SAVNET: Politiet tror at Anne-Elisabeth Hagen er drept. Hun ble ført bort fra huset sitt den 31. oktober i fjor.
SAVNET: Politiet tror at Anne-Elisabeth Hagen er drept. Hun ble ført bort fra huset sitt den 31. oktober i fjor. Foto: Thomas Evensen / TV 2 / Privat

lørenskog-saken:

Tror tekniske funn kan avsløre de som står bak

Politiet vet mye om brevet og konvolutten som ble funnet i huset til ekteparet Hagen, men ifølge eksperter kan selve brevet avsløre hvem som står bak forsvinningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

31. oktober i fjor kom Tom Hagen hjem til familiens hus i Sloraveien på Fjellhamar. Ved halv to-tiden om ettermiddagen fant han et trusselbrev fra en ukjent person.

Brevet lå i en konvolutt.

Beskjeden var klar: Vi har din kone og du må ikke kontakte politiet. Han fikk også instrukser om hvordan han kunne betale et løsepengebeløp på ni millioner euro for å få sin hustru tilbake.

I snart ett år har brevet stått sentralt i etterforskningen. Torsdag gikk politiet ut og sa at trusselbrevet er produsert i Tyskland og at det trolig er solgt på Clas Ohlson.

Politiet mener også at papiret som trusselbrevet er skrevet på er produsert i Portugal.

Politiinspektør Tommy Brøske ønsker ikke å kommentere hvilke eventuelle tekniske spor som er sikret på brevet og konvolutten, men muligene er mange.

ETTERFORSKER BREDT: Politiinspektør Tommy Brøske står i spissen for etterforskningen i forsvinningssaken. Politiet mener at Anne-Elisabeth Hagen har blitt utsatt for en alvorlig kriminell handling.
ETTERFORSKER BREDT: Politiinspektør Tommy Brøske står i spissen for etterforskningen i forsvinningssaken. Politiet mener at Anne-Elisabeth Hagen har blitt utsatt for en alvorlig kriminell handling. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix

Mye å tenke på

Kriminaltekniker Per Angel, som jobbet i Kripos fra 1992 til 2017, sier at det er gode muligheter for å finne fingeravtrykk på ark.

– Papir er meget godt egnet for å finne fingeravtrykk. Unntaket er hvis det er veldig porøst, for eksempel toalettpapir. På printerark holder avtrykkene seg godt, sier Angel.

– Hvordan går politiet frem når de får et brev av denne typen?

– Når man har et trusselbrev, er det mye man skal tenke på. Det være seg å gjøre DNA-undersøkelser, undersøke fingeravtrykk og å gjøre dokument- og skriftanalyse. Dette må skje i riktig rekkefølge.

Sjekker databaser

Faren for å ødelegge DNA-materiale gjør at dette er det første politiet bør sikre. Deretter kommer fingeravtrykk.

– En veldig viktig del av jobben til politiet er å sjekke spor inn og ut av saken. Noen spor kan for eksempel stamme fra personer med lovlig adgang til saken, sier Angel.

ERFAREN: I over 25 år jobbet Per Angel som kriminaltekniker i Kripos.
ERFAREN: I over 25 år jobbet Per Angel som kriminaltekniker i Kripos. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix

En vanlig utfordring politiet kan stå overfor, er at de kan finne både DNA og fingeravtrykk uten å vite hvem det stammer fra.

Dermed kan de ha spor fra gjerningspersonen uten å vite hvem vedkommende er.

– Det er vanlig at man først sjekker den norske databsen. Dersom man ikke finner noe der, kan man sende det videre til Interpol slik at politi i andre land kan søke i sine baser.

Kan sjekke limet

Bente Mevåg, som i mange år har jobbet med undersøkelser i straffesaker, sier på generelt grunnlag at alle berøringer på et objekt gir mulighet for avsetting av DNA, for eksempel hudceller fra hendene.

– Men det er ikke gitt at dette skjer. Det er stor forskjell på i hvilken grad ulike personer avsetter DNA. Det varierer også fra situasjon til situasjon, sier Mevåg, som legger til at det i mange tilfeller kan være vanskelig å sikre denne typen spor.

– Hvordan går man frem for å avdekke eventuelle DNA-funn?

DNA-EKSPERT: Bente Mevåg.
DNA-EKSPERT: Bente Mevåg. Foto: NTB Scanpix

– Når det skal gjøres en sporsikring, vurderer vi alltid hvilken teknikk som skal brukes. Vi prøver å etterspørre så mye informasjon som mulig, og vi forsøker å se for oss hvordan en gjenstand har blitt håndtert. Det vanlige er å bruke en vattpinne, men man kan også gjøre utklipp eller en teipeteknikk som kan løftene cellene fra overflaten, forklarer hun.

DNA-ekspert Ragne Farmen sier at politiet trolig har best mulighet til å finne spor ved å lete etter fingeravtrykk.

– Før i tiden slikket man på frimerket og på limet på konvolutten, men det er det slutt på. Nå ville jeg ha sett på limsiden på konvolutten for å se om det kan ha kommet med noe, sier Farmen.

Butikker i nærheten

Politiet jobber nå med å kartlegge personer som kan ha kjøpt papiret på Clas Ohlsen, Sprox-skoen på Sparkjøp og stripsene fra Biltema.

KORT AVSTANDER: Kartet viser hvor boligen ligger i forhold til to av butikkene som er interessante i saken. Foto: Google Maps
KORT AVSTANDER: Kartet viser hvor boligen ligger i forhold til to av butikkene som er interessante i saken. Foto: Google Maps

Alle tre butikkjedene har tilhold på Romerike. Clas Ohlsen ligger på Triaden, snaut tre kilometer fra boligen. Sparkjøp ligger på Metro senter, en snau kilometer fra boligen.

Nærmeste Biltema-butikk ligger på Skjetten, cirka seks kilometer fra huset.

– Vi er kjent med at flere av kjedene har tilhold på Lørenskog. Det er en naturlig del av etterforskningen, men vi etterforsker også bredere enn dette, sier Tommy Brøske.