NEDE: Dagbladet sine nettsider var torsdag utilgjengleig eover en lengre periode. Dagbladet selv mistenker hacking.
NEDE: Dagbladet sine nettsider var torsdag utilgjengleig eover en lengre periode. Dagbladet selv mistenker hacking. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Dagbladet oppe igjen - går til anmeldelse

Dagbladets nettsider var i en lengre periode stengt ned etter at en artikkel med grove, falske utsagn ble lagt ut på sidene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dagbladet, Din Side, KK, og Seher.no var stengt av, ifølge Medier24. Heller ikke portalen sol.no fikk oppdatert sine sider siden 18-tiden torsdag frem til litt etter 21:00.

Ifølge ansvarlig redaktør i Dagbladet Alexandra Beverfjord, har det vært «noen få» uheldige hendelser på nettstedet i ettermiddag.

Mistenker hacking

Aller Media, som eier Dagbladet har nå gått til politianmeldelse etter at det ble publisert uønsket innhold på flere av deres nettsteder torsdag kveld. Det skriver avisen selv på sine sider.

– Dette er en alvorlig hendelse. Vi mener nå at vi har identifisert problemet og vi har ingen grunn til å tro at det er mer uønsket innhold på våre sider, sier konsernsjef dag Sørsdahl i Aller media til Dagbladet.

Avisen skriver at det torsdag kveld ble overlevert en IP-adresse til politiet i Oslo.

– Vi mistenker et hacker-angrep. Vi fikk innhold på våre redaksjonelle plattformer som vi ikke har laget. Derfor valgte vi å stenge ned flere av sidene våre i noen få timer, sier Sørsdahl til Dagbladet.

Grove og falske påstander

En av de episodene Beverfjord viser til var en artikkel med støtende tekstinnhold ble lagt ut på Dagbladet.no. I saken ble statsminister Erna Solberg (H) sitert på at «pedofili er greit (...)». Et fiktivt navn hadde byline på saken.

– Vi jobber med å kartlegge omfanget og har satt i gang et omfattende arbeid for å løse det, sier Beverfjord, til TV 2.

– Mens vi arbeider med dette har vi bestemt oss for å for å ta ned nettsidene for sikkerhetsskyld, sier hun.

Utelukker ikke hacking

Sidene ble stengt ned like før klokken 18, men litt etter 21 var nettsidene oppe å gikk igjen. Dette sa redaktøren tidligere i kveld.

– Vi utelukker ikke at det er hacking, men det er for tidlig å si noe om, sier Beverfjord til TV 2.

Konsernsjef i Aller Media sier til Medier24 at de har tatt kontakt med politiet og Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) som følge av hendelsene. De har også kontaktet alle ansatte og bedt dem skifte passord.

Teknologidirektør Geir Wiksen i Dagbladet sier det er for tidlig å si om de er blitt hacket.

– Vi må få kontroll på situasjonen først, sier han.

SMK: – Svært alvorlig

– Det er svært alvorlig at så grove og feilaktige beskyldninger rettes mot statsministeren på ett av Norges mest leste nettsteder, sier statssekretær Rune Alstadsæter ved Statsministerens kontor til Medier24.

– Jeg har akkurat snakket med Dagbladets redaktør, Alexandra Beverfjord, og jeg vet de jobber med å slette innholdet, få oversikt over hva som har skjedd og hvor alvorlig det er. Det forventer jeg også at de gjør, sier han.