STORAKSJON: Slik ser overgrepssiden ut etter at britiske og amerikanske myndigheter har slått til mot nettstedet.
STORAKSJON: Slik ser overgrepssiden ut etter at britiske og amerikanske myndigheter har slått til mot nettstedet. Foto: AFP PHOTO / National Crime Agency

338 pågrepet i 37 land etter storaksjon mot overgrepsside

337 mistenkte er pågrepet i 38 land i forbindelse med etterforskning av overgrepsfilmer av barn på internett, opplyser britiske og amerikanske myndigheter.

– Pågripelsene er gjort i 38 land, inkludert Storbritannia, Irland, USA, Sør-Korea, Tyskland, Spania, Saudi-Arabia, De forente arabiske emirater, Tsjekkia og Canada, heter det i en uttalelse fra det britiske National Crime Agency (NCA).

250.000 videoer

Pågripelsene er gjort i forbindelse med etterforskning av et nettsted på det mørke nettet. Nettstedet «Welcome to Video» ble drevet fra Sør-Korea og har distribuert 250.000 videoer som er lastet ned om lag 1 million ganger verden rundt.

– Nettstedet tjente penger på seksuelle overgrep mot barn og var blant de første nettstedene som tilbød motbydelige videoer til salgs ved bruk av kryptovalutaen bitcoin, heter det i NCAs uttalelse.

Etterforskningen er gjort i samarbeid med politi i Sør-Korea og Tyskland.

Verdens største overgrepsnettsted

Det amerikanske justisdepartementet opplyser at nettstedet drev «den største markedsplassen for seksuell utnyttelse av barn når det gjelder omfang av innhold» da det ble stengt.

Den første mistenkte i saken ble pågrepet i 2017. Siden er sju menn blitt dømt i Storbritannia, blant dem en mann som er fengslet i 22 år for voldtekt og overgrep mot barn i materiale som ble distribuert via nettstedet.

Nettstedet fantes på det såkalte mørke nettet. Det kreves egen programvare for å få tilgang til det mørke nettet, der det ofte utveksles ulovlig innhold og produkter.

Kommunikasjonsrådgiver Axel Wilhelm Due i Kripos opplyser til NTB at det er ikke er opprettet noen saker knyttet til norske statsborgere i forbindelse med etterforskningen.