Republikanerne raser mot Trump: «Sinnsykt» «En skam» «Farlig»

President Donald Trump mener Syria-konflikten ikke er USAs problem. Avgjørelsen om å trekke ut amerikanske styrker fra Syria får Kongressen til å rase.

Onsdag sier Trump at konflikten i Nord-Syria «ikke er vårt problem». Kort tid etter møtte presidentens avgjørelse om å trekke ut amerikanske styrker fra Syria kraftig tverrpolitisk motstand.

  • Etter at IS i 2014 erobret store områder i Syria, ble den kurdiske YPG-militsen USAs viktigste allierte i kampen mot ekstremistgruppen. Under offensiven mot IS tok kurderne kontroll over store deler av Nord-Syria.
  • I mars 2016 proklamerte kurderne nordøst i Syria en autonom, føderal region kalt Rojava. Det møtte motstand både fra regimet og opposisjonen i Syria. Også USA og Tyrkia protesterte.
  • Kurderne anser områdene Afrin, Jazira, Eufrat, Raqqa, Tabqa, Manbij og Deir al-Zor for å være en del av Rojava.
  • Høsten 2016 innledet Tyrkia en militæroffensiv over grensen, ifølge president Recep Tayyip Erdogan rettet mot den ytterliggående islamistgruppa IS og kurdisk milits
  • De tyrkiske styrkene skar gjennom det kurdiskkontrollerte området og skilte Afrin fra resten av den selvproklamerte Rojava-regionen.
  • I 2018 rykket tyrkiske soldater og alliert FSA-milits inn i Afrin og tok kontroll over stort sett hele regionen rundt den kurdiskbefolkede byen.
  • 9. oktober innledet Tyrkia en lenge varslet militæroffensiv mot det nordøstlige Syria, der Erdogan vil opprette en drøyt 30 kilometer bred «sikkerhetssone» på syrisk side av grensa.
  • Begrunnelsen er å holde syrisk-kurdisk milits på avstand, og Tyrkia ønsker også å sende millioner av syriske flyktninger tilbake til Syria og bosette dem i «sikkerhetssonen».

Kilde: NTB-Ritzau

Fordømmes av Kongressen

Onsdag kveld passerte Representantenes Hus et vedtak hvor både demokrater og republikanere fordømte Trumps avgjørelse om å trekke amerikanske styrker ut av Nord-Syria.

Det symbolske vedtaket sier at USAs tilbaketrekning er «fordelaktig for fiender av den amerikanske regjering».

Til tross for en svært et svært polarisert klima i Washington D.C., er de to partiene forente i sin motstand mot Trumps avgjørelse.

– Under president Trumps styre har amerikansk ledelse nådd et nytt bunnpunkt, og amerikansk utenrikspolitikk er ikke noe mer enn et redskap Trump kan bruke for å fremme sine sine egne interesser, sa representant og demokrat Eliot L. Engel, leder i Utenrikskomiteen ifølge New York Times.

– Kongressen vil ikke ha noe å gjøre med denne katastrofale politikken, legger Engel til.

Rasende republikanere

Også republikanerne går hardt ut mot Trumps avgjørelse. Lindsey Graham har lenge vært en av Trumps største støttespillere, men Syria-konflikten har fått senatoren til å snu.

– Det er ubegripelig. Jeg kan ikke tenkte meg hva vi republikanere hadde sagt til Obama gjorde noe slikt, så jeg skal si det. Det er urettferdig, farlig og en skam å vende kurderne ryggen, sier Graham til Reuters.

Tidligere presidentkandidat Mitt Romney var heller ikke nådig i sin omtale av situasjonen.

– Selvfølgelig var det dette Tyrkia kom til å gjøre. Vi må skamme oss over denne avgjørelsen, som kommer til ha disse konsekvensene for våre venner kurderne, sier senator Romney.

– Trump hadde et sammenbrudd

Leder for Representantenes Hus, Nancy Pelosi, møtte Trump for å diskutere Syria i Det Hvite Hus onsdag. Det var knyttet mye spenning til møtet, som var det første mellom de to siden Pelosi kunngjorde en riksrettetterforskningen i september.

Ifølge Pelosi ble møtet avbrutt før tiden, fordi Trump hadde en «meltdown», eller et sammenbrudd, under møtet.

Hun mener det var den tverrpolitiske fordømmelsen av tilbaketrekningen som fikk det til å koke over for presidenten.

– Hater IS like mye som oss

Trump slår tilbake mot de kritiske stemmene i eget parti, og kaller avgjørelsen om å trekke ut styrkene «strategisk brilliant».

Presidenten nektet for å ha gitt Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan grønt lys til å starte militæraksjonen landet nå har satt i gang nord i Syria.

– Russland, Iran, Syria og kanskje i litt mindre grad Tyrkia, alle hater IS like mye som vi gjør. Og det er deres del av verden, sa Trump, som føyde til at han i valgkampen lovet å stanse USAs kriger i utlandet.

USAs soldater i området har fått ordre om å trekke seg ut etter at NATO-landet Tyrkia startet sin offensiv nord i Syria. Trump har også uttalt seg kritisk om kurderne, og tidligere onsdag sa han at kurderne «ikke er engler».

Erdogan utelukker våpenhvile

En amerikansk delegasjon bestående av visepresident Mike Pence og utenriksminister Mike Pompeo reiste onsdag til Tyrkia for å diskutere konflikten med president Erdogan. Pompeo sa før reisen at amerikanerne ønsket seg en våpenhvile.

Erdogan sier det er uaktuelt for Tyrkia å inngå en våpenhvile med opprørerne, ettersom Tyrkia ikke forhandler med «terrorister».

Sent onsdag kveld melder nyhetsbyrået AFP at Erdogan skal møte Russlands president Vladimir Putin neste uke for å diskutere konflikten.