MER UENIGE: I boken siteres Knut Arild Hareide på uenigheter med Kjell Ingolf Ropstad.
MER UENIGE: I boken siteres Knut Arild Hareide på uenigheter med Kjell Ingolf Ropstad. Foto: Gorm Kallestad

hareide om ropstad i ny bok:

«Mye mer uenige enn vi trodde»

I en ny bok beskrives en rå maktkamp høsten 2018 mellom Knut Arild Hareide og nestlederne Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad. I de to leirene er det uenighet om hvem som svek hvem.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– I lang tid stolte ikke nestlederne og Knut Arild nok på hverandre. De var nok mer uenig enn de ga uttrykk for, og det skadet hele prosessen og tilliten mellom de. Det var definerende for prosessen, sier Knut Arild Hareides nærmeste rådgiver under veivalget i KrF, Emil André Erstad.

I dag kom boken «Hareides fall. 36 dagar som endra norsk politikk». Boken beskriver den politiske høsten hvor norsk politikk ble snudd på hodet.

Erstad tar i boken et knallhardt oppgjør med Olaug Bollestad og Kjell Ingolf Ropstad. Han var rasende på begge nestlederne til Hareide underveis i prosessen.

Erstad mener Ropstad brøt avtalen mellom ledelsen om å ikke drive offentlige forhandler, da Ropstad i VG ba Jonas Gahr Støre og Erna Solberg avklare hvem som kunne gi noe i abortsaken.

Det samme skal Hareide ha ment, ifølge boken. Der referer rådgiveren til en opphetet samtale hvor Hareide skal ha anklaget Ropstad for et brudd på spillereglene.

«Det var noe kynisk og kaldt med det hele som gjorde meg forbanna», skriver Erstad.

NY BOK: Emil Andre Erstad bretter ut hvordan han opplevde den oppstridende prosessen. Foto: Torstein Wold/ TV 2
NY BOK: Emil Andre Erstad bretter ut hvordan han opplevde den oppstridende prosessen. Foto: Torstein Wold/ TV 2

I boken sammenlikner han Ropstads utspill med Donald Trump sin presidentvalgkamp og omtaler det som et svik.

«Den identitetspolitiske markeringa Kjell Ingolf nå planla, hadde mange ganger tidligere vist seg å være effektiv for å oppnå kortsiktige politiske mål. Det hadde vi sett eksempel på i mange land, som i Ungarn og under Trumps valgkampanje».

I boken anklager han nestlederne for å ikke ønske klare retningslinjer i forbindelse med valg av delegatene til årsmøte. Han hevder de to nestlederne ikke ville ha klare retningslinjer, slik at Rogaland sendte en blå delegasjon til landsmøtet 2. november.

– Dypt problematisk

Han anklager Bollestad for svik da hun etter Erstad sitt syn ikke gjorde nok på fylkesårsmøtet for å sende en representativ delegasjon.

– Svik er et ord jeg bruker for å beskrive det jeg opplevde da. Det beskriver godt hvordan jeg opplevde årsmøtet i Rogaland og abort-ultimatumet. Samtidig ville jeg kanskje ikke brukt det ordet. Jeg forsøker ikke å si at de er slemme, mens Knut Arild er snill, sier Erstad.

– Hvilket ord ville du brukt i dag?

– Dypt problematisk og ufint, men svik er et sterkt ord.

– Noen vil si at du river opp gamle sår i en vond prosess for partiet?

– Ja, og det har jeg forståelse for. For mange føles det sånn og for andre er det nødvendig at diskusjonen kommer opp. Jeg har hørt begge reaksjoner og har respekt for det. Jeg tror at for et parti som har opplevd noe sånn så er det verste å ikke snakke om det.

TETT PÅ HAREIDE: Emil André Erstad.
TETT PÅ HAREIDE: Emil André Erstad. Foto: Håkon Mosvold Larsen

Hareides syn på Ropstad

I det siste kapittelet i boken gjenfortelles en samtale mellom Hareide og Erstad så sent som etter lokalvalget i 2019. Der kommer det frem at Hareide mener avstanden mellom han og Ropstad er større enn de trodde på forhånd.

«Vi forstod i løpet av høsten at vi er mye mer uenige enn vi trodde på forhånd. Vi er nok litt like som personer på den måten at ingen av oss liker konflikter», skal Hareide ha sagt i september i år.

«Personlig håper jeg han skal lykkes, men politisk var nok forskjellene større mellom oss enn jeg trodde 28. september for et år siden. Jeg har en godhet for Kjell Ingolf den dag i dag, men jeg er nok mer uenig i politikken hans og hans politiske vurderinger både den høsten og etter den høsten», er Hareide sitert på.

– Hva legger Hareide i at han er mer uenig med Ropstad enn han trodde?

– Jeg tror det handler om at de trodde de var tettere politisk enn de i realiteten var. Da høsten viste at forskjellen var større, var det en Aha-opplevelse for begge to, sier Erstad.

Erstad sier han i dag er usikker på sin tilhørighet til partiet.

Holdt nestlederne utenfor

I boken kommer det frem at Hareide og hans nærmeste lenge planla veivalget.

«Først skulle vi lansere boka til Knut Arild, der han streket opp de lange linjene, det som virkelig betyr noe. Deretter skulle han holde en tale, der han klart og tydelig ga sitt råd til partiet. I etterkant skulle hele KrF få diskutere det historiske veivalget, før et ekstraordinært landsmøte endelig avgjorde saken.»

– Hareide bestemt seg i slutten av våren 2018, sier Erstad til TV 2.

– Når begynte egentlig du og Hareide å planlegge et samarbeid med Arbeiderpartiet og Senterpartiet?

– Knut Arild skjønte vel at han ikke kunne bli i posisjonen som vippeparti rundt mars 2018. Hvilken tid han begynte å si han bestemte seg for Arbeiderpartiet husker jeg ikke, men kanskje forsommeren 2018.

I boken kommer det også frem at Hareide hadde flere samtaler med Støre, men at det var for risikabelt å inkludere nestlederne i møtene. Han hadde også samtaler med Solberg i statsministerboligen med Solberg.

– Vil du si det var illojalt av Hareide å samtaler med Støre uten å involvere nestlederne?

– Det vil jeg ikke si. Han hadde fått i oppdrag å ha samtaler med Jonas Gahr Støre og Erna Solberg, sier Erstad.

TV 2 er kjent med at Olaug Bollestad og Kjell Ingolf Ropstad mener de ikke ble orientert om hvor Hareide endelig hadde landet før to dager før talen den 28. september. De hadde fått signaler, men få dager før de ble orientert, skal Ropstad i fortrolige samtaler fortalt sine nærmeste at han ikke trodde Hareide ville lande på et samarbeid med Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

Bollestad og Ropstad følte seg sveket da de fikk høre om møte mellom Hareide og de to KrF-nestorene Kjell Magne Bondevik og Einar Steensnæs. De to daværende nestlederne mener Hareide informerte KrF-veteranene før han informerte nestlederne, ifølge kilder tett på de to.

Erstad mener nestlederne ble orientert før det.

– Jeg tror de hadde klarhet i det mot slutten av våren og tidlig forsommeren. Da begynte han åpent å dele om hvor han lå nærmest, og i august eller september var de helt sikre på det.

– Men innholdet i talen fikk de ikke vite om?

– Det var veldig få. Selv var ikke helt klar om innholdet før dagen før.

– Du skriver ikke om møtene som skal ha vært med Bondevik og Steensnæs. Visste de noe før nestlederne ble orientert?

– Nei, det tror jeg ikke og jeg var heller ikke involvert i det.

– Et bilde jeg ikke kjenner meg igjen i

Verken Kjell Ingolf Ropstad eller Olaug Bollestad vil la seg intervjue om saken.

TV 2 har sendt flere spørsmål til KrF-ledelsen.

«Når ble dere orientert om talen og Hareides valg?»

«Ble dere orientert før eller etter møtet mellom Bondevik og Hareide, og Hareide og Steensnæs?»

I en skriftlig kommentar skriver Bollestad:

KJENNER SEG IKKE IGJEN: Olaug Bollestad og Kjell Ingolf Ropstad vil ikke la seg intervjue om boken.
KJENNER SEG IKKE IGJEN: Olaug Bollestad og Kjell Ingolf Ropstad vil ikke la seg intervjue om boken. Foto: Kallestad, Gorm

– Dette er Erstad sin fortelling, hvor han deler sine oppfatninger og opplevelser. Jeg har respekt for at han ønsker å gjøre det, men på en del punkter har jeg nok en annen oppfatning både av hva som skjedde og hvorfor det skjedde. Det tegnes et bilde som jeg ikke kjenner igjen.

– Det har liten hensikt å dvele ved en krevende samarbeidsdiskusjon i partiet. Jeg er opptatt av at sammen kan bygge KrF for framtiden og få gjennomslag for våre saker– som en bedre hverdag for familier, levende distrikt, bekjempe klimakrisen og internasjonal rettferdighet.

Ropstads kommentarer er:

– Alle vet at KrF har vært gjennom et opprivende samarbeidsvalg, det har vært en tøff periode for vårt parti.

– Nå har partiet tatt et valg. Mitt fokus er på å bygge opp tilliten, samle og bygge partiet.

– Det er ulike virkelighetsforståelser om hva og hvorfor ting utartet seg som de gjorde i høst. Jeg er glad for den støtten jeg har fått av Knut Arild Hareide.

Knut Arild Hareide har ikke besvart TV 2s henvendelser.