PÅ 60 METERS DYP: Her ble båten funnet
PÅ 60 METERS DYP: Her ble båten funnet Foto: Den italienske kystvakten

Norskeide Ocean Viking med i leteaksjon i middelhavet

Sank for en uke siden - her ble båten funnet

LAMPEDUSA, MIDDELHAVET: Nå har italienske myndigheter funnet det forliste skipet på havets bunn – sammen med minst 12 døde mennesker.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Natt til mandag 7. oktober sank et skip med rundt 50 migranter om bord i Middelhavet.

22 mennesker ble reddet, mens 13 døde kvinner ble funnet kort tid etter forliset. Nå har den italienske kystvakten funnet vraket 60 meter under havoverflaten - og med minst 12 døde mennesker.

Det norskeide skipet Ocean Viking deltok i søket etter forliset, og var i området ti timer etter beskjeden om at forliset var et faktum.

– Det er veldig tragisk, og vi skjønte at jo lengre tid det tok, jo mindre var sannsynligheten for å finne overlevende, sier Trygve Thorson, som er om bord på Ocean Viking.

Forliste 11 kilometer fra ferieøy

Den forliste båten var på vei fra Tunisia, og kantret i det dårlige været. Forliset skjedde 11 kilometer unna den italienske ferieøya Lampedusa.

– Vraket er funnet 300 meter fra der båten startet å synke. Båten er tatt av strømmen, og bildene fra kystvakten viser at noen lik var om bord i båten og noen lå rundt, sier aktor Salvatore Vella.

Blant de døde fant de en liten baby sammen med en ung kvinne.

PÅ OCEAN VIKING: Trygve Thorson jobber med redningsarbeid i Middelhavet. Foto: Leger Uten Grenser / Stefan Dold
PÅ OCEAN VIKING: Trygve Thorson jobber med redningsarbeid i Middelhavet. Foto: Leger Uten Grenser / Stefan Dold

– Vi har ennå ikke bekreftet at det er barnets mor. Barnet lå veldig nærme, nesten borti en ung kvinne som hadde armene utstrakt, som i en klem som har blitt avbrutt, sier Vella.

Frykter flere dødsulykker

Leger Uten Grenser frykter flere historier som denne. Bare den siste uken har de bidratt i minst to redningsaksjoner og fått 176 mennesker opp av små båter og trygt på land.

– Blant dem var 26 enslige mindreårige og 12 kvinner, hvor fire av dem var gravide. Hun ene var gravid med tvillinger, forteller Thorson.

Også fredag deltok de i redning, og har nå 104 mennesker om bord.

Han etterlyser bedre redningstjenester fra europeiske myndigheter.

I MIDDELHAVET: Det norskeide skipet Ocean Viking er gjort om til redningsskip. Foto: Leger Uten Grenser / Stefan Dold
I MIDDELHAVET: Det norskeide skipet Ocean Viking er gjort om til redningsskip. Foto: Leger Uten Grenser / Stefan Dold

– Vi har lenge bedt dem sørge for at det er en tilstrekkelig søk- or redningsinnsats til stede. Det har fortsatt ikke kommet på plass, og inntil det skjer må vi fortsette å ta ansvar, og prøve å redde så mange som mulig.