kilder til tv 2:

Tillitskrise på Stortinget: Flytter oppgaver på grunn av manglende tillit til Abid Raja

MISTILLIT: Abid Raja ble valgt til femte visepresident i Stortinget. Hans Andreas Limi (Fr.P) tv.Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
MISTILLIT: Abid Raja ble valgt til femte visepresident i Stortinget. Hans Andreas Limi (Fr.P) tv. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Terje Pedersen
De borgerlige partiene flytter forhandlingene om store deler av neste års statsbudsjett fra Finanskomiteen til fagkomiteene. Årsaken skal være manglende tillit til Venstres Abid Raja i de andre borgerlige partiene.

Striden om Venstres Abid Raja har de siste ukene vokst til å bli et stort problem for samarbeidet på borgerlig side på Stortinget.

– Abid er mer opptatt av å få bilde av seg i avisen enn å få gjennomslag for saker, sier lederen av arbeids- og sosialkomiteen, Erlend Wiborg (Frp), til TV 2.

Flytter budsjettarbeidet

I alle hemmelighet har partiene bestemt seg for å flytte store deler av forhandlingene rundt neste års statsbudsjett fra finanskomiteen, hvor Raja er medlem, til fraksjonene i fagkomiteene.

De får dermed får langt større ansvar for å justere budsjettet enn de har hatt tidligere, mens finanspolitikerne bare vil jobbe med noen små justeringer på hovedkapitlene i budsjettet.

De fire parlamentariske lederne skal også inn og godkjenne eventuelle endringer som skal gjøres i budsjettet.

Årsaken skal ifølge flere kilder være manglende tillit til Abid Raja i de andre regjeringspartiene.

– Det er tvingende nødvendig å gjøre denne endringen, sier en sentral kilde til TV 2.

– Vi har sett oss nødt til å gjøre disse endringene fordi forhandlinger mellom fire partier må bygge på tillit mellom dem som sitter rundt forhandlingsbordet, sier en annen kilde i regjeringspartiene til TV 2.

TV 2 fikk først vite om de mulige endringene onsdag. Da skal det etter det TV 2 er kjent med ha vært et møte mellom de parlamentariske lederne og finanspolitiske talspersonene.

Kilder peker også på at endringer er naturlige ettersom det nå er en flertallsregjering, men samtidig at den manglende tilliten mellom de finanspolitiske talspersonene gjør endringene nødvendige.

VG omtalte endringene først.

Brille-trøbbel

Da regjeringen la frem statsbudsjettet vakte forslaget om et makstak på støtte til briller for barn sterke reaksjoner. Blant dem som gikk hardt ut mot forslaget var Venstres Abid Raja. Det skapte sterke reaksjoner både i regjeringen og de andre regjeringspartiene på Stortinget.

– Regjeringens brilleforslag er et dårlig forslag. Venstre på Stortinget vil gjøre det vi kan for å få reversere det, sa Raja til Aftenposten i et felles utspill med Venstre-kollega Carl-Erik Grimstad.

TV 2 er kjent med at forslaget lå inne i budsjettdokumentene da regjeringen i august var samlet til den siste og avgjørende konferansen om neste års statsbudsjett. Abid Raja var tilstede på konferansen, uten at han eller noen av Venstres statsråder tok ordet mot forslaget.

– Nå er vi ferdige med dette. Vi legger ting bak oss, så skal vi jobbe for fullt med statsbudsjettet for 2020, sier Hans Andreas Limi som er parlamentarisk leder i Frp til TV 2.

– Forsurer et slikt utspill samarbeidet?

– Det har jeg ingen kommentar til.

Ikke klarert med Skei Grande

Raja hadde heller ikke klarert utspillet med ledelsen i Venstre, eller orientert de andre partiene om utspillet, slik regjeringens interne kjøreregler slår fast at de skal gjøre. Utspillet skal ha økt konfliktnivået mellom regjeringspartiene.

– Det er så illojalt som det går an, sier en regjeringskilde til TV 2.

Abid Raja og Venstres parlamentariske leder Terje Breivik har ikke besvart TV 2s henvendelser.

Til VG sier Breivik:

– Vi har lagt en prosess som er til forveksling lik det vi hadde i revidert budsjett i vår. De enkelte partigruppene skal gjøre sine vurderinger. Så møtes vi fire parlamentariske lederne etter det, sier han til VG onsdag kveld.

– Stemmer det at de fire i finanskomiteen ikke skal sitte alene i samme rom og behandle budsjettet?

– Anonyme kilder får stå fram. Det vil ikke jeg kommentere, sier Terje Breivik.

Abid Raja avviser overfor VG at det er noe tillitsproblem mellom han og de andre regjeringspartienes medlemmer i finanskomiteen.

– Det har ligget i kortene lenge at budsjettbehandlingen ville bli annerledes i år. At anonyme kilder maler fram dette bildet, er feigt. Jeg tar gjerne en debatt i åpent lende om kildene står fram.

President-trøbbel

Abid Raja har i høst stjålet mange overskrifter. Det har stormet rundt Raja etter at han anklaget Frp for å drive «brun propaganda». I en annen kronikk utformet som et brev til statsminister Erna Solberg hevdet han at det ikke er noen anstendighet over retorikken til Siv Jensen og Sylvi Listhaug.

Kronikkene førte til at nestlederen i Frps stortingsgruppe, Bård Hoksrud, ba om skriftlig avstemning da Raja skulle gjenvelges som den lavest rangerte av visepresidentene i Stortinget. Avstemningen førte til at Raja ble gjenvalgt, men han fikk hele 31 blanke stemmer i stortingssalen.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook