Manchester United's English striker Marcus Rashford (R) celebrates scoring the opening goal with Manchester United's Belgian striker Romelu Lukaku (L) during the English Premier League football match between Manchester United and Liverpool at Old Trafford in Manchester, north west England, on March 10, 2018. / AFP PHOTO / Oli SCARFF / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 75 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications.  /
Liverpool's German manager Jurgen Klopp (L) speaks with Liverpool's Belgian goalkeeper Simon Mignolet (C) and Liverpool's English midfielder Jordan Henderson after the English Premier League football match between Liverpool and Manchester United at Anfield in Liverpool, north west England on October 14, 2017.
The game ended 0-0. / AFP PHOTO / Paul ELLIS / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 75 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications.  /

På to år er alt snudd på hodet: – Det kan ikke vare veldig mye lenger

Der Liverpool har truffet, har Manchester United bommet, mener ekspertene.

Søndag fra kl. 16.00: Se Manchester United-Liverpool på TV 2 Sport Premium eller Sumo!

Liverpool er storfavoritter foran søndagens nordvest-derby på Old Trafford.

I tillegg regnes Merseyside-klubben av flere som tittelfavoritter etter en feilfri sesongstart.

Manchester United har på sin side hatt sin svakeste sesongstart på 30 år. TV 2s eksperter spådde at de skulle få mer enn nok med å klare topp fire før sesongstart, et tips som står sterkere nå.

Snudd på hodet

Slik var det imidlertid ikke for bare to år siden.

Da ble de røde djevlene spådd å være Manchester Citys nærmeste utfordrer i tittelkampen av TV 2s eksperter. Pilen peker oppover, var konklusjonen.

Liverpool ble på sin side tippet på femteplass. Nå er situasjonen snudd på hodet.

– Liverpool gjør alt rett. Manchester United har ikke funnet ut hvordan de skal gjøre noe rett. De har ikke funnet løsningen på problemene sine, konstaterer TV 2s fotballekspert Simen Stamsø-Møller.

– United har gått litt bakover hele tiden, mens Liverpool har gått litt fremover hele tiden. Plutselig, litt og litt og litt, har det endt opp sånn det ser ut nå. Men det spørs: Det kan vare en stund til, men det kan ikke vare så veldig mye lenger. For United finnes det en bunn som de er veldig nær nå. For Liverpool finnes det en topp som de prøver å pushe, og jeg hadde aldri i verden trodd at de skulle bli så bra som de er nå, fortsetter han.

Knuses på spillerkjøp

Så hvordan har Liverpool klart å bli storebror i løpet av bare to år? TV 2s eksperter understreker at det er kompleks og mange årsaker som ligger bak, men trekker først og fremst frem klubbdriften og spillerlogistikken.

Fred er blant spillerne som er blitt hentet med store forhåpninger og siden skuffet for Manchester United. Her fra Oslo-besøket i juli.
Fred er blant spillerne som er blitt hentet med store forhåpninger og siden skuffet for Manchester United. Her fra Oslo-besøket i juli. Foto: Audun Braastad

Der Liverpool siden sommeren 2017 har truffet blink med signeringer som Mohamed Salah, Virgil van Dijk, Andy Robertson og Fabinho, har Manchester United bommet med signeringer som Alexis Sánchez og Fred.

Nemanja Matic og Diogo Dalot har heller ikke vært en ubetinget suksess, mens de endte opp med tilnærmet å få tilbake pengene for Romelu Lukaku. Blant dem som er hentet inn i perioden, er Victor Lindelöf, Harry Maguire, Aaron Wan-Bissaka og Daniel James spillerne som er fast på laget.

– Manchester United har mange gode fotballspillere, men få veldig gode. Det som ligner på verdensklasse, er de Gea og Pogba. Liverpool har med vesentlig færre pund skapt et mye bedre lag med spillere inn og ut. Av netto brukt penger, er Liverpool i en klasse for seg. De har solgt rusk og rask, og hentet inn verdensklassespillere, sier Stamsø-Møller.

Ekspertkollega Petter Myhre er enig.

– Liverpool har truffet mye bedre på spillerkjøpene enn Manchester United over lang tid. Den spillerlogistikken de har hatt med kjøp og salg, har vært klasser bedre enn Uniteds, slår Myhre fast.

Han trekker dessuten frem Jürgen Klopps evne til å utvikle spillerne han har hatt til rådighet.

– Han har gjort så å si samtlige bedre enn det de var da han tok over klubben eller hentet dem. Det synes jeg ikke United har klart. Der er det veldig få spillere som har tatt ett eller to steg ekstra, mener den tidligere Vålerenga-treneren.

Manageren(e)

Den neste faktoren bak Liverpools suksess, er manageren, ifølge ekspertene.

– Kontinuitet på trenersiden, svarer Stamsø-Møller kontant.

– De har funnet rett manager, og det har vært nøkkelen. Klopp leverte ikke så bra som en del hadde trodd første halvannen sesong. Det var høye topper og dype daler, men de hadde troen på ham – selvfølgelig hadde de det – og han har bevist at han kan fikse alt. Ingen manager har fikset noe for Manchester United. Jeg sier ikke dermed at det er managerens skyld, men ingen av dem de har ansatt har funnet løsningen på problemene, fortsetter han.

Myhre mener at Klopps tilnærming til kampene har bidratt. Han har hele tiden gått ut for å dominere kampene på et vis Myhre kaller «er en toppklubb verdig», mens José Mourinho var mer opptatt av å kontrollere kampene ved å ta lite sjanser da han var manager.

– Det skapte lite entusiasme. Lederskapet utført av Klopp kontra Mourinho har vært en stor forskjell. Klopp har skapt entusiasme med sin væremåte, både blant spillerne, fans og måten å spille på. Mens Mourinhos lederstil var i litt for stor grad for å dekke for seg selv. Istedenfor å ha en tilnærming som skapte entusiasme blant spillere og fans, var det litt mer traurig å se på.

– Lederne er forskjellige. Liverpool og Klopp har truffet bedre med sin tilnærming, slår Myhre fast.

Stamsø-Møller trekker også frem en siste faktor: At Manchester United ikke lenger er et fryktet lag å møte.

– De har mistet sin «fear factor.» På to år har de gått fra å være ganske skummel til å bli helt ufarlig for hvem som helst – AZ Alkmaar, Crystal Palace, Rochdale, det virker ikke skummet å møte Manchester United, mener han.

Søndag fra kl. 16.00: Se Manchester United-Liverpool på TV 2 Sport Premium eller Sumo!