SPILT INN: Viken Venstre ønsker seg Abid Raja og Sveninung Rotevatn inn i sentrale posisjoner.
Oslo 20190909. 
Leder av Venstre Trine Skei Grande  som listebærer på Gamlebyen skole i Oslo.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Viken venstre:

Vraker hele ledertrioen: – Vi ønsker karismatiske ledere

Viken Venstre har spilt inn over ti navn til Venstres valgkomite. Der står verken Trine Skei Grande, Ola Elvestuen eller Terje Breivik. Dermed sender de et tydelig signal om en totalrenovering av dagens ledelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fylkeslaget i Viken hadde møte i Asker onsdag kveld. Fylkeslaget dekker Buskerud, Akershus og Østfold.

Fylkesstyret i Viken har sendt inn over ti navn til valgkomiteen.

Blant navnene på listen er Abid Raja, Sveinung Rotevatn, statsråd Iselin Nybø, stortingsrepresentant Guri Melby, fylkespolitiker Solveig Schytz, professor Sofie Høgestøl og ordfører Alfred Bjørlo.

I dokumentet til valgkomiteen tar Viken til orde for store utskiftninger i dagens ledelse, og særlig i ledertrioen.

Verken partileder Trine Skei Grande eller nestlederne Ola Elvestuen og Terje Breivik står på listen.

NRK meldte først at Trine Skei Grande var vraket av fylkesstyret.

Retoriske ferdigheter

TV 2 er kjent med at fylkesstyret ber valgkomiteen legge vekt retoriske ferdigheter og appell. I det første utkastet stod det eksplisitt at fylkeslaget ønsker dyktige politikere og ikke byråkrater.

«Ledelsen bør være dyktige politikere, ikke dyktige byråkrater», het det i en formulering i brevet. Formuleringen om dyktige byråkrater i det første utkastet ble senere fjernet.

– Det handler om at man har hatt faglig styrke, men ikke vært flinke nok retorisk. Vi ønsker karismatiske ledere, sier lederen av Viken Unge Venstre, Marcus Holst-Pedersen, til TV 2.

Han sier Viken Unge Venstre ønsket å spille inn Sveinung Rotevatn som leder, men at det istedenfor ble en enighet på møtet om å sende inn flere navn.

Søndag gikk fristen ut for å spille inn navn til valgkomiteen. Trine Skei Grande ønsker gjenvalg, og også nestlederne stiller seg til disposjon.

Venstres nye ledelse blir valgt på landsmøtet i april i 2020.

Melby, Raja, Rotevatn

Tirsdag forrige uke skrev TV 2 at stortingsrepresentant Guri Melby stiller seg til disposisjon for valgkomiteen.

– Jeg stiller meg til disposisjon for valgkomiteen, sa Guri Melby til TV 2.

– Betyr det at du stiller deg til disposisjon som ny partileder i Venstre?

– Jeg har svart at jeg stiller meg til disposisjon. Hva det betyr vil jeg ta i dialog med valgkomiteen, sier Melby til TV 2.

Også Sveninung Rotevatn er klar for nye oppgaver i partiet. Rotevatn er i dag statssekretær i klima- og miljødepartementet og ønsket som ny partileder av både Unge Venstre og Venstrekvinnene.

Bergen ønsker Rotevatn

Etter det TV 2 får opplyst av kilder ønsker Bergen Venstre Rotevatn inn i ledelsen og plasserer han på topp, mens fylkestyret i Hordaland foreslår Abid Raja, dagens nestleder Terje Breivik, Trine Noodt og forskning- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø.

Oslo: Ikke Raja

Etter det TV 2 erfarer ønsker ikke Oslo Venstre Abid Raja inn i ledelsen. De skal etter det TV 2 er kjent med foreslå Guri Melby og Sveinung Rotevatn.

Det er ikke kjent hva de tenker om dagens partiledelse, og Ola Elvestuen og Trine Skei Grande - som er medlem Oslo Venstre.