gliset. Det var noe lekent ved han, og det er mannen jeg ble tiltrukket av, sier hun.

Sammen med de andre sekt-medlemmene brukte Dianne Lake tiden på rus, sex og og musikk. Fellesskapet de hadde var helt unikt, ifølge Lake.

– Jeg var nok den sjette jenta som ble med i familien. Vi var et sterkt og vennlig fellesskap. Vi lagde mat sammen, vi vasket og gjorde ting sammen. Røyket marijuana og sang Charlies sanger, forteller Lake.

Fra venstre: De dømte Leslie Van Houten, Patrice Krenwinkel og Susan Atkins. Foto: AP Photo
Fra venstre: De dømte Leslie Van Houten, Patrice Krenwinkel og Susan Atkins. Foto: AP Photo

Ble voldtatt av Manson

I Lakes to år lange periode som sektmedlem, ble Manson gradvis mer aggressiv. I en bil, som tidligere var brukt som en filmrekvisitt, skulle Manson vise seg å ikke være så elskverdig og gavmild som han hadde vært tidligere.

– Han hadde ikke hatt lyst til å elske med meg på en stund og jeg følte meg ensom. Jeg ville at han skulle elske med meg som han pleide. Så jeg henvendte meg til han, og forførte han på min måte. Det var en «gypsy caravan» som var filmrekvisitt. Han tok meg inn i den, og han elsket ikke med meg på måten jeg hadde forventet. Han snudde meg, mishandlet meg og sa «Det er slik vi gjør det i fengsel», og forlot meg mens jeg gråt, forteller Lake.

Siden da oppfordret hun aldri til sex med sektlederen igjen. Hun ble redd, og etter det dukket det stadig opp flere våpen på området. Disse hadde Manson for å blant annet vise hvordan man drepte mennesker. Det skulle senere bli realitet.

Opprinnelig var drømmen til Manson å leve av musikken. Han skrev 80 sanger ved et opphold i fengsel, der han var inventar i store deler av sitt liv.

Ved et tidspunkt fikk han god kontakt med The Beach Boys-trommis Brian Wilson. Etter en konflikt mellom dem så det ut til at Mansons aggresjon mot Hollywood-kjendiser begynte å vokse.

Charles Manson døde i fengsel i 2009. Den verdenskjente kultlederen ble 83 år gammel.
Charles Manson døde i fengsel i 2009. Den verdenskjente kultlederen ble 83 år gammel. Foto: Handout

Mente The Beatles pratet til ham

Musikken skulle fremdeles prege livet til Manson, men på en helt annen måte enn han kanskje trodde. Etter at The Beatles slapp det kritikerroste albumet The White Album, mente han at det britiske bandet pekte på rasekrig. Han kalte krigen Helter Skelter, som også er en låt av The Beatles.

Helter Skelter-scenarioet ble et sentralt argument i rettsaken mot sektlederen. Særlig på grunn av at morderne hadde skrevet dette, og andre Beatles-referanser med blodet til ofrene, på veggene. Lake forteller at han snakket mye om denne rasekrigen og at han trodde The Beatles henvendte seg til han personlig.

– Han trodde The Beatles snakka til han gjennom plata. Og han kunne spille den baklengs. Her begynte han å tenke at han kanskje var Messias, sier Lake.

Var nøkkelvitne

I november 1970 ble Lake et nøkkelvitne i rettsaken i Manson-saken. Der var hun redd for at Manson igjen skulle bruke sine ekstraordinære evner til å å manipulere henne.

– Jeg var kjemperedd for at han skulle være i stand til å komme seg inn i hodet mitt og få meg til å si eller gjøre noe som jeg ikke ville. Han gjorde ikke det. En av de første spørsmålene de stilte var; «Elsket du Charles Manson?». Jeg svarte «Ja, jeg tror det», sier Dianne Lake i Skavlan.

Fire kvinnelige tilhengere av Manson utenfor retten i Los Angeles
Fire kvinnelige tilhengere av Manson utenfor retten i Los Angeles Foto: Wally Fong

Vært åpen mot familien

I dag er Lake gift og har tre barn. Hun har jobbet som lærer og jobbet med barn med autisme. Nå er hun pensjonist, og har lagt tenårene og tiden med Manson bak seg.

I 2008 tok en privatdetektiv kontakt med henne angående et lik som var funnet på en ranch tilknyttet Manson-sekten. Da så hun seg nødt til å fortelle sitt yngste og siste barn om sin fortid. De eldste kjente til historien, og aksepterte det.

– Sønnen min sov med et balltre under senga si et par uker. For ham var Charlie Manson boogie man, sier hun.