Langtidsstekt lammebog servert med coleslaw
Wenche har tatt turen til Ask Gård i Ringerike, hvor pølsemaker Kristoffer Evang og kona Anne Marte holder til.
«Pulled» lam – langtidsstekt lammebog –serveres med rundstykke/hamburgerbrød/brioche/potetlompe og coleslaw. Coleslaw er også godt tilbehør til alle typer spekemat.
Til 5-6 personer
- ca. 1,2 kg benfri surret lammebog eller lammestek (du kan også bruke skinkestek eller kalkunfilet)
- 1 ts salt
- 1 ts brunt sukker
- 1 løk
- 1-2 fedd hvitløk
- 2 ss tomatpuré
- 1 ss tomatketchup (med mindre sukker)
- 1/2-1 ts finhakket frisk chili eller 1/2-1 ts chilipulver
- 1 ts malt spisskum
- 2 -3 ss barbecuesaus med røyksmak eller chilisaus
- 1-2 olje
Surr kjøttet slik at det får en jevn tykkelse. Rens og finhakk løk og surr myk i olje. Tilsett finhakket hvitløk, tomatpuré, tomatketchup, chili, spisskum og barbequesaus/chilisaus.
Stek i en ildfast form eller bruk en leirgryte/rømertopf, må legges i bløt før bruk og trenger ikke pensles med olje, eller bruk en slow cooker. Prikk det rå kjøttet med en gaffel og legg i formen. Fordel sausen rundt og over kjøttet i formen. Dekk med aluminiumsfolie eller lokk.
Sett i stekeovn ved 125 grader og stek i 6-7 timer.
Sjekk at kjøttet er nok stekt ved å stikke en gaffel i kjøttet og det kan trekkes lett fra hverandre.
Ved servering, bruk kniv og gaffel og trekk kjøttet i strimler.
Coleslaw (Kålsalat)
- ca 200 g hodekål, finsnittet
- 2 gulrøtter, revet
- 1 stort eple, strimlet/revet
- 3 ss tykk yoghurt, crème fraîche lett eller lettrømme
- 2 ss majones
- 2-3 ss Dijon sennep
- 1 ts red curry paste
- saft av 1 lime eller ½ sitron
- 1-2 ss sukker
- salt, pepper
Bland sammen finsnittet kål, gulrot og eple. Rør sammen crème fraîche/rømme, majones og smak til med sennep, salt, pepper og red curry paste, og eventuelt litt saft fra lime eller sitron. Vend inn i grønnsakene.
Annet forslag til tilbehør: tomater, agurk i tynne skiver, syltet rødløk, mango og ananas i tynne strimler. Velg det du og dine liker!